Annonce
Billund

Grindsted-borgere må væbne sig med tålmodighed: Sundhedsundersøgelse bliver yderligere forsinket

Resultaterne fra undersøgelsen af sundheden i Grindsted bliver yderligere forsinket. Arkivfoto: Martin Ravn
Sundhedsundersøgelsen i Grindsted bliver ikke klar til januar, som hidtil forventet.

Grindsted: Man skal væbne sig med mere tålmodighed, hvis man som Grindsted-borgere går og venter på svar om, hvorvidt der er højere risiko for at blive syg i byen.

Sundhedsundersøgelsen i Grindsted, som Region Syddanmark har bestilt, bliver nemlig yderligere forsinket.

Undersøgelsen skulle ellers have været færdig i januar, og så sent som i slutningen af oktober forlød det, at undersøgelsen skred planmæssigt frem, men ifølge en pressemeddelelse fra Region Syddanmark, er resultaterne nu tidligst klar i marts.

- Vi har trukket nogle data ud med mønstre, som ikke passer sammen. Derfor er vi nødt til igen at kigge på, om tallene hænger sammen, siger Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark.

Det er usikkerheder i de sidste data, mere specifikt data vedrørende ansættelser på Grindstedværket, som trækker ud.

Annonce

Sundhedsundersøgelsen

Undersøgelsen af sundheden i Grindsted er delt i to.

Første del går ud på at kigge på eksisterende sundhedsdata om borgerne, der bor og har boet i byen. Formålet er at se, om der er højere hyppigheden af en række sygdomme i Grindsted.

Resultatet af undersøgelsen vil kun pege på, om borgerne i Grindsted generelt er mere syge end borgere i andre byer. Den kan ikke sige, om det hænger sammen med forureningerne eller ej.

I så fald borgerne er mere syge, sætter regionen straks i gang i en ny undersøgelse, der skal bevise, om det skyldes Grindsted-forureningen.

I den fase vil man undersøge sammenhænge mellem sygdommene og de stoffer, som Grindstedværket har udledt gennem årene.

Regionsrådet har bevilliget 900.000 kroner til første del af sundhedsundersøgelsen og reserveret tre millioner kroner til den anden del.

Marts 2020

Koncerndirektøren understreger, at der ikke kan siges noget om resultaterne endnu.

- Vi har slet ikke fået nogle resultater ud endnu. Det handler om, at vi skal sikre, at de sidste tal, som skal sammenkøres i den store regnemaskine med en masse andre tal, ikke er behæftet med fejl. Derfor er vi nødt til at kvalitetssikre dem, siger han.

Det forventes at tage mindst et par måneder at løse.

- Det letteste havde selvfølgelig været at vente med at sætte en dato, indtil vi havde den endelige rapport i hånden. Men omvendt har det været vigtigt for os at være transparente omkring undersøgelsen og dele viden, når vi har den, tilføjer han.

Udskudt for anden gang

Den er anden gang, at regionen udskyder datoen for, hvornår man har resultaterne klar.

Oprindeligt skulle undersøgelsen have været færdig før sommerferien i år. Grundet problemer med overhovedet at få adgang til de relevante data blev det dog udskudt til januar 2020.

Undersøgelsen skal give de første indikationer på, om forureningen fra Grindsted-værket har haft betydning for lokalbefolkningens helbred.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Åbne kirker var tåbelig ide

Bevares. Vi kan nok alle trænge til et trøstende ord i denne krisetid med udsigt til både sygdom og økonomisk nedtur. Her er det kristne budskab om tro, håb og kærlighed så relevant som nogensinde. Men vi behøver ikke at være fysisk sammen om den oplevelse. Den moderne teknologi byder på rigelig mulighed for at forrette gudstjenester på utraditionel, men sikker vis. Derfor må man undre sig over, at Kirkeministeriet i første omgang besluttede at åbne kirkerne til påske. Naturligvis er påsken en af kirkeårets største helligdage. Men enestående forhold kræver også enestående løsninger. Den nuværende epidemi er absolut en af de undtagelser, der berettiger til for en gangs skyld at aflyse den fysiske kirkegang – selv i påsken. Statsminister Mette Frederiksen har stillet danskerne i udsigt, at vores samfund langsomt kan åbne op igen efter påsken. Betingelsen er, at smittekurven fortsætter med at flade ud. Det sker imidlertid kun, hvis vi viser agtpågivenhed og undgår letsindig adfærd. I praksis vil det formentlig i de fleste kirker være muligt at gennemføre en påskegudstjeneste med god afstand mellem deltagerne. Ikke desto mindre er netop en gudstjeneste netop et eksempel på, at flere mennesker unødigt forsamles. Derfor er det godt, at beslutningen nu er trukket tilbage. Blandt andre sognepræst Dennis Voss Stensgaard fra Vester Nebel havde på forhånd afviset at holde gudstjeneste. I hans tilfælde kunne det ske med god samvittighed. Han er sygemeldt, fordi han formentlig selv er smittet med coronavirus. Ikke desto mindre gav han i utvetydige vendinger udtryk for sin frustration over kirkeministeriets udmeldinger. I hans øjne var det blandt andet en hån mod de unge, der netop på grund af den aktuelle epidemi har fået udskudt deres konfirmationer til august og september. Koldings borgmester, Jørn Pedersen var enig og opfordrede andre præster til at følge Dennis Voss Stensgaards eksempel. Lykkeligvis bredte den sunde fornuft sig til sidst også til ministeriet.

Annonce