Annonce
Aabenraa

Styrelse lukker i: Vil ikke forsvare ændret praksis

Styrelsen for International Rekruttering og Integration, SIRI, ønsker ikke at fortælle om grundlaget for den ændrede praksis i sager om EU-ophold. En praksis, som gør livet surt for tyskere huskøbere i Sønderjylland. Modelfoto: Colourbox
Vil man vide, hvorfor styrelsen SIRI, som udsteder bevis på EU-ophold, i løbet af 2019 begyndte at lægge hindringer i vejen for tyskere, som vil købe hus i Sønderjylland, skal man ikke spørge SIRI.

Aabenraa: Der er en række spørgsmål, som JydskeVestkysten gerne vil have SIRI, Styrelsen for International Rekruttering og Integration, til at svare på, når det gælder den ændrede praksis for at få EU-ophold i Danmark, men trods 45 timers betænkningstid henviser en kommunikationsmedarbejder på vegne af sin direktør, Kasper Højvang Kyed, til svar på andre, tidligere stillede spørgsmål. Noget, som hænger tyske huskøbere til tørre, fordi de oplever en bureaukratisk udfordring.

- Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) henviser til de besvarelser med citater fra direktør Kasper Kyed, som SIRI tidligere har sendt til dig (journalisten, red.) og JV om udstedelse af EU-opholdsbevis. Styrelsen kan desuden oplyse, at SIRI i februar hos SIRI Aabenraa holder et informationsmøde, hvor der vil blive informeret om regler og praksis på området.

Punktum. Slut.

Annonce

Det har vi spurgt om

  • Hvor I EU-opholdsbekendtgørelsen står der, at man kun kan få et EU-opholdsbevis, hvis man allerede har taget ophold i Danmark?
  • Hvis det ikke står direkte i EU-opholdsbekendtgørelsen - hvorfor tolker I så, som I gør?
  • Professor og EU-ekspert Marlene Wind fra Københavns Universitet mener, SIRI's nye praksis (ifølge advokater og ejendomsmæglere, JydskeVestkysten har talt med) ligner obstruktion? Hvor man de facto ligger hindringer i vejen for den fri bevægelighed i EU?
  • Fastholder SIRI, at praksis, hvor Statsforvaltningen har udstedt EU-opholdsbevis på baggrund af en købsaftale og sendt beviset til advokat eller ejendomsmægler, kun er sjældent forekommende?
  • Fastholder SIRI, at nuværende praksis for udstedelse af EU-opholdsbevis har været gældende i årevis?

Sådan er fakta

Faktum er, at JydskeVestkysten har set massiv dokumentation for, at først Statsforvaltningen, siden SIRI, da styrelsen overtog opgaven med EU-ophold, fordi Statsforvaltningen blev nedlagt, i årevis har haft en gængs praksis, hvor man med en underskrevet købsaftale i hånden kunne få et EU-opholdsbevis med det samme – sendt til advokat eller ejendomsmægler. Netop, fordi køber ikke havde bopæl i Danmark endnu.

Faktum er, at alle de eksperter, som avisen har været i kontakt med, siger, at hvis man kan dokumentere, at man er arbejdstager i Danmark eller har "tilstrækkelige midler", så kan SIRI ikke samtidig kræve, at man også allerede bor i Danmark.

Det vil SIRI ikke forholde sig til.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Ny hobbybutik åbner i Kolding

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce