Annonce
Tønder

Sultne gæster: 7000 østers blev spist på årets Østersfestival

På festivalen var der blandt andet konkurrencer i at åbne 30 østers både hurtigt og fejltfrit. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
I weekenden løb Danmarks Østersfestival af stablen for første gang på Rømø, og det blev så stor en succes, at festivalen bliver gentaget i 2020.

RØMØ: 7000 østers blev friteret, hakket og grillet og tilsat smag af alt fra havtorn til lakrids, da Danmarks Østersfestival i weekenden for første gang fandt sted på Rømø. Hos folkene bag jubler man over både afviklingen af årets festival og den store interesse fra lokalområdet.

- Det har hele vejen rundt været en succes med opbakning fra både lokale borgere og erhvervslivet, og så var det fantastiske at afvikle en østersfestival, hvor vi kunne benytte os af østers, der er samlet med håndkraft, og som er dyrket i havet lige foran os, siger Povl Lønberg, der er initiativtager og projektleder på Danmarks Østersfestival.

Han henviser til, at man på tidligere festivaler på Fanø har været nødsaget til ikke at benytte lokale østers på grund af risikoen for norovirus, men at det heldigvis ikke har været tilfældet på Rømø, og det er en stor gevinst.

- Der er 72.000 tons østers alene i Vadehavet, så de er i høj grad en del af DNA'en omkring Rømø. Det er blandt andet noget af det, festivalen skal være med til at understøtte, udover at vi naturligvis også håber at kunne trække flere turister til fra både Danmark og resten af Europa, siger Povl Lønberg, der blandt andet skal til Hamborg og Milano for at promovere næste års festival.

Annonce

Om festivalen

På festivalen kunne man blandt andet opleve flere forskellige konkurrencer og få inspiration til, hvordan østers kan anvendes hjemme.

Flere end 30 topkokke fra Danmark, Sverige og Nordtyskland deltog i diverse konkurrencer.

Lokale Restaurant Ros sikrede sig en tredjeplads i kategorien "Det salte køkken"

Desuden var der gratis workshops, hvor børn og voksne kunne lære at lave enkel gourmetmad under vejledning af Christian Wellendorf, der er holdkaptajn på det danske kokkelandshold.

Forbedring næste år

Povl Lønberg vurderer, at cirka 2000 gæster var forbi festivalen, og står det til ham og de resterende kræfter bag, skulle det gerne blive endnu bedre næste år.

- Vi er netop i den her uge gået i gang med at arbejde frem imod næste års festival, så vi kan ikke sige så meget endnu om, hvad der kommer til at ske, men vi har i hvert fald rigtig mange gode idéer, siger Povl Lønberg.

En ting kan han dog løfte sløret for. Nemlig at næste års Østersfestival kommer til at finde sted på Rømø den 11. og 12. oktober 2020.

Annonce
Annonce
Danmark

Podcasten Danmark - Politik med Funding og Løvkvist: Jakob Ellemann sang 'fare, fare, krigsmand', og puttede Jensen i den sorte gryde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Se fotos og video: Publikum og presse blev bortvist fra flyopvisning

Leder For abonnenter

Det lyder godt, men: De passer ikke på Danmark

Det er så let at stille sig op og sige, at ”jeg passer på Danmark”. Det lyder godt. Man virker handlekraftig. Men når man som Mette Frederiksen er statsminister, har man andre forpligtelser end at gå med de nemme og populære løsninger, som hun gjorde, da hun præsenterede regeringens bud på, hvordan vi forhindrer terrordømte i at planlægge og udføre mere terror, når de er sluppet ud af fængslet. En regeringschef har pligt til at vælge løsninger, der holder sig inden for rammerne af, hvilken type land vi gerne vil være. Og her svigtede Mette Frederiksen. Hun foreslår nemlig, at personer, der har afsonet en dom for terror, kan forbydes at færdes i bestemte områder og have kontakt til bestemte personer i op til ti år. For at undersøge, om de overholder forbuddet, skal politiet have ret til uden dommerkendelse at trænge ind i deres hjem og undersøge deres computere. Det er her, statsministeren glemmer sin forpligtelse over for retsstatens principper. Grundloven siger helt uden dikkedarer i paragraf 72, at både husundersøgelser og undersøgelser af borgernes kommunikation kun kan ske efter en retskendelse. Der står dog også, at man kan lave love, der giver undtagelse fra paragraffen, og det er så dét, regeringen vil gøre. Men det er grundlæggende helt forkert. Regeringens forslag om at øge straffene for terror og terrorrelaterede forbrydelser betragteligt er helt i orden. Det er også rimeligt at udstede forbud om ophold og kommunikation for denne ekstraordinært usympatiske gruppe af forbrydere. Og spark dem endelig ud af landet, når der er lovhjemmel til det. Det må bare aldrig blive andre end en domstol, der gør domstolenes arbejde. Magtens tredeling er et princip, der ikke må fraviges. Hverken politikere eller myndigheder skal afsige domme eller udstede retskendelser. Det skal kun dommere. Det har regeringens normale støtter forstået, men de borgerlige partier sikrer flertallet til endnu et skridt væk fra retsstaten. De skulle skamme sig. De passer ikke på Danmark.

Danmark For abonnenter

Liste med banditter i habitter vokser til nye højder: - Flere handler groft uforsvarligt, end nogen havde forestillet sig

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];