Annonce
Debat

Sund beslutning kom noget sent

Dagens leder er skrevet af journalist Peter Gram.
Annonce

Fredagens beslutning om at anbefale mundbind i blandt andet den kollektive trafik er sund, men sen. Mens en række andre lande kloden over anvender dette værnemiddel, har der alt for længe været en uforklarlig, stædig modstand hos Sundhedsstyrelsen.

Argumentet for at afvise mundbind var, at der manglede dokumentation for virkningen. Nu oplyser professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet Jens Lundgren så, at den fornødne viden efterhånden er til stede.

Med al respekt for sagkundskaben burde enhver nok have kunnet regne ud, at det naturligvis har en effekt, hvis borgerne dækker mund og næse til. Ganske vist er det fortsat uvist, om mundbind beskytter bæreren mod smitte. Men det er til gengæld indlysende, at en smittet med mundbind ikke spreder nær så meget virus, hvis vedkommende for eksempel nyser. Her bliver i hvert fald nogle af de inficerede dråber nødvendigvis hængende i masken.Med al respekt for sagkundskaben burde enhver nok have kunnet regne ud, at det naturligvis har en effekt, hvis borgerne dækker mund og næse til.Vi kunne formentlig have undgået nogle tilfælde af smitte og alvorlig sygdom, hvis denne ret indlysende konklusion var blevet draget fra starten.

Vores naboer mod syd har hele tiden anbefalet mundbind. Og da tyskerne jo er et grundigt folkefærd, er den slags ikke noget, der bliver overladt til den enkelte. Masker er ganske enkelt påbudt i butikker og den kollektive trafik. I Danmark bør vi ikke nødvendigvis gå så vidt. Men forhåbentlig lytter et flertal til Sundhedsstyrelsens råd og deres egen sunde fornuft.

Har man for nylig haft et ærinde syd for grænsen, vil man vide, at mundbind er voldsomt irriterende. Brillerne dugger, ligesom det er stærkt ubehageligt ikke at kunne tyde andres signaler, fordi deres ansigter er dækket til.

Ikke desto mindre har et overvældende flertal af tyskerne ikke blot accepteret ordningen, men også vænnet sig til den. En frisk meningsmåling viser således, at 71 procent af forbundsrepublikkens borgere ikke føler sig synderligt hæmmet i deres hverdag trods påbud om masker og andre coronaregler.

Når vores naboer kan leve med mundbindene, kan vi nok også.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce