Annonce
Aabenraa

Styrt var lige ved at gøre Anita Louise fra Aabenraa lam: Nu advarer hun andre ryttere

- Knæk. Knæk. Siger det. Jeg var chokeret og forsvandt helt, fortæller rytteren om styrtet. Privatfoto

Lørdag endte det galt for Anita Louise Petersen fra Aabenraa, da hun som så mange andre deltog i et springstævne i Vejle Rideklub. Hun styrtede sammen med sin elskede hest Extra P og brækkede nakken to steder.

Vejle/Aabenraa: Det er gået godt så mange gange før.

Anita Louise Petersen og Extra P er et godt makkerpar. Men lørdag gik det galt. Helt galt.

Den 17-årige pige fra Aabenraa brækkede sin nakke to steder og forstuvede sit højre håndled til et springstævne i Vejle Rideklub, og hvis hun ikke passer på, er der stadig en risiko for, at hun ender lam.

- Men stadig... jeg føler mig simpelthen bare så heldig. Det har jeg også fået at vide. Jeg har fået en chance for at blive helt rask igen, hvis jeg holder mig i total ro. Jeg kunne let være blevet lam med det samme, siger hun her et par dage efter ulykken.

Annonce

Jeg ser tit, at folk er frygtløse. De tror ikke, at det kan gå galt, men det kan det. Se på mig.

Anita Louise Petersen
Her ankommer den unge kvinde på en båre til Kolding Sygehus. Privatfoto

Gav den gas for pokalen

I sommer blev hun færdig med 10. klasse og har taget sig et sabbatår, hvor hun har helliget sig sporten og deltaget i et hav af konkurrencer.

Indtil for ganske nyligt red hun pony og har kun haft den brune hest af racen hollandsk varmblod i lidt over et år. Den er ni år og var ikke så rutineret, da Anita Louise Petersen overtog den.

Men sammen har de fået et nært forhold og udmærket sig på landets mange baner og skulle eksempelvis deltage i danmarksmesterskabet for juniorer til januar. Endnu har de ikke hevet så mange titler i land. For rytteren er en forsigtigper, og sikkerheden betyder alt.

I weekenden besluttede hun, at nu skulle det være.

- Man ser, at de andre står der på sejrsskamlen og er så glade, når de modtager deres medalje eller pokal. Det vil jeg da også. Så jeg gav den lidt ekstra gas. Det skulle jeg nok ikke have gjort, fortæller hun fra sygesengen.

Artiklen fortsætter efter videoen, som Anita Louise Petersen selv har offentliggjort på youtube.com. Avisen advarer om stærke billeder.

Extra P er ni år og var ikke så rutineret, da Anita Louise Petersen overtog den for lidt over et år siden. Privatfoto
Anita Louise Petersen er bidt af en gal hest. Hun har igennem tiden ejet 12-13 ponyer og har nu tre heste. Privatfoto

Kunne ikke bevæge sig

Alle de indledende runder gik upåklageligt, men den sidste, hvor hun og Extra P skulle forcere en forhindring, landede hoppen i stedet midt i den og snublede frem i et styrt. Den unge kvinde røg af og slog et smæld med nakken.

- Knæk. Knæk. Siger det. Jeg var chokeret og forsvandt helt. Jeg husker ikke mere, før jeg er på Kolding Sygehus og skal scannes uden at kunne bevæge mig. Da ved jeg, at jeg kunne have været død, mener hun.

Anita Louise Petersen fik god hjælp af alle til stævnet og blev hentet af en ambulance. På hospitalet fik hun en nakkekrave på, som hun skal gå rundt med de næste tre måneder. Eller gå og gå.

For for det meste skal hun ligge og slappe af under opsyn af sine forældre, som har taget fri for at passe på deres datter. Hun har smerter og sover det meste af tiden, og ellers ser hun film og fordøjer det skete.

- Min mor og far er så kede af det. Det gør ondt på mig. Min øvrige familie og mine venner opmuntrer mig og synes, at jeg er sej. Men jeg har også valgt at være meget åben, forklarer hun.

Heste er ikke legetøj

Indtil videre har hun delt sin historie med mediet ridehesten.com, og det er der en særlig grund til. Hun vil nemlig gerne bede sine medryttere om at passe rigtig godt på dem selv.

- Ridning er en farlig sport. Heste er ikke legetøj. Punktum. Derfor skal man passe godt på sig selv. Jeg ser tit, at folk er frygtløse. De tror ikke, at det kan gå galt, men det kan det. Se på mig. Så pas på, advarer Anita Louise Petersen.

Men den brækkede nakke har ikke sat en stopper for lysten til at ride igen. Hun håber stadig, at hun til sommer kan starte på uddannelsen til beridder.

- Jeg har store ambitioner, men jeg ved godt, at det både er fysisk og psykisk krævende. Jeg håber stadig, det kan lade sig gøre. I mellemtiden må jeg bare passe godt på mig selv, siger hun.

Extra P kom ikke til skade under styrtet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Nu spidser det til i sag om tyske huskøbere i Danmark: Styrelse kan sende minister i samråd

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Leder For abonnenter

Det utilgivelige læk

Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden. Det nyder vi som borgere godt af, når vi eksempelvis kan betale i supermarkedet via en app, eller når vi skal i kontakt med offentlige myndigheder og ikke behøver af møde fysisk op. Tager man blot et smut syd for grænsen, vil man opdage et samfund, der virker tilbagestående i forhold til at høste fordelene af et digitaliseret samfund. Men udviklingen har også sine omkostninger. Eksempelvis kan det være svært for ældre at finde ud af selvangivelsen eller anden form for computerkontakt med myndighederne. Disse generationsudfordringer gøres der meget for at afbøde, men nogle omkostninger er af en karakter, så de er utilgivelige. En sådan er Sygehus Lillebælts læk, som netop er blevet kendt i offentligheden, af fortrolige oplysninger om godt en halv million patienter. Kort fortalt har blandt andet cpr-numre, navne og hjerteoplysninger i flere end fem år ligget tilgængelige for alle 26.000 ansatte i Region Syddanmark samt et ukendt antal samarbejdspartnere fra ind- og udland. Regionen og sygehuset er blevet kritiseret for lækket i en afgørelse fra Datatilsynet, men lægelig direktør på Sygehus Lillebælt Mads Koch Hansen har "ikke fantasi til at forestille sig", at nogle ansatte uberettiget skal have gjort brug af patienternes oplysninger. Det kræver nu ellers ingen livlig fantasi at forestille sig, at der blandt 26.000 ansatte samt samarbejdspartnere i ind- og udland skulle findes et enkelt broddent kar, hvis moral og syn på tavshedspligt er flosset. Selv om den i øvrigt afgående lægelige direktørs tillid til sine ansatte kan være sympatisk, er den grænsende til naiv. Desværre oplever vi af og til disse helt utilgivelig læk af personlige oplysninger fra offentlige myndigheder, og netop fordi digitaliseringen af samfundet ikke kan spoles tilbage, er der grund til på det kraftigste at indskærpe vigtigheden af, at have styr på den slags. Mister folk først tilliden til myndighederne, kan det være uopretteligt.

Sport

Forstå hvorfor verden græder: - Vi har mistet en rockstjerne i Kobe Bryant

Annonce