Annonce
Esbjerg

Sundhedsminister til møde om Esbjergs radioaktive affald

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) og Plan & Miljøudvalgsformand Karen Sandrini (S) skal sammen med repræsentanter for kommunens miljøafdeling og Esbjerg Havn mødes med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) inden længe. Fotocollage: Heidi Bjerre-Christensen.
16. marts mødes repræsentanter for Esbjerg Kommune, Esbjerg Havn og Business Esbjerg med sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) til dialog om, hvad der skal stilles op med det lavradioaktive Norm-affald fra olieboringerne i Nordsøen.
Annonce

Esbjerg Kommune: En fuldt færdig løsning på opbevaringen af det såkaldte Norm-affald - et lavradioaktivt biprodukt af olieboringerne i Nordsøen - bliver givetvis ikke udkommet af det møde, der nu er sat op mellem Danmarks sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke og repræsentanter for kommunen, havnen og Business Esbjerg mandag den 16. marts i Esbjerg.

Men i det mindste kommer parterne nu i dialog med hinanden om problemet med at finde et egnet slutdepot til det lavradioaktive affald, der lige nu bliver opmagasineret i energimetropolen.

Ministeren er i forvejen i Esbjerg denne dag i et andet anliggende, og derfor har borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), formand for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S), embedsmænd fra kommunens miljøafdeling samt repræsentanter for havnen og Business Esbjerg haft held til at få sat et møde op i forholdsvis hast, efter at have skrevet til Magnus Heunicke i december sidste år om problemet.

Jesper Frost Rasmussen glæder sig til at møde ministeren, og han er særligt tilfreds med, at Magnus Heunicke på forhånd er enig i, at Norm-affald er et nationalt anliggende:

- Olie- og gasaktiviteterne i Nordsøen er et nationalt anliggende, og derfor er en langsigtet løsning også et nationalt anliggende. Vi står i en situation, hvor branchen fuldstændig vedkender sig sit ansvar og ikke mindst regningen for bortskaffelse af materialet, men vi skal jo vide, hvor vi kan sende det hen. Det er ikke en løsning at have det liggende på depot i Esbjerg Kommune i de næste 50 år, siger Jesper Frost Rasmussen.

Kort om

  • Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) har adskillige gange på vegne af Esbjerg Kommune henvendt sig til Christiansborg for at få en permanent løsning på oplagringen af det såkaldte Norm-affald - et radioaktivt biprodukt fra boringer i Nordsøen.
  • Normaffaldet kommer fra undergrunden. Det er et affaldsprodukt fra boringer i Nordsøen, og det er lavradioaktivt. Sundhedsstyrelsen har dog oplyst, at strålingen derfra kan give lungekræft og andre kræftformer, hvis stofferne indåndes eller på anden måde kommer ind i kroppen. Eksperter har dog meddelt, at der næppe har været sundhedsfare for nogen i forbindelse med NORM-affaldet i Esbjerg.
Annonce

Hvordan og hvor

Plan & Miljøudvalgsformanden ser ligeledes frem til mødet som en positiv mulighed for at drøfte muligheden for et permanent slut-lager til opbevaring af det lavradioaktive affald.

- Jeg ønsker også, vi bliver konkrete i forhold til næste skridt i processen, men jeg vil på forhånd rose ministeren for hans imødekommenhed i denne sag, siger hun.

Ifølge Sandrini kontaktede hun sidste år EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S), der fik EU-Kommissionens ord for, at Danmark gerne må sende sit radioaktive affald til et permanent depot i et andet EU-medlemsland. Dengang sagde Jesper Frost Rasmussen, at han dermed så frem til, at staten sammen med olie- og gasbranchen kunne komme i gang med at få tilrettelagt regler for den korrekte måde at transportere NORM-affaldet på.

Der er dog forhold, der skal afklares, inden affaldet kan sendes ud af landet. Først og fremmest om man i udlandet overhovedet vil have det danske Norm-affald, men derudover skal det klarlægges, hvordan det pågældende sted i udlandet i givet fald vil håndtere det.

Der er p.t. tre NORM-lagre i Esbjerg Kommune: Ineos lager på Sønderbyvej 7 i Tjæreborg, Totals oplag på Måde Industrivej 28 og Hess Denmark ApS' lager på Sahara 11.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Kristian og Tina investerede millioner i topmoderne minkfarm: Nu drømmer børnene om at forvandle den til kæmpe legeland

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Juristen Ali fra Sønderjylland blev nævnt som rollemodel af Ellemann på direkte tv

Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce