Annonce
Sønderborg

Sundhedschefens puslespil: Skoleåbning ændrer testplan

Carelink åbnede den 1. februar seks nye center til hurtigtest. Et af dem er det her, som ligger i Odense. De øvrige i Region Syddanmark ligger i Svendborg, Rødekro, Esbjerg, Kolding og Billund Lufthavn. Foto: Michael Bager
Region Syddanmark har bedt Sønderborg Kommune komme med et forslag til køreruter for de biler, der skal komme rundt med lyntest i de byer, hvor det ikke længere er muligt at blive testet hurtigt for covid-19.

Sønderborg: Det er meningen, at Sønderborg skal få besøg af en testbil, hvor man kan blive podet i næsen og få svar i løbet af en halv times tid.

Den nye strategi for de såkaldte hurtigtest mod covid-19 bygger ifølge Region Syddanmark på fleksibilitet og mobilitet.

Derfor har regionen bedt kommunerne om at lave forslag til køreruter for de mobile enheder inden for de nationale prioriteringsrammer, hvilket har kastet sundhedschefen i Sønderborg Kommune, Michael Skriver Hansen, ud i et større puslespil.

- Det er lidt af en udfordring, fordi der hele tiden kommer nye meldinger. Der er masser af spørgsmål, og alt går rigtig stærkt lige nu. Den ene dag er en gruppe første prioritet til at modtage lyntest. Dagen efter er det en anden, siger han med henvisning til, at kommunerne skal rette sig efter de nationale udmeldinger.

Annonce

Ændringer skaber usikkerhed

Fredag blev det besluttet at prioritere lyntest til plejehjem de kommende 14 dage. Derudover lovede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) regelmæssig test af landets lærere, da han mandag annoncerede en genåbning af skolerne for eleverne i 0.-4. klasse.

- Skoleåbningen ændrede hele testplanen. Den har også skabt nogle usikkerheder, da vi på nuværende tidspunkt ikke helt ved, hvor mange test vi får. Derfor kan jeg ikke sige, om det bliver muligt for privatpersoner at møde op og blive testet ved testbilerne, forklarer Michael Skriver Hansen, hvorefter han pointerer, at det i princippet er meningen med den nye strategi, at det skal være muligt for alle at få en lyntest uden at skulle køre til et af de nye centre.

Det nye setup trådte i kraft den 1. februar, da Carelink overtog opgaven fra Falck. I den nye opgavebeskrivelse lød det, at der fremover skulle være seks stationære lyntestcentre i Region Syddanmark. Det betød, at lyntestcenteret ved lufthaven i Sønderborg lukkede den 31. januar.

Trods begyndervanskeligheder med den nye model glæder sundhedschefen sig over, at kommunen er kommet i gang med at anvende lyntest hos en særlig gruppe.

- Brugen af hurtigtest er oppe at køre på det sociale område, siger Michael Skriver Hansen, som håber, at kunne komme med en nærmere plan for resten af Sønderborg meget snart.

Seks fysiske centre

Carelink åbner faste hurtigtestcentre seks steder i regionen, hvor man kan teste i alt 7.000 syddanskere om dagen.

De seks centre vil være på:

Ørbækvej 101, 5220 Odense SØ

Johannes Jørgensens Vej 10 (Midtbyhallen), 5700 Svendborg

Limfjordsvej 3, 6715 Esbjerg N

Vestergade 14 (Bygning 7), 6230 Rødekro

Ålegården 2, 6000 Kolding

Billund Lufthavn.

Åbningstiderne er 8-20.

Der vil pr. 1. februar være op til 17.000 daglige hurtigtest i Region Syddanmark, hvoraf 60 procent af kapaciteten altså er mobil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce