Annonce
Haderslev

Sundplejens direktør efter politianmeldelse om fusk: Jeg vil se beviser

Direktør Tina Demiraj fra Sundplejen stiller sig uforstående over for, at Haderslev Kommune med øjeblikkelig virkning både har opsagt kontrakten med den private leverandør af praktisk og personlig hjælp og har politianmeldt firmaet for at snyde med afregninger. Jeg vil se beviser, siger hun. Arkivfoto: Jacob Schultz
Haderslev Kommune tog onsdag et drastisk skridt og politianmeldte Sundplejen med beskyldninger om fusk med afregning. Direktør Tina Dimaraj afviser blankt alle beskyldninger.

Haderslev Kommune har taget et drastisk skridt og politianmeldt Sundplejen og ligeledes opsagt kontrakten med den private leverandør, som siden 2017 har leveret personlig og praktisk hjælp til ældre og svage borgere i den sønderjyske kommune.

Politianmeldelsen og opsigelsen af kontrakten er kulminationen på en længerevarende strid mellem kommunen og Sundplejen og kommer efter et ekstraordinært møde i Haderslev Byråds voksenudvalg tirsdag aften. Eneste punkt på den lukkede dagsorden var Sundplejen.

- Vi fik i forsommeren en række henvendelser fra borgere, der havde en oplevelse af, at Sundplejen ikke leverede den service, som de havde krav på, forklarer direktør Rolf Dalsgaard fra Haderslev Kommunes Voksen og Sundhed.

Annonce

Kommunen gik derfor i gang med en omfattende kulegravning af firmaets service. Ifølge kommunen viste undersøgelsen, at Sundplejen uberettiget havde opkrævet betaling for hjælp, der aldrig var leveret, samtidig med at firmaet skabte usikkerhed om, hvorvidt den enkelte borger havde fået den nødvendige hjælp.

- Det er meget drastisk at politianmelde et firma. Undersøgelsen gav os dog et tilstrækkeligt grundlag for at sige, at det måtte vi gøre. Vi har set et betydeligt omfang og en systematik i sagerne, som vi har været nødt til at reagere på, siger Rolf Dalsgaard, der ikke vil oplyse, hvor mange henvendelser, kommunen fik i sommer.

Er det en, to eller flere?

- Det er mere end to, siger Rolf Dalsgaard, der med politianmeldelsen nu lader det være op til Politiet at efterforske, om Sundplejen har snydt med afregningen.

Rolf Dalsgaard Johansen er direkt¿r for Voksen- og Sundhedsservice i Haderslev Kommune. Han mener, at kommunen har et berettiget grundlag for at politianmelde Sundplejen. Arkivfoto: Jacob Schultz

- Men vi har et tilstrækkeligt grundlag for at gå videre med sagen, som er meget alvorlig for både de 73 borgere, der har fået personlig og praktisk hjælp fra Sundplejen, for firmaet og for os som kommune. Min og vores helt store bekymring er og har været, hvad de manglende ydelser har haft af personlige konsekvenser for den enkelte borger, og hvad vi som kommune har betalt for meget, siger direktøren.

Vil se beviser

Sundplejen har haft kontrakt med Haderslev Kommune siden 2017 og ejeren, direktør Tina Dimarej, afviser blankt, at hun og hendes firma har opkrævet betaling for ydelser, som firmaet ikke har leveret.

- Jeg vil gerne se beviser, der dokumenterer den påstand, som jeg fuldstændig og aldeles benægter. Det er vores holdning, at kommunen intet grundlag har for ophævelsen af kontrakten, og kommunens politianmeldelse vil vi betegne som usaglig og chikanøs, siger Tina Dimarej, der sidste år gik til angreb på Haderslev Kommune, efter at kommunen med meget kort varsel hjemtog håndteringen af borgernes medicin og andre ydelser efter Sundhedsloven til kommunens egne hjemmehjælpere.

Jeg vil gerne se beviser, der dokumenterer den påstand, som jeg fuldstændig og aldeles benægter. Det er vores holdning, at kommunen intet grundlag har for ophævelsen af kontrakten, og kommunens politianmeldelse vil vi betegne som usaglig og chikanøs.

Tina Dimaraj, direktør og ejer af Sundplejen

Dermed fratog kommunen ifølge Tina Demiraj Sundplejen en vigtig del af firmaets hidtidige opgaver. Det var ifølge direktøren med til at underminere firmaets værdisæt, fordi borgernes mulighed for kun at møde enkelte, kendte ansigter i forbindelse med den daglige pleje nu ikke længere var tilstede. Fremover skulle også sosu’er fra kommunen komme forbi og håndtere medicin, strømpestrømper og andre ydelser efter Sundhedslovgivningen. Det klagede hun over – blandt andet i JydskeVestkysten.

- Siden har kommunen kørt en hetz mod os og gjort det næsten umuligt at være fritvalgsleverandør i Haderslev, siger Tina Dimaraj.

Den påstand afviser Rolf Dalsgaard blankt:

- Den sag har intet med denne sag at gøre, og jeg mener faktisk ikke, at vi har haft et anstrengt forhold til Sundplejen. Jeg mener også sagtens, at det kan lade sig gøre at drive fritvalgsvirksomhed i Haderslev Kommune. Vi har tre andre, der gør det. Og i forhold til sundhedslovsydelserne, så er det ikke vigtigt, hvem der gør det, men med hvilken kvalitet, der leveres, siger Rolf Dalsgaard, der dog også sidste år i september var ude med riven i forhold Sundplejens tidsforbrug i forhold til sundhedslovsydelserne.

Annonce

Rapport: Alt er i orden

I august i år gennemførte revisionsfirmaet BDO et uanmeldt kontroltilsyn hos Sundplejen i Haderslev. I konklusionen, som er fra den 21. august, står der blandt, at ”leverandøren yder borgerne stabil og kvalificeret hjælp, svarende til deres visiterede ydelser. Tilsynet vurderer, at leverandøren generelt lever op til Haderslev Kommunes kvalitetsstandarder og vedtagne serviceniveau. Pleje, omsorg og praktisk hjælp leveres med en høj faglig kvalitet, og medarbejderne kan på relevant vis redegøre for, hvordan det rehabiliterende sigte indgår i samarbejdet med borgerne.”

Baggrund

Sundplejen har siden sommeren 2017 været godkendt som privat leverandør af praktisk og personlig hjælp i Haderslev Kommune.

Omkring 130 borgere modtog i september sidste år hjælp fra Sundplejen, der også har afdelinger i Aarhus, Fredericia og Vejle.

Kommunen hjemførte sidste år sundhedsydelserne efter Sundhedsloven, og antallet af tilknyttede borgere i Haderslev Kommune faldt derefter. Da kommunen opsagde kontrakten var der 73 borgere tilknyttet Sundplejen.

I Fredericia har der været lignende problemer med afregning, men firmaet fik en ny kontrakt med kommunen i februar i år.

I Vejle har der ikke været problemer.

- Af samme årsag er det endnu mere mærkeligt, at vi nu står i denne situation, siger Tina Dimaraj, som ikke mener, at kommunen lovligt kan færdiggøre en analyse af Sundplejens afregningsgrundlag uden at inddrage firmaet.

- Vi kan oplyse, at kommunen tidligere har gennemgået vores afregninger uden at finde fejl. Den seneste auditering gennemførte kommunen uanmeldt i sommerferieperioden. Det ville have været klædeligt, hvis Haderslev Kommune, eksempelvis i forbindelse med sine auditeringer af os, havde oplyst os om, at kommunen mente at have fundet fejl i afregningsgrundlaget. Så havde vi haft en mulighed for at imødegå kommunens såkaldte analyse, inden kommunen ophævede kontrakten, siger Tina Demiraj, der har overgivet ophævelsen af kontrakten og politianmeldelsen til firmaets advokat.

- Haderslev Kommune mener, at vi har modtaget betaling for ydelser, som vi ikke har leveret. Det er vi ikke enige i. Vi ønsker naturligvis ikke at modtage betalinger, vi ikke er berettiget til. Vi mener, at kommunes reaktion er en overreaktion og forholdet kunne mindeligt være afsluttet, hvis kommunen havde taget en dialog med os forud for sin ophævelse af kontrakten, siger Tina Dimaraj.

Sundplejens advokat, Michael Lund Nørgaaard, har onsdag i mail til Haderslev Kommune bedt om aktindsigt i alle papirer vedrørende Sundplejen:

- Det er min og min klients vurdering, at ophævelsen er uberettiget, skriver han i mailen til kommunen.

Annonce
Sønderjylland For abonnenter

Gammelt familiebageri toner nu frem på skærmen: - Vi er spændt på reaktionerne

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Brødrene Schmidt sælger deres livsværk: Ingen kan desværre huske prisen

Varde For abonnenter

Izabelas drøm om børn blev knust: Som ironman føler hun sig endelig som en rigtig kvinde igen

Kolding

Uro på bosted får bekymrede beboere i landsby til at samle underskrifter

Esbjerg

Købmandsgruppe bobler af optimisme: Indkalder snart borgerne til møde om ny butik i landsbyen

Samfundet gjorde Erling fortræd: Han blev fjernet som spæd, tvangssteriliseret og kom først ud, da han fyldte 40

Erhverv

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Team Esbjerg For abonnenter

Kommentar: Derfor kan det meget nemt gå hen at blive en rigtig dejlig lørdag for Team Esbjerg

Han var med til at starte håndboldherrernes medaljeæra - nu skal landsholdskoryfæ sætte det rigtige hold hos Orifarm

Aabenraa

Særdeles hjælpsom dame efterlyses: Betalte regningen for ældre herre i supermarked

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Tønder

En har budt på sønderjysk campingplads, men må væbne sig med tålmodighed: Forhandlinger er sat på pause

Kolding For abonnenter

Skubbede kammerat ind i soveværelse og skød hen over hovedet på ham med oversavet jagtgevær: 37-årig skal i fængsel i tre et halvt år

Haderslev

Haderslevs dyreste græsplæne: Lys på stadion kan ses langt væk om natten

Annonce