Annonce
Regionalt

Studie: Omstridt klimaterapi øger psoriasispatienters livskvalitet

Forskere konkluderer, at klimaterapi, som er meget omstridt i Region Syddanmark, har en stor effekt på psoriasispatienternes livskvalitet.
Annonce

Sag: Et nyt studie af solbadning og saltvandsbade i eksempelvis Israel som behandling mod psoriasis, også kendt som klimaterapi, får Psoriasisforeningen til på ny at rette en skarp kritik mod Region Syddanmark.

Behandlingen er omstridt, idet eksperter er uenige om effekten, og ikke mindst om, hvorvidt medicinsk behandling er en bedre løsning.

Danske forskere har undersøgt data fra 49 patienter i perioden 2014-17. Studiet er blevet til på initiativ fra Psoriasisforeningen og via midler fra Psoriasis Forskningsfonden.

Hidtil har den længerevarende effekt af cirka en måneds intensiv solbadning og saltvandsbade som behandlingsform kun været sparsomt beskrevet, forklarer professor Gregor Jemec, en af de fem forskere bag studiet og ledende overlæge ved dermatologisk afdeling på Sjællands Universitetshospital.

Han tilføjer, at klimaterapi har en veldokumenteret korttidseffekt.

- Vores opgørelse af resultaterne fem måneder efter klimaterapi viser, at mens virkningen på huden kun ses hos cirka hver femte patient, så synes seks ud af ti patienter alligevel, at klimaterapi har en gavnlig virkning på deres livskvalitet. Der er således en væsentlig forskel imellem den observerede og den oplevede virkning. Forskellen mellem de to er tankevækkende og en mulig forklaring af det fortsatte behov for klimaterapi, i en æra hvor de fleste kan forvente et bedre resultat af medicinske behandlinger på huden, siger Gregor Jemec.

Flere patienter i regionen har beklaget sig over, at de ikke længere kan komme i klimabehandling i eksempelvis Israel, efter at OUH står for visitationen. Arkivfoto: André Thorup
Annonce

Færre kommer afsted

Studiet får Psoriasisforeningen til på ny at rette en kritik af Region Syddanmarks behandling af psoriasispatienter. Siden sidste sommer, hvor visiteringen af patienter til klimaterapi overgik fra privat praktiserende hudlæger til Odense Universitetshospital (OUH), er langt færre borgere i Region Syddanmark kommet afsted i klimabehandling. Ifølge tal fra regionen, lige inden coronavirusset lukkede landet ned i marts, var status for 2020, at én patient havde været afsted, mens to skulle afsted inden længe. Tidligere år var tallet langt højere på samme tidspunkt.

I 2018 var 47 afsted, mens tallet sidste år var 30, heraf 27 inden sommerferien, hvor OUH overtog ansvaret for at vurdere, hvilke patienter der skal afsted. Dermed var der ifølge de seneste tal kun blevet visiteret omkring en håndfuld patienter fra OUH, siden hudlægerne overtog visiteringen.

Ifølge aktindsigter fra landets regioner var Region Syddanmark den region, der i 2019 sendte færrest patienter i klimaterapi i forhold til antal indbyggere.

Resultaterne fra det nye studie dokumenterer behovet for, at flere patienter får dette ønske opfyldt, mener Psoriasisforeningen.

- Psoriasispatienter i Region Syddanmark er jo ikke mindre ramt af deres sygdom end patienter fra resten af landet. Vi er i kontakt med mange frustrerede patienter, der har svært ved at opretholde en normal dagligdag med arbejde, familie, venner og fritidsaktiviteter, når sygdommen raser i hud og led, siger næstformanden i Psoriasisforeningen, Lonny Andersen.

Klimaterapi

Klimaterapibehandling er målrettet patienter med svær psoriasis og bruges som et alternativ til indlæggelse på hospital.

En klimabehandling består af daglige behandlinger med solbadning, saltvandsbade og indsmøring under et ophold af fire ugers varighed.

Psoriasisforeningen skriver, at klimabehandlingen kræver stor selvdisciplin og tålmodighed. Det indebærer solbadning, bade i havet på bestemte tider, at man smører sig i salver og cremer samt oliebader hver dag i 28 dage.

Klimabehandling foregår i Israel, Kroatien eller på Læsø. Langt de fleste patienter sendes på klimabehandling i Israel.

En behandling i Israel kostede i 2019 omkring 38.000 kroner per patient.

Annonce

Jyderne kom afsted

Det var regionsrådet, der i 2018 besluttede at give hudafdelingen på OUH ansvaret for at visitere patienter til klimabehandling. Det skete, efter at JydskeVestkysten havde afdækket, at særligt en enkelt hudlæge havde stået for et meget stort antal af alle klimarejser, og at stort set kun jyderne i regionen blev visiteret til klimaterapi.

Regionsrådsmedlem Lars Mogensen (EL) stillede tidligere i år spørgsmål til sagen til regionens ledelse. Her beskrev han, at han i marts allerede havde modtaget mere end ti henvendelser fra psoriasis-patienter bosiddende i regionen, der ifølge politikeren følte sig frustrerede og magtesløse, efter at de nye retningslinjer for klimabehandling var trådt i kraft.

Selvom datagrundlaget i det nye studie ikke er stort, er resultaterne ikke til at tage fejl af, mener Lars Mogensen.

-Mange får mindre synlig psoriasis og bedre livskvalitet af klimabehandlingen, og det er netop det sidste, der har været til debat i Region Syddanmark. De ændrede retningslinjer har betydet, at færre i Region Syddanmark får den klimabehandling, der rent faktisk virker. Det var min bekymring, da det blev vedtaget, og det viste sig desværre, at det var sådan det kom til at gå. Jeg er stadig imod de nye retningslinjer og håber, at de kan ændres i forbindelse med den kommende evaluering af ordningen, så flere igen kan komme afsted, siger Lars Mogensen.

Også Poul-Erik Svendsen (S), formand for Sundhedsudvalget i regionen, ser frem til evalueringen næste år.

-Der skal vi i dybden og se, hvad man gør i Syddanmark og andre steder. Hvis det falder ud, som noget tyder på, at vi sender væsentligt færre afsted end andre regioner, så skal der være en ekstrem god forklaring på det. Vi skal ikke skille os ud, men gøre det, der giver bedst fagligt mening for patienterne, siger Poul-Erik Svendsen.

Annonce

På linje

I marts understregede Sigurd Broesby-Olsen, ledende overlæge på Hudafdelingen på Odense Universitetshospital, over for avisen Danmark, at OUH fagligt er på linje med landets andre hospitalsafdelinger og Dansk Dermatologisk Selskab i forhold til klimaterapi.

- Vi er kun interesserede i at hjælpe vores patienter til at få den bedste behandling, og vi vurderer hver enkelt patient individuelt og i dialog med patienten, sagde han.

Han tilføjede, at Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man tilbyder medicinsk behandling før klimaterapi. Ifølge Sigurd Broesby-Olsen er der bedre videnskabeligt grundlag for den behandling frem for klimaterapi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce