Annonce
Danmark

Sundhedsminister og forsvarsminister beklager respirator-sag

Philip Davali/Ritzau Scanpix
Sundhedsministeriet vidste, at respiratorer, der skulle til Italien, ikke kunne bruges til coronapatienter.

Sundhedsministeriet var vidende om, at de respiratorer, der skulle sendes til Italien for at hjælpe med coronabehandlingen, ikke kunne bruges til det. Men den viden nåede ikke ministeren.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et samråd fredag.

- Sundhedsministeriets departement får 8. april oplysninger om, at forsvarets respiratorer ikke var egnede til Covid-19 patienter.

- Sundhedsstyrelsen skriver i et bilag til et svar til ministeriet, at vurderingen er, at respiratorerne ikke kan anvendes til Covid-19 patienter.

- Der blev ikke reageret på denne viden i mit system, da bilaget ikke bliver læst før senere. Det er ikke tilfredsstillende, at der i mit hus er viden, der ikke bliver handlet på, siger ministeren.

Sagen går ud på, at Danmark den 8. april tilbød Italien hjælp til dets sundhedssystem ved blandt andet at sende respiratorer. Men de respiratorer, man er klar til at sende til Italien, er af typen Weinmann, som ikke kan bruges.

Respiratorerne var Forsvarets, men var blevet testet i Danmark. Her stod det klart, at de ikke kunne bruges til coronapatienter.

Samrådet fredag skal afdække, om regeringen var vidende om, at der blev tilbudt ubrugelige respiratorer til Italien. Det afviser både sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S).

- Vi politikere er dybt afhængige af de oplysninger, vi får. Derfor er denne her sag ærgerlig. For den handler om, at viden om respiratorer ikke er givet til os rettidigt, siger Trine Bramsen.

Forsvarsministeren fastslår på samrådet, at det først er 9. april, da medierne skriver om sagen, at hun får viden om, at respiratorerne ikke kunne bruges til corona-patienter.

Det fremgår imidlertid af en intern mail fra 8. april, at medarbejdere i forsvaret godt vidste, at respiratorerne var ubrugelige.

I en mailudveksling mellem en medarbejder i Forsvarskommandoen og en medarbejder i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse står der blandt andet: "Udenrigsministeriet tænker formentlig kun i signalværdi og for dem er en respirator – en respirator".

Forsvarsministeren kritiserer på samrådet medarbejderen for på den måde at skrive "politiske analyser" af ministeriernes motiver i en intern mail. Og for ikke at give sin viden om respiratorerne videre:

- Det er en klar, klar fejl, at en medarbejder i en styrelse sidder med viden om respiratorerne og ikke giver den videre.

- Det er mit ansvar at påpege denne fejl. Det har jeg hermed gjort også over for jer, siger Trine Bramsen til medlemmerne af Europaudvalget.

Sundhedsminister Magnus Heunicke oplyser på samrådet, at en gentagelse af respirator-sagen skal undgås.

- Vi skal sikre, at det ikke sker igen. Derfor har vi nedsat en tværministeriel taskforce, der skal sikre effektiv, hurtig og relevant dansk reaktion i denne type situationer.

- Vi må erkende, at det vi leverede her ikke var hurtigt, det var ikke effektivt, og for Italien var det ikke relevant, siger sundhedsministeren.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Sydjylland

Nyd den 182 kilometer lange rute: Denne video tager dig med på Tour de France-stjernernes 3. etape hele vejen fra Vejle til Sønderborg - se om de kommer forbi dit hjem

Varde For abonnenter

I 12 år lå Heidi bundet til sin seng af smerter: Pludselig fik hun et syn og hørte en stemme – og nu er hun helbredt

Esbjerg For abonnenter

Efter 45 år i strandvejs-villa med havudsigt er tidligere minister flyttet ind i penthouselejlighed i indre by med sin hustru: Nu har han et godt råd til andre

Aabenraa

Politiet søger ung mand med rød kasket efter mystiske brande: - Vi er interesserede i at tale med ham

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Kolding For abonnenter

Beboer i kolonihave, hvor lig blev fundet nedgravet: Gerningsmænd kan have efterladt seddel om gravearbejde

Erhverv For abonnenter

Nabo til populært naturområde fandt døde havørreder i massevis på sin gåtur: Her er forklaringen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Kultur

For 50 år siden fik grand prix-stjernen fra Ansager sin debut i barndomsbyen: - Jeg spillede og sang af hjertets lyst, og det er jo aldrig en dårlig indgang til tingene

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Aabenraa

To brande anmeldt tæt på hinanden med 10 minutters mellemrum: Politiet søger vidner

Sønderjylland For abonnenter

Mindre sønderjysk by er blevet tre nye reality-stjerner rigere: Deres familier rammes også af det

Kolding

Uhyggeligt solouheld: To unge mænd påkører træ

Annonce