Annonce
Sønderborg

Sundhedsministeren vil drøfte gigtpatienter med regionerne

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby så rå vægge og nyspartlet gulv, da hun blev vist rundt på sygehuset. Foto: Timo Battefeld

Samtidig med, at Gigtforeningen bygger nyt hospital på Sønderborg Sygehus, har man været nødt til at nedlægge stillinger i Gråsten, fordi patienter fra andre regioner ikke henvises. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby vil drøfte sagen med de danske regioner.

Annonce

Sønderborg: I fjerde kvartal 2018 står et splinternyt gigthospital klar til indflytning på Sønderborg Sygehus. Det bliver Danmarks eneste højt specialiserede center for reumatologi, der både vil forske i gigtsygdomme og behandle gigtpatienter fra hele landet.

Hvis patienterne da ellers kan få en henvisning.

I september var ledelsen på Kong Christian X's Gigthospital i Gråsten nødt til at nedlægge 18 ud af 120 stillinger, fordi hospitalet i år kun har modtaget halvdelen af de forventede 200 patienter fra andre regioner.

- Danske patienter har krav på og ret til at blive henvist til specialiseret behandling uden for deres egen region. Det skal alle regioner leve op til. Jeg er opmærksom på problematikken, og når de nye regionsråd er valgt, vil jeg tage en snak med regionerne herom, fortalte sundhedsminister Ellen Trane Nørby til JydskeVestkysten, efter hun tirsdag eftermiddag var blevet vist rundt i det kommende nye gigthospital.

Lang tid undervejs

April 2012: Gigtforeningen og Region Syddanmark underskriver aftale om, at Gigtforeningen i Gråsten flytter ind på Sønderborg Sygehus, dog tidligst i 2015. Finansieringen er ikke på plads.Januar 2013: Villum Fonden skænker 50 mio. kr. til indretning i sygehustårnet.

Juni 2013: A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond giver 50 mio. kr.

April 2016: Med bidrag også fra Knud Højgaards Fond og Augustinus Fonden bliver det muligt at gå i gang. Rubow Arkitekter vinder opgaven at ombygge og udbygge sygehustårnet.

Fjerde kvartal 2018: Planlagt indflytning.

I den vestlige ende af sygehustårnet skal indrettes opholdsrum og spisestue til indlagte gigtpatienter. Derfor er en del vægge revet ned. Foto: Timo Battefeld
Annonce

Minister med mukkert

Direktør for Gigtforeningen Mette Bryde Lind og arkitekt Helge Skovbjerg fra Rubow viste vej gennem de endnu tomme lokaler med rå vægge:

-Her bliver spisestue og ophold med større vinduer, så man kan nyde udsigten. Man skal have det godt, når man er her, erklærede arkitekten og pegede ud over Alssund.

Rubow Arkitekter har tegnet det nye gigthospital med indvendig havegang mellem sygehustårn og en ny tilbygning på 400 kvadratmeter. Uden for arbejdede maskiner på højtryk for at grave ud til varmtvandsbassin, mens ministeren inden for fik udleveret sikkerhedsbriller og en mukkert og blev om at slå hul i gipsvæggen til det gigantiske hul i jorden.

Det klarede hun for øjnene af omkring 100 mennesker. Deriblandt regionsrådsformand Stephanie Lose, flere regionsrådspolitikere, håndværkere og omkring 35 af gigthospitalets ansatte.

- Held og lykke med projektet. Jeg tror, det bliver til stor gevinst for patienterne, sagde formanden for Region Syddanmarks sundhedsudvalg, Poul-Erik Svendsen.

Både han og Stephanie Lose roste Gigtforeningen for et tæt samarbejde, der gælder både forskning i gigtsygdomme og behandling af gigtpatienter.

- At I snart flytter ind her, passer fint med, at Sønderborg Sygehus skal være et specialsygehus. Det bliver noget særligt at bo dør om dør. Det vil gavne samarbejdet mellem faggrupper, det vil gavne patienterne og bidrage positiv til hele området, mente Stephanie Lose.

Her bliver indgang til det nye gigthospital, men også indgang for patienter, der skal til behandling på Sønderborg Sygehus. Foto: Timo Battefeld
Annonce

Gensidig interesse

Gigtforeningen overtager 5.500 kvadratmeter fordelt på stuetage og første sal i det sydligste sygehustårn på Sønderborg Sygehus. Dertil kommer en del af sygehusets oprindelige træningsområde.

Ombygningen er stadig i sin første fase, men fra næste uge bliver det særdeles synligt for folk, der færdes forbi sygehuset. Da går håndværkerne i gang med at støbe bunden af varmtvandsbassinet, hvorefter man begynder på byggeriet af tilbygningen.

Når det nye gigthospital står klar, håber sundhedsminister Ellen Trane Nørby, at det også vil blive brugt af andre end sønderjyske patienter:

- Alle regioner har en gensidig interesse i at henvise patienter til hinandens specialer, mener hun.

Arkitekt Helge Skovbjerg forklarer sundhedsminister Ellen Trane Nørby om detaljer i byggeriet. Foto: Timo Battefeld
Omkring 35 ansatte fra gigthospitalet i Gråsten deltog. Dels for at høre talerne, dels for at blive vist rundt på deres kommende nye arbejdsplads.Foto: Timo Battefeld
Indtil videre er der udsigt til et andet byggeri, når man kigger ud af vinduerne fra det sydligste sygehustårn. Det er hotelbyggeriet på havnen, som forventes færdig januar 2019. Foto: Timo Battefeld
Arkitekt Helge Skovbjerg, direktør i Gigtforeningen Mette Bryde Lind, sundhedsminister Ellen Trane Nørby og formanden for Gigtforeningen Ulrik Bülow venter på regionsrådsformand Stephanie Lose, før rundvisningen kan gå i gang. Foto: Timo Battefeld
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby vises rundt på byggepladsen til det nye gigthospital i Sønderborg. Foto: Timo Battefeld
Arkitekt Ulrik Bülow fra Rubow Arkitekter fortæller om byggeriet.Foto: Timo Battefeld
Hvor bliver hun af, Stephanie Lose? Regionsformanden bliver fem minutter forsinket, fordi hun har svært ved at finde en parkeringsplads. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lyt med: For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

Danmark For abonnenter

Transport-mastodont sender advarsel til vognmænd: Hvis I frasælger pengetank, risikerer vi at lukke

Annonce