Annonce
Læserbrev

Sundheden for mennesker med cerebral parese skal have større fokus

Læserbrev: Kvinder med cerebral parese (spastisk lammelse) deltager væsentligt mindre i screeningsundersøgelserne for livmoderhalskræft end kvinder uden cerebral parese. Det er dybt alvorligt, når vi ved, at knap halvdelen af alle tilfælde af livmorhalskræft opstår hos kvinder, der ikke er blevet screenet.

CP Danmark ønsker større fokus på sundheden og helbredet for mennesker med cerebral parese. Det skal blandt andet ske ved at sikre, at kvinder med cerebral parese får nemmere og lige adgang til alle de forebyggende screeningsprogrammer, at mennesker i botilbud, der typisk slås med store helbredsproblemer, får et årligt sundhedstjek, og at der generelt bliver skabt et bedre tilbud fra sundhedsvæsenet til voksne med cerebral parese, når de går fra børne- til voksenområdet.

I dag mister man den automatiske tilknytning til sygehusvæsenet, når man bliver 18 år. Konsekvenserne af den manglende opfølgning er, at voksne med cerebral parese kæmper med for sen indgriben overfor helbredsproblemer, ubehandlede senfølger og helbredsproblemer, som fejlagtigt tilskrives ens diagnose.

Det er ikke rimeligt, at mennesker med cerebral parese både skal kæmpe med deres diagnose og med manglende tilbud fra sundhedsvæsenet. Der er behov for en samlet plan for at sikre, at sundheden for mennesker med handicap tages lige så alvorligt som alle andres sundhed.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce