Annonce
Haderslev

Succesfuld købmand: Man kan ikke forvente 100 procent loyalitet

Det er på sin vis ny vin på gamle flasker, men det gode købmandsskab handler om at opfylde kundernes behov og følge med udviklingen, forklarer Børge Larsen, der i 21 år har drevet købmandsbutikken i Arnum sammen med sin kone Jonna. Arkivfoto: Ella Warming

Man må indrette sig efter kundernes behov og følge med udviklingen, hvis man som mindre købmand vil overleve i det store hav af dagligvarebutikker.

Annonce

ARNUM: De senere år har der været megen fokus på købmandsforretninger på landet, som har haft svært ved at få hjulene til at snurre og holde handlen i butikkerne.

Men en af dem det er lykkedes for er Børge Larsen, som i 21 år har drevet købmandsforretningen i Arnum ved Gram.

- Man er nødt til at være omstillingsparat. Man bliver også nødt til at være her, når kunderne er her, fordi man kan ikke regne med 100 procent loyalitet, og så må man følge med udviklingen, siger Børge Larsen.

Han investerede i bake-off-bageri, da den lokale bager lukkede. Han har også fået tankstation, og sørger i det hele taget for fortsat at have øje for udviklingsmuligheder.

- Hvis nu vi en dag skulle sælge til for eksempel et yngre par, så skal de også have mulighed for at udvikle og investere. Og det er alt andet lige nemmere at sælge en forretning, hvor der er udvikling, forklarer Børge Larsen, og fortsætter:

Han og Jonna har sat gang i flere initiativer. I denne uge har tøjforretningen Stine og Holmberg fra Vojens en udstilling i butikken i anledningen af fars dag på mandag.

- Man skal give kunderne nogle oplevelser, siger Børge Larsen.

Købmandskoncepter

De fleste købmænd har aftaler med dagligvarekoncernen Dagrofa, Dagrofa A/S er en dansk dagligvarekoncern, som butikskoncepterne Spar, Min Købmand og Let-Køb er en del af. Dertil ejer Dagrofa Meny og den nu næsten nedlagte Kiwi-kæde, og har en markedsandel af det danske dagligvaremarked på cirka 20 procent.

Her et overblik over kommunens lokale købmandsbutikker. På jv.dk/haderslev kan du læse mere om de lokale købmandsbutikker og se, hvor de ligger.
Annonce

Svært efter lukning

Han sætter stor pris på den opbakning parret får fra de lokale, den er helt afgørende. Han ved også der er "kon-kolleger", der har noget sværere kår end han selv:

- Det værste der kan ske for en købmandsforretning er, hvis den har været lukket i et stykke tid. Så skal man begynde helt fra bunden og vinde kunderne tilbage igen, og det er næsten umuligt, fordi så har kunderne fået nye vaner i mellemtiden. Og som købmand er man jo kun en lille bitte spiller i det store billede.

Annonce

Kæmper for livet

I januar 2015 lukkede købmandsforretningen i Sommersted efter 33 år, efter en eller flere kriminelle sprængte en kontantautomat og forårsagede store skader. Siden har der kun været en Let-køb på tankstationen, som er et købmandskoncept med et ret smalt sortiment. Det findes også i Vedsted og i Fjelstrup.

Lige nu er det Bevtoft Købmand der kæmper for sin eksistens, trods indskud i form af anparter med mere. Marstrup Købmand har også haft svære tider og flere forskellige købmænd bag disken. Men i foråret 2016 trådte Gurli Clausen og Alice Troelsen til, og har netop kunnet fejret et års fødselsdag.

I efteråret 2015 tilkendegav det tidligere købmandspar i Nustrup, som havde drevet butikken i 28 år, at det var på tide at trække sig tilbage, men der var ingen afløser i kulissen. Borgerne i området rejste derpå næsten 300.000 kroner, og havde fundet en købmand, men denne sprang fra i sidste øjeblik. Til alt held dukkede den dengang 39-årige Karina Schultz-Petersen op, hun var kendt i området, fordi hun var 20 år tidligere blevet udlært i selvsamme butik.

Hoptrup ligner på mange måder Arnum. Her har man udvidet med tankstation og pølsebod. I Øsby har Johan Sørensen udvidet på en anden måde. Han har fået en "filial" på Gammelbro Camping, som er åbent i campingsæsonen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Friture satte ild i køkken

Billund

Travformand om købstilbud fra Lego-familien: Aktionærer beslutter, om travbanen skal sælges

Annonce