Annonce
Tønder

Sultne gæster: 7000 østers blev spist på årets Østersfestival

På festivalen var der blandt andet konkurrencer i at åbne 30 østers både hurtigt og fejltfrit. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
I weekenden løb Danmarks Østersfestival af stablen for første gang på Rømø, og det blev så stor en succes, at festivalen bliver gentaget i 2020.

RØMØ: 7000 østers blev friteret, hakket og grillet og tilsat smag af alt fra havtorn til lakrids, da Danmarks Østersfestival i weekenden for første gang fandt sted på Rømø. Hos folkene bag jubler man over både afviklingen af årets festival og den store interesse fra lokalområdet.

- Det har hele vejen rundt været en succes med opbakning fra både lokale borgere og erhvervslivet, og så var det fantastiske at afvikle en østersfestival, hvor vi kunne benytte os af østers, der er samlet med håndkraft, og som er dyrket i havet lige foran os, siger Povl Lønberg, der er initiativtager og projektleder på Danmarks Østersfestival.

Han henviser til, at man på tidligere festivaler på Fanø har været nødsaget til ikke at benytte lokale østers på grund af risikoen for norovirus, men at det heldigvis ikke har været tilfældet på Rømø, og det er en stor gevinst.

- Der er 72.000 tons østers alene i Vadehavet, så de er i høj grad en del af DNA'en omkring Rømø. Det er blandt andet noget af det, festivalen skal være med til at understøtte, udover at vi naturligvis også håber at kunne trække flere turister til fra både Danmark og resten af Europa, siger Povl Lønberg, der blandt andet skal til Hamborg og Milano for at promovere næste års festival.

Annonce

Om festivalen

På festivalen kunne man blandt andet opleve flere forskellige konkurrencer og få inspiration til, hvordan østers kan anvendes hjemme.

Flere end 30 topkokke fra Danmark, Sverige og Nordtyskland deltog i diverse konkurrencer.

Lokale Restaurant Ros sikrede sig en tredjeplads i kategorien "Det salte køkken"

Desuden var der gratis workshops, hvor børn og voksne kunne lære at lave enkel gourmetmad under vejledning af Christian Wellendorf, der er holdkaptajn på det danske kokkelandshold.

Forbedring næste år

Povl Lønberg vurderer, at cirka 2000 gæster var forbi festivalen, og står det til ham og de resterende kræfter bag, skulle det gerne blive endnu bedre næste år.

- Vi er netop i den her uge gået i gang med at arbejde frem imod næste års festival, så vi kan ikke sige så meget endnu om, hvad der kommer til at ske, men vi har i hvert fald rigtig mange gode idéer, siger Povl Lønberg.

En ting kan han dog løfte sløret for. Nemlig at næste års Østersfestival kommer til at finde sted på Rømø den 11. og 12. oktober 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Glemte at overholde færdselsloven

Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Annonce