Annonce
Indland

Styrelse: Betydelig risiko for smitte fra symptomfri personer

Philip Davali/Ritzau Scanpix
Sundhedsstyrelsen tydeliggør nu, at risikoen for smitte fra personer uden symptomer kan være "betydelig".
Annonce

Sundhedsstyrelsen har ændret sine officielle råd og anbefalinger om, hvorvidt coronasmittede personer uden symptomer kan smitte andre med virusset.

Det skriver Berlingske.

Ændringen medfører, at Sundhedsstyrelsen ikke længere omtaler risikoen for såkaldt symptomfri smitte som "ubekræftet" eller "meget lille". Fremover hedder det i stedet, at risikoen for smitte kan være "betydelig".

Torsdag skrev Berlingske, at styrelsens omtale af smitterisikoen var stik imod konklusionen i flere internationale forskningsstudier og flere danske forskeres vurdering.

Buskabet fra forskerne var, at personer uden symptomer i væsentlig grad smitter andre.

Det har fået styrelsen til at ændre sine råd.

- Jeg har selv i dag gennemgået vores hjemmeside. Og jeg kan godt se, at vi er for upræcise, skriver Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, til Berlingske.

- Vi skal være mere tydelige og præcise i vores beskrivelser af, at på befolkningsniveau kan smitten fra asymptomatiske (symptomfri smittede, red.) godt være betydelig, skriver direktøren.

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside er det tidligere blevet oplyst, at det er uafklaret, om smittede kan overføre sygdommen til andre, før de får symptomer.

Andre gange har styrelsen udtalt, at der er en "meget lille risiko" for at smitte, hvis man ikke har symptomer.

De ændrede vejledninger har nu konkret betydet, at der på styrelsens hjemmeside er foretaget nogle ændringer under "spørgsmål og svar".

Således er et af spørgsmålene nu udvidet til også at berøre raske smittebærere. Det lyder nu som følgende: "Hvordan smitter ny coronavirus, og kan jeg være rask smittebærer".

I svaret følger:

- Den viden, vi har indtil nu, viser, at det er personer med symptomer, som er årsag til størstedelen af nye tilfælde. Formentlig kan raske personer med virus i luftvejene videreføre smitten, men i begrænset omfang.

I sit svar til Berlingske lægger Søren Brostrøm vægt på, at Sundhedsstyrelsen har forskellig information på sin hjemmeside. Andre steder har styrelsen skrevet, at man godt kan smitte uden tydelige symptomer.

Men det er vigtigt, at styrelsen er præcis, gentager han.

/ritzau/

Citeret artikel fra Berlingske
Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Lone må lukke ned for bryllups-biks i tre uger: Overnatningsmuligheder på Fanø er revet væk

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Tøndermessen udsat til 2022

Annonce