Annonce
Aabenraa

Susanna og Morten fik omdannet vildnisset til unik bolig

Susanna og Morten Skakke har altid drømt om at få masser af plads og luft omkring dem. Det har de fået i huset på Blåkrogvej, hvor de lige nu har 400 kvadratmeter at boltre sig på. Alle møbler, nips, billeder og lamper er nøje udvalgt af Susanna, og parret har kørt landet tyndt for at finde det helt rigtige til huset

VARNÆS: Det var ikke noget kønt syn, der mødte ægteparret Skakke, da de for tre år siden for første gang så Varnæs gamle skole.

Rosenbuskene voksede i stuen og ud ad vinduerne. Væggene var plastret til med graffiti og hagekors. Alt var smadret inde i bygningen, og udenfor lignede det et vildnis. Et spøgelseshus, som var en skændsel for sine omgivelser.

Alt dette så Susanna og Morten Skakke godt, da de på en søndagskøretur tilfældigt kom forbi den forfaldne bygning. Men specielt Morten så også muligheder i stedet.

– Jeg kunne se, hvor flot det kunne blive. Jeg er meget utraditionel hvad det angår. Mange synes, vi var skrupskøre, og min far gik og rystede på hovedet, da jeg viste ham stedet. Men vi havde en vision, fortæller 36-årige Morten Skakke.

Det, der tændte ægteparret var, at de kunne få et hus, som ingen andre har. De har altid gerne ville have luft omkring sig og det kunne de få her. I 2005 overtog de ruinen på 1000 kvadratmeter, og de næste to år blev al fritid brugt på projektet.

– Min krop gjorde ondt i to år. Når vi havde fri, var vi her – om der så var minus ti grader, var vi i gang. Det var ikke altid lige sjovt. Vi havde håndværkere til alle de store ting, så der hurtigt skete resultater, men vi var også nødt til lave meget selv, for det var der, vi kunne spare penge. Vi har lært en masse om håndværk, og specielt Morten slapper af med noget hårdt arbejde i fritiden. Hvis man ikke har den energi, så skal man ikke gøre det her, fortæller Susanna Skakke.

De godt 400 kvadratmeter i stueetagen er nu ved at være færdigrenoveret. Parret har rejst hele landet rundt og har fundet trægulvet på Bornholm, badeværelsesklinkerne på en messe, et spejl i København, møbler på Fyn og så videre. Der er nemlig ikke blevet proppet moderne møbler, fladskærme og stålbordplader i køkkenet ind i den gamle skole. Renoveringen er sket med respekt for husets historie og arkitektur.

– Man må gerne kunne se, at det er et gammelt hus. Vi har reddet de ting, der kunne reddes, fordi vi vil hellere passe på og bevare end at rive ned og fjerne, forklarer Morten Skakke.

Annonce
Uden for var det rent vildnis, og Morten måtte gå rundt med en buskrydder og lave en lille sti, da ægteparret for første gang viste deres nye kommende hjem for deres forældre
Sådan så Varnæs gamle skole ud inden for, da Susanna og Morten Skakke for første gang så stedet. De lod sig dog ikke skræmme af synet og købte stedet kort tid efte
Susanna og Morten Skakke føler sig meget heldige og privilegerede, når de hver dag bliver mødt af dette syn, når de kommer hjem fra arbejde
Morten Skakke kan nu slappe af og nyde resultatet, men han slapper bedst af med noget hårdt fysisk arbejde. Sammen med Susanna arbejder de altid i weekenderne med et eller andet projekt i huset. Lige nu er deres hall ved at blive lavet færdig, og de er også så småt begyndt på første sal

Den gamle skole

Den gamle skole blev bygget i 1899. I begyndelsen var der kun en etage, men efter genforeningen blev en ekstra etage bygget på. Skolen fungerede indtil den nuværende skole blev bygget i 1964.

Skolen havde tre lærere, og førstelæreren boede i et hus på 200 kvadratmeter på den 4500 store grund.

I dag

Det hus rev ægteparret Skakke væk, da de overtog de 1000 kvadratmeter i 2005.

Nu er der 800 kvadratmeter tilbage, og stueetagen på 400 kvadratmeter er næsten renoveret færdig. Her er der køkken, stue, spisestue, soveværelse, badeværelse, fyrrum, bryggers, hall og indgang.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce