Annonce
Esbjerg

Studerendes opfindelse kan spare millioner: Undervandsrobot skal højtryksrense platformenes ben

Teamet bag undervandsrobotten er fra venstre Sigurd S. Klemmensen, Fredrik F. Sørensen, Kenneth Schmidt og Malte S. R. von Benzon. De fik prisen på 25.000 kroner overrakt af Siemensfondens bestyrelsessekretær Karina Lørdup. Foto: Sanne Holm Nielsen, AAU
Fire studerende fra Aalborg Universitet Esbjerg modtager pris på 25.000 kroner fra Siemensfonden. Deres undervandsrobot løser et kostbart problem for offshore-industrien ved at spule belægninger af muslinger og andre havdyr af rør og installationer under vand ved platforme og vindmøller.

Esbjerg: Tang, muslinger og andre former for belægning på fundamenter på platforme og rør under havoverfladen er et dyrt problem for offshore-industrien. Det vil fire studerende på Aalborg Universitet Esbjerg gøre noget ved. De er ved at udvikle en automatisk undervandsrobot, der helt uden menneskelig styring skal kunne holde boreplatforme og vindmølleparker fri for havets organismer.

De voldsomme bølger ved platformene i Nordsøen belaster installationer og platformenes strukturer under vand, og denne belastning øges, hvis rør og metaldele er begroet med tang, alger og muslinger. Dermed er der øget risiko for, at strukturerne over tid går i stykker.

Boreplatforme, vindmølleparker og bølgeanlæg bliver derfor regelmæssigt renset for havets smådyr og planter, og det koster typisk offshorefirmaerne trecifrede millionbeløb årligt, fordi det sker med undervandsrobotter, der styres af dyre specialister.

Med en pris på 25.000 kroner fra Siemensfonden vil de fire studerende fra universitet i Esbjerg udvikle en undervandsrobot, som uden menneskelig styring spuler olieplatforme og vindmølleparker fri for havets dyr og planter, oplyser Aalborg Universitet i en pressemeddelelse.

Vi har allerede nu vores undervandsrobot, som vi kan afprøve i virkelige situationer for at se, hvor den i arbejdet med højtryksrenseren støder på problemer.

Sigurd S. Klemmensen, ingeniørstuderende på Aalborg Universitet Esbjerg

Robotten smides i vandet

- Målet er at udvikle en undervandsrobot, som man smider i vandet, hvorefter den helt af sig selv holder strukturerne fri for bevoksning, uden at det kræver en operatør, forklarer Sigurd S. Klemmensen fra Institut for Energiteknik ved Aalborg Universitet Esbjerg.

Han skal sammen med sine medstuderende Kenneth Schmidt, Malte S. R. von Benzon og Fredrik F. Sørensen realisere det ambitiøse projekt i forbindelse med deres speciale, som afsluttes til sommer.

De fire er allerede godt i gang med at finde en løsning. Projektet bliver realiseret sammen med klyngeorganisationen for energiproduktion, Energy Innovation Cluster i Esbjerg, samt virksomhederne Sub C Partner, Total og Siemens Gamesa.

Annonce

GPS og sonar

Første skridt har været at udstyre en undervandsrobot fra universitetet med højtryksrenser og et større antal propeller til at holde robotten på faste positioner i vandet, så den ikke bliver skubbet væk, når højtryksrenseren går i gang med at spule tang og muslinger væk med en vandstråle under højt tryk.

Med pengene fra Siemensfonden vil de studerende købe et GPS-system og en sonar til at fodre robotten med data, der gør det lettere at fuldautomatisere kontrollen med den.

- Vi har allerede nu vores undervandsrobot, som vi kan afprøve i virkelige situationer for at se, hvor den i arbejdet med højtryksrenseren støder på problemer. Og så skal vi finde ud af, hvordan vi løser dem, fortæller Sigurd S. Klemmensen.

I løbet af det afsluttende år på universitet vil Sigurd S. Klemmensen og hans medstuderende arbejde med programmeringen af robotten samt teste den under offshore-forhold.

Den første udgave af undervandsrobotten med højtryksrenser, propeller, lys og elektronik i midten. Robotten kan - når den er færdigudviklet - smides i vandet, hvorden helt af sig selv højtryksspule fundamenter, rør og andre strukturer fri for bevoksning, uden at det kræver en operatør til at styre den. Privatfoto
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Borgmesteren er nu døbt 'Danmarks mest begejstrede vestjyde': Oprustning af Esbjerg som Nato-havn vil skabe masser af afledte effekter til byen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Sidste år blev en lille dreng dræbt af sin mor og torsdag blev en 22-årig kvinde dræbt på Violvej: En nabo overvejer at flytte væk, men en anden nyder området

Varde For abonnenter

Denne gang har Alex fundet lykken i Afrika: I weekenden regner han med at spørge sin nye svigermor, hvad det skal koste at blive forlovet med Moryn

Esbjerg

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Kultur

Verdensstjerner kommer til byen: Tre landshold dukker op på samme tid

Skandaleramt region sender opråb om hjælp

Varde

Engang var de et fantastisk makkerpar - nu er erhvervschef fyret

Aabenraa For abonnenter

90-årig var utryg ved sygeplejerske længe inden overgreb: Nu stiller familien skarp kritik mod kommunen

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Esbjerg For abonnenter

S-spids har fået øgenavnet 'Jakob Afbud': Nu er der også oprør i baglandet, og han er truet på sit politiske liv

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Tønder For abonnenter

Tønder opfordres til boykot: Drop alle aftaler med firmaer, der fortsætter deres aktiviteter i Rusland

Varde For abonnenter

Den omvendte verden: Handelsstandsforeningen er svært utilfreds med beslutning om en cykelsti i turistby

Haderslev

Karma ramte to unge tyveknægte: Blev taget på fersk gerning og endte selv med at blive bestjålet

Annonce