Annonce
Sønderborg

Sune og Kathrine er tilbage efter nervepirrende tur fra Zanzibar

Sune Hjortkjær Lorenzen (tv) og kammeraten Magnus Roca fik ikke fire måneder på Zanzibar, som de havde håbet på. Privatfoto
Sune Hjortkjær Lorenzen, Ulkebøl og Katrine Boldsen Lund fra Gråsten var blandt de højskoleelever, som er kommet hjem fra Zanzibar i Østafrika. Nu er de i isolation i Danmark.

Sønderborg: Der er en afslappet weekend-stemning i et stort sommerhus i vestjyske Hvide Sande, hvor 10 elever fra den danske højskole - Zanzibar Højskolen opholder sig i to uger. For ældre sønderborgere har navnet Zanzibar en helt speciel klang. Det var en populær natklub i "gamle dage" i Store Rådhusgade.

I sommerhuset i Hvide Sande sidder den 20-årige Sune Hjortkjær Lorenzen og højskolekammeraterne og tænker tilbage på en nervepirrende flyvetur fra Paje i Zanzibar ud for Afrikas østkyst, hvor højskolen har base. Zanzibar er en øgruppe og en autonom del af Tanzania.

På grund af Coronaepidemien ville højskolen have de 68 elever hjem hurtigst muligt, men det var lettere sagt end gjort. Højskolen havde først på ugen et stort koordineringsarbejde med løbende kontakt til Udenrigsministeriet efter styret i Tanzania beordrede alle skoler og kostskoler lukket i 30 dage. Blandt eleverne var foruden Sune Hjortkjær Lorenzen også Katrine Boldsen Lund fra Gråsten.

Det var ikke muligt at få de danske elever hjem med almindelige rutefly fra Østafrika. I stedet blev et fly chartret hos selskabet Great Dane, der ellers havde indstillet sin drift.

Først i sidste øjeblik - efter en mellemlanding i Egypten - fik højskolens fly tilladelse til overhovedet at lande på Zanzibar. Formanden for højskolens bestyrelse, Lars Bo Kirk fortæller, at flyet ikke havde landingstilladelse, da det lettede fra Danmark. Da flyet tankede op i Egypten kom der en landingstilladelse, men den blev annulleret.

Først i absolut sidste øjeblik kom der en landingstilladelse med stor hjælp fra Udenrigsministeriet og fra skolens egne folk på Zanzibar. Flyet ankom til Zanzibar tirsdag aften og landede i Aalborg onsdag aften.

Annonce
Vi kan sagtens få tiden til at gå. Vi spiller forskellige spil, vi spiller kort og ser film.

Isoleret højskoleelev Sune Hjortkjær Lorenzen fra et sommerhus i Hvide Sande

Fire måneders ophold

Sune, Kathrine og de 66 andre højskoleelever skulle efter planen have været i Østafrika fire måneder fra start februar til start juni, men er det usikkert, om de kommer til at genoptage deres ophold.

Efter ankomsten er højskoleeleverne blevet isoleret i forskellige sommerhuse - for Sune og nogle af hans højskolekammerater blev det først et par dage i et sommerhus på Fyn og derefter gik turen til Hvide Sande.

- Vi kan sagtens få tiden til at gå. Vi spiller forskellige spil, vi spiller kort og ser film, fortæller Sune fra sommerhuset i Hvide Sande. Forældre køber mad til de unge mennesker. Maden bliver stillet ved døren til sommerhuset.

Sune Hjortkjær Lorenzen blev student fra Sønderborg Statsskole den forgangne sommer. Derefter har han været ved militæret i Fredericia i fire måneder og siden arbejdet som vikar i børnehaven tæt ved Ulkebøl skole.

- Jeg kunne da godt tænke mig at vende tilbage og få nogle flere timer, forklarer Sune. Han spekulerer på at tage et sabbatår næste år, og på sigt kunne han godt tænke sig at studere naturvidenskab.

Heldigvis for de danske højskoleelever hentede selskabet Great Dane de 68 elever i Zanzibar, der nu er helt lukket ned. Privatfoto
Det blev en nervepirrende tur for de strandede højskoleelever. Til højre med maske ses forstander Jan Iversen. Han tog sammen med to personer fra bestyrelsen til Zanzibar for at hente eleverne. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Formand for menighedsråd trækker sig i protest over biskop: Det vil jeg ikke være med til

Annonce