Annonce
Esbjerg

Studiejob gavner karrieren: Studerende i fede ingeniørjob inden eksamen

En af de færdiguddannede ingeniører, Lennart Schneider, fik allerede, inden han var uddannet job som entrepriseleder på det store byggeri af højhusene "A Place to - Esbjerg". lllustration: BIG
En stor del af de nyuddannede ingeniører går direkte videre i job. Kun knap seks procent går ledige et halvt år efter eksamen, men campuschef ved Aalborg Universitet Esbjerg efterlyser, at virksomhederne bliver bedre til at omfavne de nyuddannedes kompetencer.

Esbjerg: Mange af de nyuddannede ingeniører fra Aalborg Universitet Esbjerg går lige ud i job.

Manglen på diplomingeniører, civilingeniører, bachelorer i elektronik og datateknik og kandidater i sikkerhed og risikostyring er så stor, at karrieren allerede er i gang for en del af de unge, inden de har bestået deres afsluttende opgave. Således havde en stor del af det seneste hold diplomingeniører på 49 unge job straks efter studiet.

For nogle går vejen til det faste vellønnede ingeniørjob over et studiejob ved siden af sidste del af ingeniørstudiet. Typisk er det praktikophold, der fører til de attraktive studiejob med forskellige individuelle ordninger efter praktikperioden, så de unge kan studere og arbejde med studieopgaver en del af tiden på arbejdspladsen og passe et deltidsarbejde hos firmaet resten af tiden.

Ofte ender disse ordninger med faste stillinger, når de er færdiguddannede ingeniører.

Men samlet var for eksempel diplomingeniørerne fra 2018 helt nede på en ledighed på 5,6 procent et halvt år efter eksamen. Det er den laveste ledighed blandt de nyuddannede i fem år.

Annonce

INGENIØRER HURTIGT JOB

For første gang i mere end 10 år er ledigheden for ingeniører på samme lave niveau som op til finanskrisen, viser tal fra Ingeniørernes Fagforening, IDA, for 2019.

De seneste ledighedstal fra Akademikernes A-kasse viser, at ledigheden i december lå på 1,5 procent for ingeniørerne. Så lav har ledigheden ikke været siden finanskrisen.

Virksomheder skal se potentialet

Selv om størsteparten af de nyudklækkede ingeniører og kandidater kan gå direkte videre ud på arbejdsmarkedet, er det ikke alle, der bliver ansat med det samme, understreger campuschef Anders Schmidt Kristensen.

Han peger på to ting, der især kan begrænse de nyuddannede muligheder for at komme i job. De starter ofte med at søge meget snævert inden for deres eget speciale i et afgrænset geografisk område. Og nogle virksomheder er tilbageholdende med at ansætte akademikere, som ikke matcher virksomhedens efterspørgsel meget nøjagtigt.

- Begge dele er en fejl, mener Anders Schmidt Kristensen.

- Vores ingeniører og kandidater har en bred ingeniørmæssig, teknisk og matematisk viden samt motivation, og de er uddannet til at tilpasse sig og opdyrke ny viden, fordi vores undervisning tager udgangspunkt i virkelige problemstillinger ofte i samarbejde med virksomheder. Det er der stadig virksomheder, der ikke helt har fået øjnene op for endnu, siger han.

Universitetet som jobformidler

For de få studerende, der endnu ikke er kommet i job, er der stadig hjælp at hente på universitetet.

- Vi stiller os meget gerne til rådighed for tidligere studerende, der har brug for vores hjælp – karrieremæssigt, fagligt og med samarbejder. Vi har et stort og godt netværk og et virkelig godt samarbejde med lokale virksomheder, og det er ikke usædvanlig, at vi får tilsendt jobopslag, som vi formidler videre til vores alumner, siger Anders Schmidt Kristensen.

Universitetet vil gerne beholde kontakten til tidligere studerende og bistå dem professionelt gennem hele deres karriere.

- I det hele taget vil vi meget gerne hjælpe – ikke kun som jobformidlere, siger campuschefen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Erhverv 112

Modefirma har sagt farvel til 15 ansatte: 2020 handler kun om at begrænse tabet

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce