Annonce
Sønderborg

Studerende søger væk fra Sønderborg: Derfor vil de flytte fra fødebyen

Fra venstre er Hilay Dostjar, Mads Lyck, Isabella Fleggaard og Oliver Hansen, som alle er i gang med det sidste år på Det Blå Gymnasium. De har en klar idé om, hvilken videre uddannelse de gerne vil tage og hvorhenne. Foto: Timo Battefeld
Det har ingen betydning for flere gymnasieelevers uddannelsesvalg, om der er flere muligheder for at studere i Sønderborg.

Sønderborg: Når studenterhuen sidder på hovedet efter den sidste eksamen næste sommer, begynder et nyt kapitel i livet for studenterne.

Og for Isabella Fleggaard, Mads Lyck, Oliver Hansen og Hilay Dostjar bliver det ikke skrevet i Sønderborg.

De fire elever fra 3. A på Det Blå Gymnasium vil alle studere videre i en anden by - uagtet at uddannelserne lå her i byen eller omegn.

Annonce

- Jeg kan godt lide tætbefolkede områder og masser af liv. Der må gerne være lidt kaos og larm, så jeg vil flytte til København, siger Hilay Dostjar og indskyder, at hun også trænger til luftforandring.

Sådan har de det alle sammen.

- De to uddannelser, jeg overvejer at læse, findes i Sønderborg, men jeg vil gerne væk fra det velkendte og prøve at stå alene. Jeg skal væk fra mor og far. For mig handler det mest om at vise, at jeg kan selv. Jeg skal ud at være rigtig voksen, forklarer Mads Lyck.

Selvom de alle fire gerne vil flytte herfra, mener de, at det vil være godt, hvis flere uddannelser kommer til Sønderborg.

- Andre på vores alder vil nok også gerne flytte for at prøve noget nyt, så der vil komme nogle den anden vej fra andre byer. Sønderborg er en skøn og attraktiv by, som kan anbefales, siger Oliver Hansen.

Cathrine Fallesen studerer jura på Aarhus Universitet på femte semester og var en af dem, der fortalte eleverne om sin uddannelse. Foto: Timo Battefeld

Da de fire gymnasieelever ved, at de gerne vil forlade deres hjemstavn, sætter de pris på, at gymnasiet den 15. september havde besøg af "Det rullende universitet", som er et initiativ fra Aarhus Universitet.

Fremtidsplanen er lagt

Det er undervisere, vejledere og studerende, der fortæller om uddannelserne og studielivet. Eleverne kan høre oplæg som "Lyv, stjæl, snyd – og slip af sted med det", "introduktion til juridisk metode”, ”kan du spotte en løgner?”, ”bliv rig på Paradise Hotel” eller ”kinesisk volapyk for begyndere”.

Men hvad der helt præcist gemmer sig bag overskrifterne, ved ingen af eleverne endnu onsdag formiddag. Det finder de først ud af i løbet af dagen, når de skal vælge, hvilke oplæg de vil høre.

Kort forklaret er det brobygning for lidt større børn end dem i folkeskolen

Isabella Fleggaard, elev på Det Blå Gymnasium

Hilay Dostjar ved, at hun skal høre om jura, mens hendes tre klassekammerater er lidt mere i tvivl.

Oplæg fra Det rullende Universitet

Eleverne på Det Blå Gymnasium kunne onsdag den 15. september høre om følgende uddannelser på Aarhus Universitet:

 • Engelsk
 • Erhvervsøkonomi & Erhvervsret
 • Folkesundhedsvidenskab
 • Historie
 • Jura
 • Kinastudier
 • Medicin
 • Medievidenskab
 • Molekylær Medicin
 • Politik & Økonomi
 • Psykologi
 • Samfundsfag
 • Statskundskab
 • Økonomi

Der vil også være mulighed for at tale med en studievejledning.

- Det er lidt svært at vælge, fordi ingen af temaerne umiddelbart lægger op til noget af det, som jeg gerne vil. Min uddannelse skal være kreativ. Den må gerne være inden for design af en eller anden slags, siger Isabella Fleggaard.

Hun ser det som en bonus, at det er studerende, der informerer om studierne, fordi de er nemmere at relatere til. Mads Lyck er enig med hende.

- De kan give os et bedre indblik i, hvordan hverdagen som universitetsstuderende er. Det er ikke min forventning, at jeg ændrer mening. Men for dem, der er i tvivl om, hvad de skal, er det virkelig godt at have andre at spejle sig i, siger han.

Oprindeligt skulle eleverne have booket en plads til de oplæg, de ville høre online, men serveren gik ned og skabte lidt kaos ude i klasserne. Foto: Timo Battefeld

Både han og Oliver Hansen regner med at søge ind på økonomistudiet i Aarhus, men først skal de have et sabbatår.

De vil et år i praktik i udlandet, hvilket er muligt gennem gymnasiet. Mads Lyck vil helst til München og Oliver Hansen til Luxembourg.

Annonce

Åben over for at returnere

Inden eleverne fra Det Blå Gymnasium søger en videregående uddannelse, har de foruden undervisningsdagen med studerende fra Aarhus Universitet også en mulighed for at komme i studiepraktik, hvilket Isabella Fleggaard, Mads Lyck og Oliver Hansen vil gøre brug af, før ansøgningerne skal sendes afsted.

- Vi kan få lov at være fluen på væggen og se de uddannelser, vi har i tankerne. Kort forklaret er det brobygning for lidt større børn end dem i folkeskolen, siger Isabella Fleggaard, mens hun griner.

Hun vil gerne besøge uddannelser i Aarhus.

- Jeg har altid set mig selv som en storbypige, men vil ikke bo i København. Det er lidt for langt væk, fortæller den 18-årige elev fra 3. A.

Trods flytteplanerne er hun ikke afvisende over for at vende tilbage til Sønderborg, men både hun og de tre andre har lidt svært ved at forholde sig til det spørgsmål. For dem ligger det meget langt ude i fremtiden.

Eleverne på Det Blå Gymnasium havde besøg af Det rullende Universitet, hvis formål er at give en smagsprøve på, hvad der venter på universitetet. Projektet har eksisteret siden 2009. Foto: Timo Battefeld

De er enige om, at det først vil være efter endt uddannelse.

- Det kunne måske være meget rart, hvis jeg skal stifte familie. Jeg har altid syntes, at det var hyggeligt, når mine veninder kunne fortælle, at de havde gået på samme skole som deres forældre, siger Hilay Dostjar.

Mads nikker, men indvender, at det måske ikke kun vil blive hans beslutning.

- Beslutningen kan også komme til at afhænge af en eventuel partner, lyder det fra ham.

Oliver peger på jobmulighederne som afgørende for ham. Den betragtning er de andre enige i. Skal de søge tilbage mod Sønderborg, skal der være et job, der matcher med den uddannelse, de tog væk for at læse.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Fængsel og advarsel om udvisning: Ung fyr dømt i sag med mange anklager

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

Ligeglad med dagbøder på en million: Tre mands kamp om et elkabel går nu ind i sit tredje år

Kolding For abonnenter

Helle har ikke set sin nu afdøde biologiske far, siden hun var fem år gammel: Et opslag på Facebook bragte hende tættere på ham end nogensinde før

Tønder

11 millioner lyttere: BBC sender radio om det sønderjyske kaffebord

Vejen

Langt om længe: Fortov fra øst til vest

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Esbjerg For abonnenter

Eksperter anbefalede specialklasse til Wibekes søn - alligevel endte han i en almindelig folkeskoleklasse: - De kunne ligeså godt have sat ham i et bur

Ribe Esbjerg HH

Bekræftet: Ribe-Esbjerg har handlet hos ligarival

Haderslev

Far tiltalt for psykisk vold mod søn: 'For sjov' gav han også jævnligt sine drenge og deres mor lammere på skulderen og trælår

Enkelte ansatte er blevet fyret efter krav om coronapas på job

Vejen

Stjal værktøj for tusindvis af kroner: Tyven kom ind via arbejdsrum

Esbjerg For abonnenter

Politikere skrider ind i sag om voldsomt svigt af  8-årige retarderede Victor: Ny byrådsprofil kalder det hykleri og mener, at det har foregået i årevis

Vejen

Tyv efterlod sig blodspor: Knust rude gav blod på håndtag og gulvet

Annonce