Annonce
Tarm

Successen fra Gentænk Skjern inspirerer naboerne: Nytænk Tarm skal sætte turbo på byen

Borgermødet i Tarm trak 300 tilhørere i juni. Nu skal der arbejdes videre. Arkivfoto: Jørgen Kirk
I løbet af efteråret skal der holdes borgermøde i Tarm om udviklingen. Borgerne griber politikernes ord om, at forslagene skulle gro nedefra.

TARM: Først kom Gentænk Skjern. Nu kommer Nytænk Tarm.

Projektet er så tidligt i sin fase endnu, at det er for tidligt at sige, hvad det munder ud i, men over den næste måneds tid skal der samles en styregruppe, som Tarm Udviklingsforum er tovholder på. Engang i efteråret skal der holdes et borgermøde, og det er på baggrund af et andet borgermøde, at det kommer til at ske. Nemlig det borgermøde, som handlede om nedlæggelsen af Tarm Bibliotek.

Borgermødet i juni viste et bysamfund, der føler sig overset i Ringkøbing-Skjern Kommune. Efter kommunalreformen er der mange funktioner, der er forsvundet fra det, der tidligere var Egvad Kommune. Dråben, der fik bægeret til at flyde over, var forslaget om at nedlægge Tarm Bibliotek, og i løbet af ni dage blev der samlet 3300 underskrifter mod en lukning. Borgermødet på Bechs Hotel trak over 300 tilhørere, og her efterlyste frustrerede borgere en vision for Tarm.

- Politikerne sagde jo, at alle forslag skulle gro nedefra, og her kom Eva Sønderby Jepsen med et forslag om en gruppe, der skulle se på udviklingen af Tarm, fortæller Steen Rosby, der er formand for Tarm Udviklingsforum.

Tarm Udviklingsforum har via Facebook efterlyst gode ideer til det videre arbejde. Borgergruppen vil lade sig inspirere af Gentænk Skjern. Her vil man bruge de gode ideer og erfaringer fra det forløb og lave en lignende konstruktion, hvor der er arbejdsgrupper, som ser på forskellige udviklingsaspekter, blandt andet bosætning og aktiviteter. For at der ikke skal være navnesammenfald, bliver navnet altså Nytænk Tarm. I de seneste par år er der i byudviklingsspørgsmål blevet knyttet et tæt bånd henover åen, og det bliver der også i denne proces.

- Nytænk Tarm vil også involvere Skjern, fordi vi har et samarbejde mellem byerne. Vi arbejder henimod at se Skjern og Tarm som et fælles bysamfund, blot med to bydele, ligesom man kender det fra Aarhus og Viby, forklarer Steen Rosby.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Sydjylland

Flysager hober sig op i byretter: SF vil have justitsministeren på banen

Annonce