Annonce
Aabenraa

Styrelse lukker i: Vil ikke forsvare ændret praksis

Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI, ønsker ikke at fortælle om grundlaget for den ændrede praksis i sager om EU-ophold. En praksis, som gør livet surt for tyskere huskøbere i Sønderjylland. Modelfoto: Colourbox
Vil man vide, hvorfor styrelsen SIRI, som udsteder bevis på EU-ophold, i løbet af 2019 begyndte at lægge hindringer i vejen for tyskere, som vil købe hus i Sønderjylland, skal man ikke spørge SIRI.
Annonce

Aabenraa: Der er en række spørgsmål, som JydskeVestkysten gerne vil have SIRI, Styrelsen for International Rekruttering og Integration, til at svare på, når det gælder den ændrede praksis for at få EU-ophold i Danmark, men trods 45 timers betænkningstid henviser en kommunikationsmedarbejder på vegne af sin direktør, Kasper Højvang Kyed, til svar på andre, tidligere stillede spørgsmål. Noget, som hænger tyske huskøbere til tørre, fordi de oplever en bureaukratisk udfordring.

- Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) henviser til de besvarelser med citater fra direktør Kasper Kyed, som SIRI tidligere har sendt til dig (journalisten, red.) og JV om udstedelse af EU-opholdsbevis. Styrelsen kan desuden oplyse, at SIRI i februar hos SIRI Aabenraa holder et informationsmøde, hvor der vil blive informeret om regler og praksis på området.

Punktum. Slut.

Det har vi spurgt om

  • Hvor I EU-opholdsbekendtgørelsen står der, at man kun kan få et EU-opholdsbevis, hvis man allerede har taget ophold i Danmark?
  • Hvis det ikke står direkte i EU-opholdsbekendtgørelsen - hvorfor tolker I så, som I gør?
  • Professor og EU-ekspert Marlene Wind fra Københavns Universitet mener, SIRI's nye praksis (ifølge advokater og ejendomsmæglere, JydskeVestkysten har talt med) ligner obstruktion? Hvor man de facto ligger hindringer i vejen for den fri bevægelighed i EU?
  • Fastholder SIRI, at praksis, hvor Statsforvaltningen har udstedt EU-opholdsbevis på baggrund af en købsaftale og sendt beviset til advokat eller ejendomsmægler, kun er sjældent forekommende?
  • Fastholder SIRI, at nuværende praksis for udstedelse af EU-opholdsbevis har været gældende i årevis?
Annonce

Sådan er fakta

Faktum er, at JydskeVestkysten har set massiv dokumentation for, at først Statsforvaltningen, siden SIRI, da styrelsen overtog opgaven med EU-ophold, fordi Statsforvaltningen blev nedlagt, i årevis har haft en gængs praksis, hvor man med en underskrevet købsaftale i hånden kunne få et EU-opholdsbevis med det samme – sendt til advokat eller ejendomsmægler. Netop, fordi køber ikke havde bopæl i Danmark endnu.

Faktum er, at alle de eksperter, som avisen har været i kontakt med, siger, at hvis man kan dokumentere, at man er arbejdstager i Danmark eller har "tilstrækkelige midler", så kan SIRI ikke samtidig kræve, at man også allerede bor i Danmark.

Det vil SIRI ikke forholde sig til.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce