Annonce
Kolding

Sundhedsministeren er klar til at kigge på 'usmidige regler' i kamp mod udeblivelser

Succesfyldt forsøg mod udeblivelser blev droppet på grund af regler i sundhedsloven. - Jeg er optimist. Jeg tror, at der her i Region Syddanmark er politisk vilje til at finde en løsning, og at vi i første omgang kan forlænge forsøget, siger Pica Ann Blackburn Andersen, der er ledende overradiograf på Røntgen og Scanning på Kolding Sygehus. Arkivfoto: Søren Gylling,
Meldinger fra sundhedsministeren og ikke mindst regionspolitikere giver håb om, at succesfuldt forsøg, der nedbragte antallet af udeblivelser til MR-scanninger, kan genoplives, lyder det fra ledende overradiograf på Kolding Sygehus.

Kolding: Usmidige regler skal ikke blokere for et succesfuldt forsøg. Sådan lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i en kommentar til et forsøg mod udeblivelser på Kolding Sygehus, der foreløbig er droppet.

Antallet af udeblivelser til MR-scanninger styrtdykkede, da patienterne selv kunne booke en tid, efter de havde fået en henvisning. Men forsøget, der startede i efteråret 2018, blev lukket ned i foråret 2019, da det er et krav i sundhedsloven, at patienten senest tre dage efter henvisningen får en konkret tid på sygehuset.

Sundhedsministeren har kommenteret sagen på Facebook, hvor han skriver, at ordningen: "burde faktisk bredes mere ud, ikke stoppes af usmidige regler. Det skal kunne lade sig gøre at finde en fornuftig løsning, som samtidig ikke forringer patienternes rettigheder".

Annonce

- Der er mange, der synes, det er lidt sejt, at jeg har udfordret nogle regelsæt, og så ikke mindst, at vi inddrager patienterne.

Pica Ann Blackburn Andersen, ledende overradiograf på Kolding Sygehus

Konstruktive løsninger

Ministeren roser i opslaget den ledende overradiograf på Røntgen og Scanning på Kolding Sygehus, Pica Ann Blackburn Andersen, der fik ideen til at gøre noget ved udeblivelser. Inden forsøget, var der i gennemsnit 13 udeblivelser om ugen. Under forsøget faldt antallet af udeblivelser om ugen til cirka fire. Nu er antallet steget til cirka 10 udeblivelser om ugen.

"Derfor er de gode folk fra Kolding og Region Syddanmark hermed inviteret til at være med til at finde en konstruktiv løsning, så deres idé kan leve videre. Det samme gælder alle andre, som har gode ideer på praktiske løsninger, som er til gavn for både vores patienter og vores medarbejdere", skriver ministeren på Facebook.

Det er logik

Formanden for Region Syddanmarks sundhedsudvalg, Poul-Erik Svendsen (S), har tidligere overfor JydskeVestkysten kaldt det "tåbeligt", at lovgivningen blokerer for, at forsøget fortsætter. På Røntgen og Scanning på Kolding Sygehus håber Pica Ann Blackburn Andersen, at de positive meldinger fra blandt andet Poul-Erik Svendsen (S) og regionsrådsformand Stephanie Lose (V) kan bane vejen for, at forsøget kan fortsætte, og lovgivningen i sidste ende kan ændres.

- Jeg er optimist. Jeg tror, at der her i Region Syddanmark er politisk vilje til at finde en løsning, og at vi i første omgang kan forlænge forsøget, så vi kan få nogle ordentlige data, der dækker mere end fem måneder. Det er i hvert fald det, jeg fornemmer, når jeg ser udtalelser fra regionspolitikerne, siger Pica Ann Blackburn Andersen, der håber, at forsøget kan blive genoplivet inden for en overskuelig fremtid, så andre afdelinger på sigt kan bruge samme model.

- Der er mange, der synes, det er lidt sejt, at jeg har udfordret nogle regelsæt, og så ikke mindst, at vi inddrager patienterne. Der er mange, der tænker, at det her er logik. Man bestemmer jo selv, når man skal til frisøren, siger Pica Ann Blackburn Andersen.

Sundhedsministeren er klar til at kigge på, om der kan gøres noget, så forsøget på Kolding Sygehus kan bredes ud. "Det skal kunne lade sig gøre at finde en fornuftig løsning, som samtidig ikke forringer patienternes rettigheder", skriver ministeren på Facebook. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Genforeningen vækker stadig følelser

Det socialdemokratiske medlem af byrådet i Sønderborg, Bjørn Allerelli Andersen er stødt, fordi det tyske mindretal lægger op til en fejring af 100-året for grænsedragningen i 2020 og ikke af Genforeningen. Han bliver også krænket, når tyske tekster sætter ordet genforening – Wiedervereinigung - i citationstegn. Sagen viser, at der fortsat er store følelser i spil. Den tyske jurist Klaus Alberts fra Kiel har netop udgivet en bog om situationen i 1920. Han anfægter brugen af begrebet genforening, fordi Slesvig heller ikke før 1864 var en del af kongeriget. Argumentet viser, at nogle sager er for komplicerede til, at de kan overlades til videnskaben. Statsretslig er udsagnet korrekt. Men det anfægter ikke, at de dansksindede sønderjyder i 1920 kom hjem til det land og det folk, de så sig som en del af. Så i den følte realitet var der naturligvis tale om en genforening. Derfor skal vi danskere have lov til både at bruge ordet og glædes over Genforeningen. Men vi skal ikke pådutte andre det. Til gengæld skal tyskerne respektere vores holdning. Det tyske mindretal har ligeledes al mulig grund til at glæde sig over Genforeningen. Den forskånede dem i vidt omfang fra at blive en del af Tysklands rædselsfulde historie mellem 1920 og 1949. Ganske vist dumpede mange i mindretallets rækker med et brag, da deres loyalitet blev sat på prøve efter den 9. april 1940. Men de lærte lektien og formulerede i 1945 en formel erklæring om troskab over for den danske stat og 1920-grænsen. Samfundskontrakten holder den dag i dag. Eneste tabere i 1920 blev de danske syd for den nye grænse. De måtte betale en skrækkelig pris med undertrykkelse og senere død på nazisternes fronter. Men skønt ikke alt er glemt, er grænselandet nu en model for det harmoniske samliv mellem flere nationaliteter. Det skal vi fejre i 1920 og så ikke strides om ord. Som danskere i Damark skal vi feste for Genforeningen. Så må andre gerne fejre en af de få stabile grænser, Tyskland nogensinde har haft.

Team Esbjerg For abonnenter

En præstation til topkarakter: Team Esbjerg pillede totalt pynten af russisk storhold

Annonce