Annonce
Esbjerg

Studerende arbejder med FN's Verdensmål: Aalborg Universitet Esbjerg i verdenstoppen på bæredygtighed

Aalborg Universitet Esbjerg er sammen med universitet i Aalborg placeret højt for dets bidrag til FN's Verdensmål igennem deres undervisning og forskning. Foto: Aalborg Universitet Esbjerg
AAU med afdeling i Esbjerg stryger til top ti på den vigtigste rangliste for verdens universiteter med dets bidrag til FN’s verdensmål. Universitetet ender på en samlet sjetteplads blandt flere end 1000 universiteter ifølge det anerkendte Times Higher Education.

Esbjerg: Times Higher Education er udkommet med en dugfrisk bæredygtigheds-rangliste, hvor Aalborg Universitet med afdeling på Uddannelsessletten i Esbjerg  ender på en samlet sjetteplads.

Samtidig placeres universitetet på en førsteplads for kvalitetsuddannelse og en andenplads for rent vand og sanitet målt i forhold til FN's 17 Verdensmål.

Placeringerne er interessante, fordi forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) for et par dage siden meldte ud, at hun gerne vil skrive bæredygtighed ind i universiteternes formålsparagraffer efter pres fra de studerende.

Annonce

- Jeg er glad for anerkendelsen af, at vores forskere leverer topresultater på en lang række fagområder, som tilsammen gør verden mere bæredygtig. At vi også igen ligger nummer ét på kvalitetsuddannelse er endnu en bekræftelse af, at vi har fat i noget helt særligt med vores problembaserede læringsmodel, siger rektor Per Michael Johansen i en pressemeddelelse.

Forskere, studerende og verdensmål

Bag de flotte placeringer på ranglisterne ligger bunker af forskningsresultater og projekter inden for hvert af FN’s 17 Verdensmål, og Aalborg Universitets forskning giver altså en andenplads på mål 6 om rent vand og sanitet til alle på jorden.

AAU-forskere har udviklet en DNA-baseret metode, der kan kortlægge bakterier i spildevand hurtigere end i dag, og det  vil betyde, at rensningsanlæg i fremtiden kan mindske forbruget af energi og kemikalier.

Som led i den problembaserede læringsmodel arbejder AAU-studerende helt konkret med at nå FN’s Verdensmål allerede under studietiden.

Eksempelvis udviklede to studerende under deres uddannelse en særlig pose, som udelukkende ved hjælp af sollys kan rense fire liter drikkevand på fire timer. Den såkaldte SolarSack er testet i Uganda og kan give rent vand til to millioner mennesker i Østafrika.

Andre AAU-forskere, der arbejder med verdensmål 6, er førende inden for blandt andet vandrensningsmembraner, pesticidudledninger, forebyggelse af oversvømmelser og fremtidssikring af vandinfrastruktur. Til arbejdet råder universitet over verdens største laboratorium til analyse af mikroplast i vand.

Anerkendt global rankingliste

Times Higher Education er en af verdens allermest anerkendte rangliste af universiteter. 

Times Higher Education Impact Ranking er den eneste globale rankingliste, der måler universiteter verden over på deres bidrag til at nå FN’s verdensmål via deres uddannelse, forskning og samarbejde med omverdenen.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Afsløring: Læs her hvem vi holder med til kommunalvalget

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Esbjerg For abonnenter

Millionfabrik med flere eksplosionsbrande i bagagen har kurs mod Esbjerg

Varde

Hun bor i sommerhus, han bor på plejehjem: Da Jørn og Bente skulle nyde deres otium, kunne han pludselig ikke få vejret

Billund For abonnenter

Nyt boligkvarter får cirka en kilometer til fremtidig motorvej: Støjberegninger viser, at støjen går til kanten af det tilladte

Haderslev

Indsamling til Hjertegaven: Nu kan du danse i den gode sags tjeneste

Vejen For abonnenter

I Andst står de på venteliste for at tage ansvar: "Socialminister" Susanne Pedersen udvikler fremtidens ledere

Esbjerg

Tre nye vigespor vækker opsigt: Første gang en landmand selv betaler for kommunal infrastruktur ved sin gård

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderjyske Herrehåndbold

JV erfarer: Thomas Mogensen stopper karrieren og fortsætter i SønderjyskE i ny rolle

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Kultur

Kulturprisen er tilbage med kendt revyskuespiller i dommerkomitéen: Du kan være med til at finde årets vinder

Tønder For abonnenter

Tønders store industrivirksomheder hårdt ramt af corona-krisen: Dumper ned ad Top1000-liste

Kultur

"Onkel"-instruktør Frelle Petersen vil røre os igen i ny film om sorg - modtageren af JydskeVestkystens kulturpris klar til at udpege ny vinder i 2022

Annonce