Annonce
Sønderborg

Susan har søvnløse nætter: Det her er mit livsværk og mit barn

Susan Guldhammer smiler, men hun siger også, at hun har søvnløse nætter, fordi butikken i Høruphav lider. Foto: Jens Eilertsen
Susan Guldhammer har været selvstændig siden 1982. Forretningen Guldhammer i Høruphav har hun haft i syv år. Omsætningen er i dag 10 procent af, hvad den normalt er i marts og april. De plejer at være årets bedste måneder på grund af konfirmationer og andre fester.

Høruphav: - Butikken er mit barn. Mit livsværk. Så jeg skal klare det. Men det er ikke let. Det her skulle være min højsæson, men jeg sælger kun 10 procent af det, jeg plejer i marts og april. Og jeg skal altså stadig tage alle de varer ind, som jeg bestilte for seks måneder siden, og betale for dem.

Susan Guldhammer er indehaver af Guldhammer i Høruphav - en butik, som sælger tøj, delikatesser, smykker og gaveartikler. Fire af forretningens fem ansatte er sendt hjem med fuld løn. Det kan lade sig gøre, fordi de er timelønnede. Derfor gives der 90 procent lønkompensation.

Men det er alligevel en meget hård tid - blandt andet fordi Guldhammer har ikke har en webshop.

- Hvorfor har du ikke det?

- Vi gør det meget i mærker som Mos Mosh, Gustav og Munthe, og vi skal ikke sælge store serier. Det skal ikke være sådan, at alle vores kunder går rundt i de samme jakker. Når vi har så små serier, er det vanskeligt at administrere en webshop, for tingene er hurtigere udsolgt, siger Susan Guldhammer.

Udbringning

- Hvor lang tid kan du holde til det her?

- Hvis der går et halvt år, så er vi her nok ikke mere, siger Susan Guldhammer. Hun er dog hurtig til at trække den tilbage og tilføjer, at det er op til kunderne, hvor lang tid, forretningen kan holde sig i live. Hun siger også, at et liv uden Guldhammer ikke er sådan at forestille sig. Butikken er syv år, men Susan Guldhammer har været selvstændig siden 1982.

- Vi har lagt fotos op på facebook og Instagram, og kunderne kan så bestille på telefon. Her kan de så også sige, hvornår de kommer. Betalingen foregår via Mobilepay og vi kommer ud med varene, hvis ikke de ønsker at gå ind i butikken. Vi har lavet en slags drive-in til vores kunder, hvor de altså modtager varene, mens de sidder i bilen.

- Det kan også lade sig gøre at få bragt varer ud. Hvis man køber for mindst 300 kroner, er det gratis inden for en radius af 25 kilometer.

- Kunderne kan også ringe og få en tid. Så går vi rundt i butikken med dem. Vores tre prøverum er placeret langt fra hinanden, og vi holder selvfølgelig sikkerhedsafstanden. Men jeg kan godt undre mig lidt over, at man er mere bange hos os end når man handler i SuperBrugsen, siger Susan Guldhammer.

Til og med lørdag sætter Guldhammer en pavillon op uden for butikken. Her udstilles der tøj, og kunderne kan så handle i det fri. Smittefaren er mindre udendørs. Betalingen foregår via Mobilepay, og det hele kan ske uden tæt kontakt.

- Jeg lover, at der vil være gode tilbud, siger Susan Guldhammer.

Annonce

Vi har lagt fotos op på facebook og Instagram, og kunderne kan så bestille på telefon. Her kan de så også sige, hvornår de kommer. Betalingen foregår via Mobilepay og vi kommer ud med varene, hvis ikke de ønsker at gå ind i butikken. Vi har lavet en slags drive-in til vores kunder, hvor de altså modtager varene, mens de sidder i bilen.

Susan Guldhammer

Søvnløse nætter

- Det her, det er nervepirrende og jeg har da nætter, hvor jeg ligger søvnløs. Men vi skal igennem det, og vi har brug for, at der handles lokalt for at komme gennem krisen og hvis der stadig skal være små fysiske butikker, når det hele er overstået. Hvis kunderne bakker op og der ikke røres ved støtteordningerne, så tror jeg, at vi klarer det. Banken har jo også rakt hånden frem, siger Susan Guldhammer.

Andre forretninger tager også en forhandling om huslejereduktion med udlejeren, men det får Susan Guldhammer ikke meget ud af. Udlejeren, det er nemlig hende selv. Hun ejer den tidligere Sydbank-bygning med den attraktive placering lige der, hvor der handles i Høruphav.

- Jeg håber, at kunderne vil forkæle sig selv og deres nærmeste i denne tid. Kig ind, og vi giver smagsprøver på lokal gin, snaps fra Hr. Skov, chokolade og andet, lover Susan Guldhammer.

Susan Guldhammer

Susan Guldhammer er 59 år. Hun er fra Vollerup og uddannet frisør. Allerede i 1982 blev hun selvstændig med salonen Saxen i Voldgade i Sønderborg. I 1997 byggede hun sammen med manden hus og salon i Høruphav, men på grund af allergi, måtte hun opgive sit fag. Da parret for 23 år siden kom hjem fra ferie og læste i ugeavisen, at Sydbank lukkede i Høruphav, købte de bygningen og indrettede den som butik med tøj, smykker, delikateser og gavekurve.

Susan Guldhammer er gift med Jan Guldhammer. Han ejer en fabrik, der fremstiller varmepumper. Hun har en søn, der bor i København.

Der er også mulighed for indenbords afspritning hos Susan Guldhammer. Foto: Jens Eilertsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Svenske coronadødstal kan være dobbelt så høje som hidtil antaget

Annonce