Annonce
Aabenraa

Supermarked dropper omstridt rugbrødsbageri: De har fået chancer nok

En af Sønderjysk Rugbrødsbageris samarbejdspartnere har droppet virksomheden efter de seneste sager, hvor Fødevarestyrelsen har udstedt bøder og politianmeldelser for utilstrækkelig rengøring. Arkivfoto: Claus Thorsted
Der kan ikke længere købes brød fra Sønderjysk Rugbrødsbageri i SuperBrugsen i Rødekro. Det sker efter en lang række bøder og flere politianmeldelser fra Fødevarestyrelsen.

Rødekro: Nok er nok.

Sådan lyder det fra SuperBrugsen i Rødekro, som har droppet samarbejdet med Sønderjysk Rugbrødsbageri. Der kan derfor ikke længere købes brød fra det omstridte bageri i butikken.

Gennem de seneste år har Sønderjysk Rugbrødsbageri, der ligger i Hellevad, haft besøg af Fødevarestyrelsen flere gange, og i mange af tilfældene har det ført til både bøder og politianmeldelser. Seneste kontrolbesøg var den 25. september, og her haltede det ifølge Fødevarestyrelsen med både rengøring og vedligeholdelsen. Det udløste en ny sur smiley, en politianmeldelse og en bøde på 10.000 kroner.

- De har haft de her sager med dårlig rengøring, og det er tilsyneladende ikke blevet bedre. Vi synes egentlig, at vi har givet dem chancer nok. Ikke at vi har stillet et decideret ultimatum, men vi begyndte at få henvendelser fra kunderne, der undrede sig over, at vi blev ved med at sælge. Så traf bestyrelsen en beslutning om, at det ønskede vi heller ikke at gøre længere. Det er ikke en uvæsentlig beslutning, for vi har solgt mange af deres produkter. Vi kan ikke stå inde for kvaliteten længere, forklarer uddeler i SuperBrugsen Rødekro Torben Damgaard.

Han afviser også, at butikken skulle være interesseret i at få brød fra Sønderjysk Rugbrødsbageri på hylderne igen, hvis virksomheden får rettet op på tingene.

- Nu taler vi fire bøder hen over en kort periode. Nej, jeg tror ikke, vi er interesseret i at starte op igen, siger Torben Damgaard, som i stedet har givet mere plads til en anden brødproducent, man samarbejder med, samt Coop's eget sortiment.

Annonce

Løvbjerg er i dialog

En anden tæt samarbejdspartner har tilsyneladende også bemærket Sønderjysk Rugbrødsbageris mange sager med Fødevarestyrelsen. I hvert fald skriver Peter Jensen, købmand i Løvbjerg - som også huser Klosterbageriet, et datterselskab til Sønderjysk Rugbrødsbageri - følgende på spørgsmålet om, hvordan han forholder sig:

- Vi er i dialog med Klosterbageriet om det fremtidige samarbejde, og indtil den dialog er afsluttet, har jeg ingen kommentarer.

Kede af beslutning

SuperBrugsens beslutning ærgrer indehaverne af Sønderjysk Rugbrødsbageri, brødreparret Michael og Dennis Andersen. De har ikke besvaret JydskeVestkystens henvendelser pr. telefon men har i stedet svaret via en tekstbesked.

- Det er en kunde, som vi har haft et samarbejde med i rigtig mange år, og vi er også rigtig kede af deres beslutning, skriver de.

Sønderjysk Rugbrødsbageri har tidligere udtrykt stor frustration over Fødevarestyrelsens metoder og fremhæver, at der er skruet op for rengøringen.

- Vi har også været i dialog med bestyrelsen (i SuperBrugsen Rødekro, red.) og tilbudt dem at komme over og se det med deres øjne. Vi får opbakning fra så mange steder, der har været at se det selv, både vores indkøbsforening, flere af vores kunder og vores certificeringsfirma, skriver brødrene.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

112

Lastbiluheld med skinker: Vindmølletransport får 22 timers ufrivilligt ophold i Ribe

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce