Annonce
LEDER

Sundhedsstyrelsen anbefaler groft overgreb

Annonce

Har man alt for meget sul på kroppen, er det aldeles legitimt, hvis lægen anbefaler en slankekur eller en sundere og mere aktiv livsstil. Men ingen andre skal blande sig. Derfor er det aldeles horribelt, hvis for eksempel jobcentret, pædagoger, lærere og andre kommunalt ansatte pludselig skal have lov til at kommentere deres medmenneskers kropsbygning og opfordre dem til at søge hjælp mod svær overvægt.

Anbefalingen om direkte at opspore overvægtige kommer fra Sundhedsstyrelsen. Her har man helt uforståeligt valgt at ignorere advarslerne fra de mennesker, der rent faktisk har forstand på tingene. De praktiserende læger i Dansk Selskab for Almen Medicin trådte således ud af arbejdsgruppen bag anbefalingerne, da Sundhedsstyrelsen fastholdt, at offentligt ansatte generelt skal holde øje med vægten hos de mennesker, der kontakter dem.

Lægerne mener ganske korrekt, der er tale om en krænkelse. Samtidig påpeger de, at der generelt ikke er nogen dokumenteret effekt af de programmer for vægttab, som offentligt ansatte kan anbefale til svært overvægtige. De pågældende skal således ikke blot stå model til et overgreb, men samtidig påduttes et meningsløst råd.


Sundhedsstyrelsen har helt uforståeligt valgt at ignorere advarslerne fra de mennesker, der rent faktisk har forstand på tingene.


Naturligvis er det usundt at være alt for tyk. Men de pågældende skal have hjælp ud fra en lægefaglig vurdering. Det skyldes også, at lægerne faktisk har forstand på rådgivning om sundhed og kender deres patienters mest private forhold.

Formanden for arbejdsgruppen bag anbefalingerne, chefkonsulent Tatjana Hejgaard fra Sundhedsstyrelsen, sætter spørgsmålstegn ved, om alle læger er klar med gode råd, hvis deres patienter er alt for tykke. Hermed udtrykker styrelsen en helt urimelig mistillid til de praktiserende læger.

Sundhedsstyrelsens nyeste initiativ er endnu et eksempel på en tiltagende tendens, hvor det offentlige føler sig kaldet til at blande sig i de forhold, der i sidste ende først og fremmest er den enkelte borgers eget ansvar. Det sker naturligvis i den bedste mening. Og det er ikke til at holde ud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Trekantområdet

Dagens coronatal for Fredericia er klar: Vigtigt parameter falder fortsat - men flere er konstateret smittet

Annonce