Annonce
Esbjerg

Studerendes opfindelse kan spare millioner: Undervandsrobot skal højtryksrense platformenes ben

Teamet bag undervandsrobotten er fra venstre Sigurd S. Klemmensen, Fredrik F. Sørensen, Kenneth Schmidt og Malte S. R. von Benzon. De fik prisen på 25.000 kroner overrakt af Siemensfondens bestyrelsessekretær Karina Lørdup. Foto: Sanne Holm Nielsen, AAU
Fire studerende fra Aalborg Universitet Esbjerg modtager pris på 25.000 kroner fra Siemensfonden. Deres undervandsrobot løser et kostbart problem for offshore-industrien ved at spule belægninger af muslinger og andre havdyr af rør og installationer under vand ved platforme og vindmøller.

Esbjerg: Tang, muslinger og andre former for belægning på fundamenter på platforme og rør under havoverfladen er et dyrt problem for offshore-industrien. Det vil fire studerende på Aalborg Universitet Esbjerg gøre noget ved. De er ved at udvikle en automatisk undervandsrobot, der helt uden menneskelig styring skal kunne holde boreplatforme og vindmølleparker fri for havets organismer.

De voldsomme bølger ved platformene i Nordsøen belaster installationer og platformenes strukturer under vand, og denne belastning øges, hvis rør og metaldele er begroet med tang, alger og muslinger. Dermed er der øget risiko for, at strukturerne over tid går i stykker.

Boreplatforme, vindmølleparker og bølgeanlæg bliver derfor regelmæssigt renset for havets smådyr og planter, og det koster typisk offshorefirmaerne trecifrede millionbeløb årligt, fordi det sker med undervandsrobotter, der styres af dyre specialister.

Med en pris på 25.000 kroner fra Siemensfonden vil de fire studerende fra universitet i Esbjerg udvikle en undervandsrobot, som uden menneskelig styring spuler olieplatforme og vindmølleparker fri for havets dyr og planter, oplyser Aalborg Universitet i en pressemeddelelse.

Annonce
Vi har allerede nu vores undervandsrobot, som vi kan afprøve i virkelige situationer for at se, hvor den i arbejdet med højtryksrenseren støder på problemer.

Sigurd S. Klemmensen, ingeniørstuderende på Aalborg Universitet Esbjerg

Robotten smides i vandet

- Målet er at udvikle en undervandsrobot, som man smider i vandet, hvorefter den helt af sig selv holder strukturerne fri for bevoksning, uden at det kræver en operatør, forklarer Sigurd S. Klemmensen fra Institut for Energiteknik ved Aalborg Universitet Esbjerg.

Han skal sammen med sine medstuderende Kenneth Schmidt, Malte S. R. von Benzon og Fredrik F. Sørensen realisere det ambitiøse projekt i forbindelse med deres speciale, som afsluttes til sommer.

De fire er allerede godt i gang med at finde en løsning. Projektet bliver realiseret sammen med klyngeorganisationen for energiproduktion, Energy Innovation Cluster i Esbjerg, samt virksomhederne Sub C Partner, Total og Siemens Gamesa.

GPS og sonar

Første skridt har været at udstyre en undervandsrobot fra universitetet med højtryksrenser og et større antal propeller til at holde robotten på faste positioner i vandet, så den ikke bliver skubbet væk, når højtryksrenseren går i gang med at spule tang og muslinger væk med en vandstråle under højt tryk.

Med pengene fra Siemensfonden vil de studerende købe et GPS-system og en sonar til at fodre robotten med data, der gør det lettere at fuldautomatisere kontrollen med den.

- Vi har allerede nu vores undervandsrobot, som vi kan afprøve i virkelige situationer for at se, hvor den i arbejdet med højtryksrenseren støder på problemer. Og så skal vi finde ud af, hvordan vi løser dem, fortæller Sigurd S. Klemmensen.

I løbet af det afsluttende år på universitet vil Sigurd S. Klemmensen og hans medstuderende arbejde med programmeringen af robotten samt teste den under offshore-forhold.

Den første udgave af undervandsrobotten med højtryksrenser, propeller, lys og elektronik i midten. Robotten kan - når den er færdigudviklet - smides i vandet, hvorden helt af sig selv højtryksspule fundamenter, rør og andre strukturer fri for bevoksning, uden at det kræver en operatør til at styre den. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Svømmehalsdirektør er dybt frustreret over lange udsigter til genåbning: Op mod 200 kunder har skrevet til Slotssøbadet

Haderslev

Gravene skal have en plan

Danmark

Frygter skævvridning af Danmark efter coronakrise: Regeringen varsler særlig hjælp til landdistrikterne

Annonce