Annonce
Kolding

Koldings skolebørn tvunget tilbage på vægten: - Man kan ikke se begyndende overvægt med det blotte øje, så børnene skal vejes

Ifølge sundhedsplejerske i Sundhedsstyrelsen, Annette Poulsen, er der ikke noget, der peger i retning, at kommunerne i fremtiden kommer til at slippe for at veje skoleeleverne mindst en gang i henholdsvis indskoling, mellemtrin og udskolingen. Foto: Carina Heckscher/Nordfoto-Nordfoto/Ritzau Scanpix
Der er ingen tvivl hos sundhedsplejerske i Sundhedsstyrelsen om, at det er nødvendigt, at børn og unge vejes flere gange i løbet af deres skoletid for at kunne gribe ind, hvis de bliver overvægtige. Men det betyder ikke, at sundhedsplejerskernes samtaler med børnene skal handle om vægt, understreger hun.

Kolding: Vejning af skoleelever er bestemt ikke på vej ud, og det er helt nødvendigt, at sundhedsplejerskerne i landets kommuner fortsat sørger for at veje eleverne flere gange i løbet af deres skolegang.

Sådan lyder det fra sundhedsplejerske i Sundhedsstyrelsen, Annette Poulsen, i forlængelse af, at styrelsen har bedt Kolding Kommune om at genoptage vejningen af skoleelever. I sommeren 2020 besluttede man ellers, at man i Kolding som udgangspunkt ville droppe vejninger af børn og unge fra 1. klasse og op. I stedet skulle der være større fokus på deres trivsel og generelle sundhed, og dermed skulle fokus på børnenes vægt neddrosles.

I det seneste skoleår har man haft gode erfaringer med at skippe vejningerne, oplyser kommunens ledende sundhedsplejerske Louise Mønsted.

Annonce

Men ifølge en bekendtgørelse er det obligatorisk for alle kommuner at indberette data om elevernes vægt og højde i løbet af henholdsvis indskolingen, mellemtrinnet og udskolingen. Dataene gives videre til Den Nationale Børnedatabase.

Annette Poulsen forklarer, at man i Danmark - ligesom i mange andre lande - har et overvægtsproblem, og at man gerne vil følge børnenes vægtudvikling på både nationalt plan og for det enkelte barn, så man kan sætte forskellige indsatser i gang, hvis en elev er ved at blive overvægtig.

Det er svært at komme tilbage til en normal vægtudvikling igen, hvis man er blevet overvægtig.

Annette Poulsen, sundhedsplejerske i Sundhedsstyrelsen

Hun peger blandt andet på, at "der sker en udvikling af overvægt hen over skoleårene". Det vil sige, at en større andel af børn og unge i udskolingen er overvægtige end i de yngste klasser. Og det er vigtigt, at børn og unge bliver vejet, mener hun.

Svært at blive normalvægtig igen

-Begyndende overvægt kan ikke ses med det blotte øje, så derfor skal eleverne vejes og måles. Vi har brug for de mål, og det har man også i familierne, for det er svært at komme tilbage til en normal vægtudvikling igen, hvis man er blevet overvægtig, og vi ønsker at forebygge, at overvægtige børn bliver overvægtige voksne. Vi ved desuden, at en forebyggende indsats har betydning, siger Annette Poulsen.

I Kolding Kommune ærgrer man sig over, at man ikke må fortsætte med at undlade at veje børnene, og formanden for social- og sundhedsudvalget kalder det gammeldags, at det hele skal gøres op i vægt. Hvad siger du til det?

- Vi siger ikke, at det er sort og hvidt. Det er meget fint, at man i Kolding vil have fokus på elevernes trivsel, og vi anbefaler netop heller ikke, at sundhedssamtalen er en vægtsamtale, og der behøver ikke at være et stort fokus på vægt. Vores anbefaling er, at det er en samtale om sundhed og trivsel, men vægten er en indikator, vi gerne vil have styr på. Vi anbefaler også, at vejningen ligger til sidst i besøget, og at man tager det med forældrene og ikke eleven, hvis vedkommende har en vægtudvikling, der giver anledning til opmærksomhed.

Annonce

Pligt til at reagere

Er det altid et problem, hvis et barn eller ung er overvægtig, når man ser på hans eller hendes vægt i forhold til højden?

- Nej, men man skal have en opmærksomhed omkring det. I samtalen med forældrene kan det for eksempel være, at det viser sig, at eleven er begyndt at cykle fem gange om ugen, og så er det jo fint, fordi der så for eksempel kan være tale om øget muskelmasse. Men man har en faglig opgave i forhold til at reagere på det, man ser. Man har en pligt til at reagere.

I sundhedsplejen oplever man, at nogle elever sammenligner deres vægt med klassekammeraternes vægt, når de har været ved sundhedsplejersken. Hvad mener du om det?

- Der må man tage nogle snakke med skolen, klassen og forældrene. Men det er jo et generelt samfundsproblem med den vægtfokusering, som kan forhindre samtalen om sundhed og trivsel generelt.

Børnedatabasen

  • Når praktiserende læger, kommunalt ansatte læger eller sundhedsplejersker har foretaget en forebyggende helbreds- og funktionsundersøgelse af et barn, indberettes resultaterne fra undersøgelsen til Den Nationale Børnedatabase.
  • Siden december 2011 har det været obligatorisk for kommunerne at indberette visse fastlagte oplysninger fra undersøgelserne til Den Nationale Børnedatabase, mens det er frivilligt for de praktiserende læger at indberette.
  • I Kolding var det i 2020 politikerne i social- og sundhedsudvalget, der besluttede, at man ikke længere skulle veje elever fra 1. klasse og op.

Torsdag i Radio4 Morgen medvirkede Louise Mønster, leder af sundhedsplejen i Kolding Kommune, og Natasha Stenbo Enetoft, formand for udvalget Børn, Idræt og Familie i Gribskov Kommune, i et indslag om den tilbagevendte vejning af elever. Hør indslaget nedenunder. 

Det er Sundhedsstyrelsen, der har bedt Kolding Kommune om at rette ind og veje skolebørnene igen  - trods skolernes gode erfaringer med at undlade det. Hør fra Annette Poulsen, oversygeplejerske i Sundhedsstyrelsen, hvordan det kan være. 

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Kolding For abonnenter

Gerningsvåbnet blev aldrig fundet: 18-årig dømt for at knivstikke ung mand under sammenstød mellem to grupperinger

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Alexander og Biljana opgav drømmehus, mens de var ved at bygge det: Nu nyder ung Kolding-familie livet i Malaga

Sydjylland For abonnenter

Engang holdt taxaerne i kø foran Jans bodega: Nu kan hans gæster ikke komme hjem fra byturen - og det skaber frygt for spritkørsel

Regionalt

Smittetrykket springer opad i næsten samtlige sydjyske kommuner: I en kommune er der fundet over 30 nye tilfælde

Danmark

Uden at orientere politikerne: Region afviste at bakke op om ALS-forskning i Grindsted

Vejen

Live kl. 19.45: Skal du til at betale mere i skat? Og hvordan går det med at få flere til at flytte til Vejen? Se med, når der er valgdebat fra Solar

Esbjerg For abonnenter

Rute 11: I 25 år har trafikken stort set ikke rykket sig ved Ribe

Kultur

12 portrætter fra hele verden: Maria Torp maler stærke kvinder og kloge mænd, der gør verden til et bedre sted

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Webshop druknede i egen coronasucces: Efterlader milliongæld og erstatningskrav mod stifteren

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sydjylland

Idrætten mistede 20.000 medlemmer i Syd- og Sønderjylland under corona

Sydjylland For abonnenter

Tyske vognmænd grænsehandler billig diesel i Danmark: Kan udløse gevinst på 600 millioner

Danmark

Varetægtsfængslet: 49-årig mand opfordrede på en plakat til henrettelse af statsministeren

Annonce