Annonce
Kolding

Succesfyldt forsøg mod udeblivelser er droppet: Tåbeligt at regler spænder ben

Formanden for sundhedsudvalget i Region Syddanmark, Poul-Erik Svendsen (S), kalder det tåbeligt, at et succesfuldt forsøg med at nedbringe antallet af udblivelser er standset igen. Nu vil han rejse sagen i Danske Regioner. Arkivfoto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Formanden for Region Syddanmarks sundhedsudvalg, Poul-Erik Svendsen (S), kalder det "dumt" og "tåbeligt", at lovgivningen spænder ben for, at et forsøg med selvbooking til MR-scanninger er droppet igen, selv om antallet af udeblivelser styrtdykkede.

Kolding: Antallet af udeblivelser styrtdykkede, da henviste patienter selv kunne kontakte sygehuset for at få en tid til en MR-scanning. Men forsøget kom i karambolage med sundhedsloven, der kræver, at patienten får en konkret tid i det første brev.

- Som jeg ser tingene, har man fået antallet af udeblivelser ned, fordi folk selv går ind og booker en tid. Det lyder fornuftigt. Men så er der noget lovgivning, der kræver, at der bliver sendt et brev med et tidspunkt. Jeg synes, at det tyder på, at lovgivningen er lavet for et stykke tid siden, og nu er der nogle muligheder for, at du selv kan booke din tid. Det er lidt dumt, at reglerne spænder ben for sådan en ordning, siger Poul-Erik Svendsen (S), der er formand for Region Syddanmarks sundhedsudvalg.

Forsøget blev sat i søen på Røntgen og Scanning på Kolding Sygehus for at nedbringe antallet af udeblivelser. I løbet af 2017 stod radiograferne i gennemsnit klar 13 gange på en uge, uden der dukkede en patient op. Da forsøget gik i gang i efteråret 2018, faldt antallet til i gennemsnit fire udeblivelser om ugen.

Men sundhedsloven kræver, at patienten får en tid i det første brev fra sygehuset, efter man har fået en henvisning typisk fra sin egen læge. Derfor var røntgen- og scanningsafdelingen på Kolding Sygehus nødt til at opgive forsøget, og antallet af udeblivelser steg til cirka 10 om ugen.

Annonce

Jeg synes godt, du kan sammenligne det med, at når jeg går til tandlæge eller frisør, sætter jeg selv dagsordenen.

Poul-Erik Svendsen (S), formand for regionens sundhedsudvalg.

Sætter selv dagsordenen

- Der er grund til at se nærmere på det felt. Det er tåbeligt, at du i dag har løsninger, der tydeligt har en effekt på udeblivelser, men at de ikke kan fortsætte. Men det er noget, der skal løses på landsplan, siger Poul-Erik Svendsen.

Er det så vigtigt, at det er noget, du vil gøre noget ved?

- Ja, det er vigtigt, at vi undgår udeblivelser, og er der nogle smarte metoder til, at vi kan undgå udeblivelser, skal vi arbejde på det. Så det er noget, jeg vil arbejde videre med blandt andet i Danske Regioner. Det her er for dumt, siger Poul-Erik Svendsen.

Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem danske regioner, og skal reglerne ændres, vil formanden i første omgang gå denne vej for at påvirke folketingspolitikerne.

- Jeg synes godt, du kan sammenligne det med, at når jeg går til tandlæge eller frisør, sætter jeg selv dagsordenen. I en til tider presset kalender, der bestemmer jeg selv, når jeg vil booke en tid. Og det her lyder som en smart måde at udnytte ressourcerne. Noget tyder på, at de digitale muligheder har overhalet lovgivningen. Så det er noget, vi skal kigge nærmere på, siger Poul-Erik Svendsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce