Annonce
Erhverv

Suppen koger stadig efter 50 år - Mou-fabrikken fylder rundt

Medarbejderne fejrede deres arbejdsplads med flag, da Mou-fabrikken den 21. maj fyldte 50 år. Foto: Privatfoto.
Et halvt århundrede med suppe. Den nu mere end 11.000 kvadratmeter store Mou-fabrik fylder 50 år.
Annonce

Esbjerg: Torsdag den 21. maj rundede Mou-fabrikken på Mukkerten 31 et skarpt hjørne, da det var 50 år siden, at fabrikken slog dørene op til det, der skulle blive til et stort dansk suppeeventyr.

I 1970 måtte ægteparret Sigurd og Vera Mou nemlig erkende, at deres slagterforretningen ikke længere var stor nok til at følge med den efterspørgsel, som deres supper oplevede. Fabrikken, der i dag ejes af Danish Crown Foods, har siden vokset sig stor og fylder i dag mere en 11.000 kvadratmeter.

- Vores medarbejdere er stolte over at arbejde på fabrikken, fordi vi fra Vera og Sigurd Mou har arvet nogle værdier og en kultur, som handler om et godt håndværk og kvalitet frem for alt andet. Det er de værdier, som der i 50 år på fabrikken er blevet arbejdet hårdt på at bevare, og jeg tror også, det er årsagen til, at langt de fleste af vores medarbejdere har været her i rigtig mange år. Vi har dog ingen med 50 års-anciennitet, men vi har da nogle med næsten 40 år hos os, siger fabrikschef Rolf Hansen.

En dag, vi skulle have suppe, havde jeg ikke lavet melboller. Det var jo forfærdeligt. Jeg vidste, at købmanden havde en lille pakke melboller fra Findus på 115 gram og de kostede 1,75 kroner, det var meget dengang. Så kom Sigurd og jeg til at snakke om, at det kunne vi da lave til en bedre pris. Jeg havde min mors opskrift. Så begyndte vi at lave kød- og melboller.

Vera Mou.

Annonce

Begyndte i en slagterforretning

Mou-supperne opstod som en sideforretning, der siden voksede sig større og større, så der i dag årligt koges flere millioner portioner suppe på fabrikken i Esbjerg.

Ægteparret Sigurd og Vera Mou flyttede i 1953 til Esbjerg for at starte en slagterforretning på Hjertingvej. Her begyndte ægteparret at tænke i nye retninger, da supermarkederne begyndte at sælge mere kød i kølediskene.

- En dag, vi skulle have suppe, havde jeg ikke lavet melboller. Det var jo forfærdeligt. Jeg vidste, at købmanden havde en lille pakke melboller fra Findus på 115 gram og de kostede 1,75 kroner, det var meget dengang.

- Så kom Sigurd og jeg til at snakke om, at det kunne vi da lave til en bedre pris. Jeg havde min mors opskrift. Så begyndte vi at lave kød- og melboller, fortæller Vera Mou i en portrætvideo på Mous hjemmeside, som blev lavet før hendes død i 2017.

Annonce

Nytænkning fyrede op for suppen

Salget gik over al forventning, og Sigurd og Vera Mou kunne næsten ikke nå at følge med efterspørgslen. Kød- og melbollerne blev så populære, at andre slagtere kom for at købe bollerne og sælge i deres egne forretninger.

- Vi havde frysere over hele forretningen for at kunne følge med. Da der var gået et stykke tid med bollerne, sagde min mand: ”Skal vi ikke prøve at lave suppe også? Det kan nok også sælges”. Det gjorde vi så, og det puttede vi i fryseren i butikken, fortæller Vera Mou og fortsætter:

- De blev solgt med det samme, og det blev sådan, at folk kom og bestilte til lørdag, når de skulle have gæster, fordi det skulle bruges til natmad. Så det var tit svært at lave nok suppe.

Den store efterspørgsel på supperne og kød- og melbollerne betød, at slagterforretningen på Hjertingvej i Esbjerg blev for lille.

Efter store overvejelser valgte ægteparret, efter en god støtte og motivation fra deres søn, Agner Mou, at bygge en fabrik på Mukkerten 13 i Esbjerg, hvilket over de efterfølgende 50 år har vokset sig til en 11.000 kvadratmeter stor fabrik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Gratis julekoncert i Folding Kirke

Annonce