Annonce
Sønderborg

Sundhed, klima og grænsekontrol på valgplakaten

JV-valgmøde på Idrætshøjskolen med fem folketingskandidater på stribe. Foto: Timo Battefeld
Fem lokale folketingskandidater var af JydskeVestkysten indbudt til en snak om de emner, der nok fylder mest i valgkampen. Foran dem sad knap halvandet hundrede potentielle vælgere.

Sønderborg: Selvfølgelig skulle debatten indledes med en sang fra Højskolesangbogen, nu slaget skulle stå på byens idrætshøjskole. Fem politikere stillet op i Sønderborgkredsen skulle snakke om tre emner i selskab med omkring 150 abonnenter af nærværende avis og elever fra højskolen. Sidstnævnte var ikke alle lokale, men det behøver man nu heller ikke være for at have en mening om klima, sundhed eller flygtninge - herunder en varm sag som grænsekontrollen. Sidstnævnte var det første emne.

- Vi skal have asylbehandling ved grænsen. Der er indtil videre afvist over 7000 og taget næsten 5500 med narko, våben og som menneskesmuglere, sagde Jan R. Callesen (DF) om kontrollen ved grænsen.

- Hvis det nu fungerede, så kunne vi overveje det, men kontrollen er hullet som en si. Nej, vi skal have stærkere grænser omkring EU, var svaret fra Nils Sjøberg.

Benny Engelbrecht(S) så hellere en asylbehandling, inden rejsen mod de udvalgte asyllande, så flygtninge kan undgå den ofte farefulde rejse for blot at blive afvist ved en grænse.

- Vi bør hjælpe i lejre i nærområderne. Det er jo også kun de mest ressourcestærke, der når her op, sagde Ellen Trane Nørby (V).

Alle var de stort set enige om, at der skal stilles krav til herboende flygtninge. Men Alternativets Stefan S. Kirkegaard-Kronborg så lidt anderledes på det:

- Jeg hører kun pisken, men vi skal være åbne og tage i mod som de flinke danskere vi er. Vi kunne for eksempel give dem gratis adgang til sports- og kulturarrangementer, så de møder samfundet og danskere.

- Jeg er mest nervøs for, at integrationsydelsen bliver sat op. De kan jo hurtigt se på deres mobiler, hvor god økonomien er her, svarede Jan R. Callesen (DF).

- Netop den lave ydelse er garanti for, at vi får flere flygtninge i arbejde, tilføjede Ellen Trane Nørby (V)

Annonce

Det politiske panel

Ellen Trane Nørby, Venstre (V), Sønderborg

Benny Engelbrecht, Socialdemokratiet (S), Adsbøl

Jan Rytkjær Callesen, Dansk Folkeparti (DF), Nordborg

Nils Sjøberg, Radikale Venstre (R), Kolding

Stefan S. Kirkegaard-Kronborg, Alternativet (Å), Blans

Demokratisk sundhed

Sundhedspolitikken blev selvsagt en snak om reform og regeringens forslag om at nedlægge regionerne.

- Det er rigtig vigtigt, at vi bevarer regionerne, så vælgerne kan fyre de politikere, som de mener fører den forkerte sundhedspolitik. Det demokrati koster kun 80 mio. kroner, og den nye reform skaber blot nye administrative lag, sagde Benny Engelbrecht(S), som bestemt ikke fik medhold af sundhedsminister Nørby:

- Vi afskaffer ikke noget demokrati, men sætter patienten i centrum med repræsentanter i hjertet af beslutningerne. Og vi udligner desuden store regionale forskelle i behandlingen af folk.

De radikales Nils Sjøberg understregede, at partiet ikke ønsker en nedlæggelse af regionerne med mere centralisering til følge.

- Ting kan selvfølgelig gøres bedre, men alt skal ikke bare laves om, sagde han og vil sikre øget fokus på specielt den psykiatriske behandling.

Klima med klimaks

Det sidste emne i det knap halvanden time lange valgmøde blev klimaet. Og her indledte Stefan S. Kirkegaard-Kronborg med Alternativets budskab:

- Vi gør ikke nok for at bedre klimaet. Vi skal have mere vild natur og samarbejde bedre med naturen.

For de øvrige fire kandidater kom snakken langt hen ad vejen til at handle om omstillingen fra færre fossile brændstoffer til flere havvindmølleparker.

- Jeg vil også meget gerne være med til at sælge de mange gode tiltag man gør i Sønderborg med Project Zero, sagde Nils Sjøberg (R), der bor i Kolding.

- Jeg vil gerne tilbage til de høje ambitioner vi havde, da Svend Auken var miljøminister. Vi skal øge elektrificeringen i alle dele af transportsektoren, sagde Benny Engelbrecht(S).

DF's Jan R. Callesen pegede på, at der for beboere på landet stadig vil være brug for andet end elbiler:

- De små biler er fine til bykørsel, men man kan ikke bare spænde hestetraileren på en Tesla, kom det fra Callesen, mens Ellen Trane Nørby (V) lagde vægt på, at Danmark fortsat skal være en grøn vindernation uafhængig af fossile brændstoffer og et stop for salg af benzin- og dieselbiler i 2030.

Således oplyst sluttede JV's valgmøde i en endnu lang valgkamp, der kulminerer Grundlovsdag - dagen der altid har hyldet demokratiet uanset, hvordan stemmerne måtte falde.

Nogle måtte tage en gulvplads.Foto: Timo Battefeld
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce