Annonce
Livsstil

Se alle billederne fra en 'fransk' dag på sydstranden: Surfere nyder Waterz-festival trods svag vind

Waterz nød lørdag godt af solen - og den manglende vind var til at leve med. Foto: Søren Palmelund
Vesterhavet og Ringkøbing Fjord danner i denne weekend rammen om Nordens største vandsportsfestival, Waterz, der tiltrækker omkring 700 surfere fra ind- og udland.

Hvide Sande: Jeg kender et par kloge kvinder, der siger, at hvis man vil være sikker på godt vejr til sin havefest, så skal man bare lægge den i samme weekend som Waterz-festivalen i Hvide Sande.

- Det her er helt unikt. Det er en fuldstændig fantastisk dag, vi har.

Simon Brucz står på Sydstranden, snupper en bid af sin sandwich og kigger ud over havet.

Annonce

I det daglige er han uddannelses- og elitekonsulent i Dansk Surf & Rafting Forbund, men på denne lørdag eftermiddag i september er han stævneleder ved Danish Surf Tours anden DM-afdeling, der indgår som et element i Nordens største vandsportsfestival:

- Det er så skønt. Vi kunne lige så godt befinde os i Frankrig. Her er høj sol og nogle lækre, rullende bølger, der passer perfekt til sådan en longboard-konkurrence. Det kunne ikke være bedre, tilføjer Simon Brucz.

- Det her er helt unikt. Det er en fuldstændig fantastisk dag, vi har, lød det fra Simon Brucz, stævneleder ved anden afdeling af Danish Surf Tour. Foto: Søren Palmelund

Ude på havet ligger 35-årige Mor Meluka og venter på en god bølge, der kan få ham og hans lange surfbræt op at ride på en krusning på vejen ind mod land.

Han er oprindeligt fra Israel, men er i dag på 12. år bosat i Klitmøller 135 kilometer længere oppe ad kysten.

'Vi vil ikke have vind'

Mor Meluka smiler, da han atter får fast sand under fødderne:

- Jeg har ikke tjekket det, men jeg tror, jeg går videre til finalen, siger den 170 centimeter høje surfer, der har nydt udfordringer i det våde element, siden han var seks år:

- Det er flotte forhold i dag. Det er som at konkurrere i Frankrig, tilføjer Mor Meluka, der undervejs i karrieren har surfet i blandt andet Australien og på Tahiti:

- Det er lige sådan noget vejr, vi har brug for. Vi vil ikke have vind. Vi surfer uden sejl, så det er perfekt det her, lyder det videre fra israeleren, der har hustru og to døtre med til stævnet i Hvide Sande.

35-årige Mor Meluka har surfet på mangen en bølge i blandt andet Australien, Frankrig og på Tahiti - men den jyske vestkyst kan nu også noget. Foto: Søren Palmelund

I næste semifinaleheat er Kristoffer Kristensen en af tre deltagere, der skal forsøge at udnytte bølgerne på bedste vis.

Normalt smutter deltagerne hurtigt op i bilerne for at få varmen og komme af med våddragten

Simon Brucz, stævneleder

Et heat varer 15 minutter, hvor det gælder om at fange så mange bølger som muligt. I et telt oppe på stranden sidder fire dommere og foretager en løbende uddeling af karakterer, hvor de to bedste tæller:

- Det gik ikke så godt for mig. Jeg tror ikke, jeg er gået videre. Teknisk er de andre måske lidt bedre, end jeg er, siger Kristoffer Kristensen, mens han krænger våddragten af.

Kristoffer Kristensen - 42-årig københavner, der er bosat i Vorupør - var ikke helt tilfreds med sine præstationer på Vesterhavets blide bølger, men til gengæld var han oven ud tilfreds med sensommervejret i Hvide Sande. Foto: Søren Palmelund

Han tager sine karakterer med sindsro, for det er bare 'superdejligt at være her i Hvide Sande.'

Annonce

'Der er for lidt vind'

Mens surferlivet nydes i fulde drag på Sydstranden, er det så som så med de brede smil i den anden ende af havnebyen; ved West Wind Nord, hvor der ganske ofte er godt gang i den, når wind- og kitesurfere blæser af sted på Ringkøbing Fjord.

Men der er ret stille lørdag ved frokosttid. Man kan egentlig ikke se, at der står Waterz på flagene, for de hænger slapt ned:

- Kitesurferne spiller beachvolley og laver andre strandting, de kan få tiden til at gå med. Der er for lidt vind til at være på vandet i dag, siger Christian Kjeldsen, der er kommunikationsansvarlig under afviklingen af Nordens største vandsportsfestival.

Se mange flere billeder ved at klikke på galleriet herunder: 

Waterz på Sydstranden i Hvide Sande

Rent personligt finder Christian Kjeldsen vejret ganske pragtfuldt:

- Men det er ad helvede til, hvis man skal kigge på det arrangements-teknisk, for vi skal selvfølgelig bruge noget vind og nogle bølger. De ting, der kræver noget vind, det er udfordrende:

- Men det er fantastisk vejr for de deltagere, der skal stand up paddle fra Ringkøbing til Hvide Sande - en dejlig tur på 14 kilometer. Men det bliver ekstremt hårdt for dem, fordi det er så varmt, tilføjer Christian Kjeldsen.

Annonce

'Det er meget magisk'

Tilbage på Sydstranden står en barmavet Frederik Steinfath og indtager rollen som kommentator ved Danish Surf Tour-konkurrencen:

- Det er meget magisk på sin egen måde, siger han om det sommervarme september-vejr:

- Jeg er vant til, at lyden bliver blæst væk, så ingen får noget ud af min kommentering, tilføjer Frederik Steinfath.

Som surf-kommentator er Frederik Steinfath vant til, at lyden blæser væk, så det er svært for deltagere og tilskuere at høre, hvad han siger. Men sådan var det ikke lørdag på Sydstranden i Hvide Sande. Foto: Søren Palmelund

Stævneleder Simon Brucz glædes over synet af menneskehavet på stranden:

- Du kan selv se det. Her er masser af mennesker, der sidder og hygger sig. Normalt er det svært at holde folk på stranden på grund af vejret. Normalt smutter deltagerne hurtigt op i bilerne for at få varmen og komme af med våddragten.

Ja, det er en fuldstændig fantastisk dag, de har, surferne, med deres godt og vel to meter lange brætter.

Og søndagens vejr bliver vist en kopi af lørdagens; høj sol og en vindstyrke i den lave ende af skalaen.

35-årige Mor Meluka - israeler og bosat med sin familie i Klitmøller - viste høj klasse ved lørdagens afdeling af Danish Surf Tour på Sydstranden i Hvide Sande. Foto: Søren Palmelund
Annonce
Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Har jeg rettigheder, hvis jeg ikke har del i forældremyndigheden over mit barn?

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Slut med at rense alger af tagene i landsby: Det løber direkte ud i ny regnvandssø

Haderslev For abonnenter

Kandis-Johnny overvældes stadig af bandets trofaste fans: Efter koncerterne går vi frem til vores fans - andre bands går backstage

Billund

Brand blev opdaget, da videoovervågningen forsvandt: Der var kun røg, da brandvæsnet nåede frem

Kultur

Hanson gav Vejen fest i midtbyen: Diskoteksejer håber, musikevent kan blive en tradition

Haderslev

Sårbare og udsatte unge sikres hjælp: Unge på Sporet er tilbage på sporet

Team Esbjerg For abonnenter

Team Esbjerg-profil melder sig klar til CL-braget i Frankrig: - Jeg synes, at vi har rigtig fine muligheder

Haderslev

Bierfesten er udsolgt: - Det er gået over al forventning

Kolding

Velhavere viser stribevis af sportsvogne frem i Kolding

Sport

Danmark er finaleklar i Speedway of Nations efter drama

Varde For abonnenter

Kampen om Andelskassen bliver langvarig: Spar Nord Bank er tålmodige og opgiver ikke overtagelse

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

Kultur

Koncert-abstinenser i Vejen: Amtoft åbnede festen og savner et spillested i Vejen

Annonce