Annonce
forside

Succes: Nu bliver rummet gjort rent

Lektor og campusleder Anders Schmidt Kristensen og kollegaen professor Lars Damkilde har muligvis opfundet løsningen på det stigende problem med skrot i rummet.
Annonce

SUCCES: Rummet er fyldt med skrotstykker i hundredtusindevis, eksempelvis satellitter, som har udtjent deres rumpligt og efterlades i kredsløb. Skrottet udgør et stigende problem, blandt andet på grund af kollisionsfaren.

Men en simpel mekanisme, der mest af alt minder om et par forvoksede Mickey Mouse-ører, som man påmonterer satellitter, kan være med til at løse problemet.

Lektorerne Anders Schmidt Kristensen og Lars Damkilde samarbejder med aalborgensiske GomSpace om projektet, der har et budget på fem millioner kroner, og som netop har fået støtte på tre millioner fra Højteknologifonden.

– Potentialet er enormt, fordi der på overordnet plan bliver talt om at indføre regler for, hvornår satellitter skal ned, forklarer Anders Schmidt Kristensen, der sammenligner »ørernes« potentiale med airbags.

Demonstrationen af mekanismen kommer formentlig til at foregår ultimo 2013 med opsendelse fra Rusland. Seglet, som der reelt er tale om, fungerer ved, at det slås op automatisk i rummet, det tvinger satellitten ned i fart, ud af kredsløb og ind i atmosfæren, hvor den simpelthen brænder op. Rumskrottet bliver derved til stjerneskud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Gratis julekoncert i Folding Kirke

Annonce