Annonce
Esbjerg

Studerende føler sig tvunget i praktik på trods af coronafrygt: Takker man nej, må man tage orlov

I alt ni studerende fra 6. semester på ergoterapeutuddannelsen på UC SYD lægger navn til kritikken. De er utilfredse med, at de skal i praktik, selv om flere frygter at blive smittet med corona. Arkivfoto
Flere af de studerende fra ergoterapeut-uddannelsen i Esbjerg føler sig presset til at tage på praktikophold rundt omkring i kommunen, selv om de frygter for corona-smitte. Det har givet anledning til konflikt på UC SYD, hvor man ikke vil garantere, at de studerende undgår smitte. Man vurderer, at praktikopholdene er risikoen værd.
Annonce

Esbjerg: Ikke meget er, som det plejer, i Danmark. I stedet for highfives, håndtryk og krammere, vinker vi akavet, når vi møder hinanden ved købmanden og om en uges tid, må flere af os skåle over Skype, når der skylles snaps fra det store påskebord.

Men selv om vi er dygtige til at holde afstand og arbejde hjemmefra, er der stadig dem, der holder vores pressede sundhedsvæsen kørende. Blandt dem er de studerende på ergoterapeutuddannelsens 6. semester på UC Syd i Esbjerg. På trods af coronakrisen, startede cirka halvdelen af holdet i mandags i praktik ude i kommunen, og det har efterladt flere af dem bange og bekymrede.

- Det er ikke rimeligt, at vi skal i praktik under de forhold. Dels tror vi ikke, at skolen kan garantere for det faglige indhold, dels er vi i tvivl, om de kan garantere for sikkerheden, siger Klara Kjærgaard, der er talsmand for de utilfredse studerende.

Vi mener ikke, at det kan være rimeligt, at vi skal sendes ud i praktik under de forhold, der er nu. Dels tror vi ikke, at skolen kan garantere for det faglige indhold, dels er vi i tvivl, om de kan garantere for vores sikkerhed. Det virker unødvendigt at sende os i praktik

Klara Bomberg Kjærgaard, talsmand for de studerende

Annonce

Et reelt alternativ

Den anden halvdel af holdet skal ikke i praktik, da flere af de steder, der normalt udbyder praktik, lige nu er lukket. De er derfor blevet bedt om at lave en hjemmeopgave i stedet. Et tilbud alle burde have fået, mener de studerende.

- Når man har muligheden for at holde os hjemme i en tid, hvor al unødvendig udgang skal undgås, forstår vi ikke, hvorfor alle ikke får den mulighed. Der er jo studerende, der er bange, siger hun.

Flere af de studerende, der er begyndt i praktik, er tilknyttet steder, der på grund af restriktioner tilmed kører på lavt blus. Derfor tvivler man på, at praktikstederne kan levere det faglige indhold, der bør indgå i praktikken.

- Forløbet handler om borgerkontakt og om at indsamle data gennem interview og observation. Vi tror ikke at, der er mulighed for, at de kan opfylde de mål. I den nuværende situation er der mangel på arbejdskraft og et øget pres på de ansatte derude.

Annonce

Ingen garantier

Heidi Have, der er institutchef for de sundhedsfaglige unddannelser på UC SYD, er ked af, at de studerende er kritiske over at skulle i praktik, og at de ikke føler sig hørt. Men hun slår fast, at UC SYD handler efter de retningslinjer, der er udstukket fra undervisnings- og forskningsministeriet, og de aftaler, der er indgået mellem Kommunernes Landsforening, regionerne og uddannelsesinstitutionerne. Her er det besluttet, at praktikken skal gennemføres, hvor det er muligt.

- Vi er glade for den dialog, vi har haft, men hvis de ikke føler sig hørt, har vi ikke gjort det godt nok. Det er afgørende for samfundet, at vi sikrer, at vi har dimittender, når coronaperioden er færdig. Vores sundhedsvæsen har brug for folk, siger hun og understreger, at hun ikke underkender de studerendes bekymringer.

- Vi har vurderet, at det faglige niveau kan opretholdes, og at det er forsvarligt for borgere og studerende. Ønsker man ikke praktik, er der mulighed for at tage orlov. Vi har ikke hjemmel til at sige, at de ikke skal i praktik.

Heidi Have afviser, at man kan tilbyde alle en hjemmeopgave som erstatning for praktikken. Men hun siger, at det gør indtryk, at de studerende er bange.

- Vi ville aldrig sende nogen ud, hvor der ikke er sikkert. Men det er klart, at vi ikke kan garantere, at ingen bliver smittet. Det ville være en useriøs forsikring at give. Men vi har vurderet, at praktikken er risikoen værd, siger hun.

Sagen kort

Mandag startede flere af de studerene fra 6. semester på ergoterapeutuddannelsen på UC SYD i praktik rundt omkring i Esbjerg Kommune.

Det sker til trods for, at de studerende i et par uger har anmodet om, at man kunne finde en anden løsning på de fem ugers kritik.

Denne anmodning skyldes, at flere af de studerende frygter at skulle i praktik under coronakrisen.

Frygten skyldes dels, at man er bange for at blive smittebærer, men også at det faglige indhold, der normalt er i et praktikophold, ikke kan efterleves.

De studerende, hvis praktikpladser er lukket på grund af corona, har fået lov til at lave en hjemmeopgave i stedet. Denne hjemmeopgave vil alle studerende gerne have muligheden for at lave.

Ledelsen på UC SYD fortæller, at konsekvensen, af ikke at møde op i praktik, er, at man må søge orlov og genoptage studiet senere.

Det har fået flere studerende til at føle sig presset i praktik.

I alt ni studerende fra 6. semester har skrevet under på klagen.

De studerende modtog onsdag en besked om, at den vejledning, de får i forbindelse med praktikken, hvor en underviser fra skolen normalt kommer ud på praktikstedet, i stedet skal foregå over Skype, da der er corona.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Gratis julekoncert i Folding Kirke

Annonce