Annonce
Kolding

Sundhedsministeren er klar til at kigge på 'usmidige regler' i kamp mod udeblivelser

Succesfyldt forsøg mod udeblivelser blev droppet på grund af regler i sundhedsloven. - Jeg er optimist. Jeg tror, at der her i Region Syddanmark er politisk vilje til at finde en løsning, og at vi i første omgang kan forlænge forsøget, siger Pica Ann Blackburn Andersen, der er ledende overradiograf på Røntgen og Scanning på Kolding Sygehus. Arkivfoto: Søren Gylling,
Meldinger fra sundhedsministeren og ikke mindst regionspolitikere giver håb om, at succesfuldt forsøg, der nedbragte antallet af udeblivelser til MR-scanninger, kan genoplives, lyder det fra ledende overradiograf på Kolding Sygehus.

Kolding: Usmidige regler skal ikke blokere for et succesfuldt forsøg. Sådan lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i en kommentar til et forsøg mod udeblivelser på Kolding Sygehus, der foreløbig er droppet.

Antallet af udeblivelser til MR-scanninger styrtdykkede, da patienterne selv kunne booke en tid, efter de havde fået en henvisning. Men forsøget, der startede i efteråret 2018, blev lukket ned i foråret 2019, da det er et krav i sundhedsloven, at patienten senest tre dage efter henvisningen får en konkret tid på sygehuset.

Sundhedsministeren har kommenteret sagen på Facebook, hvor han skriver, at ordningen: "burde faktisk bredes mere ud, ikke stoppes af usmidige regler. Det skal kunne lade sig gøre at finde en fornuftig løsning, som samtidig ikke forringer patienternes rettigheder".

Annonce

- Der er mange, der synes, det er lidt sejt, at jeg har udfordret nogle regelsæt, og så ikke mindst, at vi inddrager patienterne.

Pica Ann Blackburn Andersen, ledende overradiograf på Kolding Sygehus

Konstruktive løsninger

Ministeren roser i opslaget den ledende overradiograf på Røntgen og Scanning på Kolding Sygehus, Pica Ann Blackburn Andersen, der fik ideen til at gøre noget ved udeblivelser. Inden forsøget, var der i gennemsnit 13 udeblivelser om ugen. Under forsøget faldt antallet af udeblivelser om ugen til cirka fire. Nu er antallet steget til cirka 10 udeblivelser om ugen.

"Derfor er de gode folk fra Kolding og Region Syddanmark hermed inviteret til at være med til at finde en konstruktiv løsning, så deres idé kan leve videre. Det samme gælder alle andre, som har gode ideer på praktiske løsninger, som er til gavn for både vores patienter og vores medarbejdere", skriver ministeren på Facebook.

Det er logik

Formanden for Region Syddanmarks sundhedsudvalg, Poul-Erik Svendsen (S), har tidligere overfor JydskeVestkysten kaldt det "tåbeligt", at lovgivningen blokerer for, at forsøget fortsætter. På Røntgen og Scanning på Kolding Sygehus håber Pica Ann Blackburn Andersen, at de positive meldinger fra blandt andet Poul-Erik Svendsen (S) og regionsrådsformand Stephanie Lose (V) kan bane vejen for, at forsøget kan fortsætte, og lovgivningen i sidste ende kan ændres.

- Jeg er optimist. Jeg tror, at der her i Region Syddanmark er politisk vilje til at finde en løsning, og at vi i første omgang kan forlænge forsøget, så vi kan få nogle ordentlige data, der dækker mere end fem måneder. Det er i hvert fald det, jeg fornemmer, når jeg ser udtalelser fra regionspolitikerne, siger Pica Ann Blackburn Andersen, der håber, at forsøget kan blive genoplivet inden for en overskuelig fremtid, så andre afdelinger på sigt kan bruge samme model.

- Der er mange, der synes, det er lidt sejt, at jeg har udfordret nogle regelsæt, og så ikke mindst, at vi inddrager patienterne. Der er mange, der tænker, at det her er logik. Man bestemmer jo selv, når man skal til frisøren, siger Pica Ann Blackburn Andersen.

Sundhedsministeren er klar til at kigge på, om der kan gøres noget, så forsøget på Kolding Sygehus kan bredes ud. "Det skal kunne lade sig gøre at finde en fornuftig løsning, som samtidig ikke forringer patienternes rettigheder", skriver ministeren på Facebook. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Varde For abonnenter

Borgmester om ulovligheder i børnehave: - Jeg har bedt mine direktører kigge sagen igennem

Annonce