Annonce
Trekantområdet

Sværd fra Fyn er nået ud til folk i hele verden: - Det er usædvanligt og ekstremt

Det 3000 år gamle sværd blev fundet ved Håre i starten af marts. Arkivfoto: Michael Bager
Efter nyheden om det udgravede sværd i Håre ramte de danske nyhedsmedier, har Odense Bys Museer registreret opmærksomhed fra hele verden.

Håre/Odense: Det vakte stor opmærksomhed herhjemme i Danmark, da Fyens Stiftstidende som det første medie kunne fortælle nyheden om, at arkæologer fra Odense Bys Museer havde udgravet et unikt sværd fra Bronzealderen i Håre.

Men nyheden om det spektakulære fund har også fundet sin vej ud i Europa og i resten af verden. Det fortæller marketingkoordinator ved Odense Bys Museer, Lone Weidemann, på baggrund af indsamlet data fra sociale medier og besøgende på museets hjemmeside.

Normalt når museets Facebook-opslag ud til mellem 1000 og 2000 brugere, men opslaget om sværdfundet var 19. marts blevet set af over 94.000 brugere.

Annonce

- At det går via et dansk opslag på Facebook, som bliver oversat og bliver puttet i magasiner rundt omkring, det er usædvanligt og ekstremt, siger hun med reference til, at blandt andet engelsksprogede, arkæologiske magasiner har skrevet om sværdet.


Som museum er det rigtig vigtigt for os, at vi er synlige, og det skaber en enorm synlighed for os på den helt korte bane.

Jesper Hansen, overinspektør


Fundet er ikke blevet omtalt i større internationale medier, men Odense Bys Museer kan se, at sværdet har tiltrukket opmærksomhed fra lande i hele verden, vurderet ud fra de besøgende på Odense Bys Museers hjemmeside. Der har været besøg på hjemmesiden fra både fra Australien, Rusland, USA og lande i hele Europa.

Giver synlighed

Bronzesværdet blev hevet op af mulden ved Baltic Pipe-udgravningen i Håre i starten af marts.

Det var særdeles velbevaret, lød det fra arkæologerne, som også understregede, at det er uhyre sjældent, at man finder så velbevarede våben, der har ligget uberørt i jorden i 3000 år.

Overinspektør på Odense Bys Museer Jesper Hansen fortæller, at det er vigtigt for et museum at komme bredt ud med sine fund. Arkivfoto: Michael Bager

At nyheden om fundet nu er nået så langt ud, er også noget, som overinspektør ved Odense Bys Museer Jesper Hansen påpeger som usædvanligt. Han fortæller, at det er sjældent, at museets fund når længere ud end Norden.

- Som museum er det rigtig vigtigt for os, at vi er synlige, og det skaber en enorm synlighed for os på den helt korte bane, siger han og fortsætter:

- På den lidt længere bane er det vores håb, at når vi vælger at vise sværdet (ved en udstilling, red.), som vi gerne vil gøre i slutningen af året, at den megen virak om det vil gøre, at mange kommer og ser det. Og endelig betyder den store interesse i fagkredse, der også har været for det, at når vi laver forskningssamarbejder, hvor vi gerne vil have andre til at bidrage med eksempelvis analyser, vil det være interessant for vores forskningskollegaer at gå ind i, siger Jesper Hansen.

Overinspektøren fortæller også, at sværdfundet skal analyseres og på et tidspunkt beskrives i en videnskabelig artikel, som skal publiceres i et internationalt, arkæologisk tidsskrift.

Annonce
Kultur For abonnenter

Vores madanmelder gæster indisk restaurant i Vejle: Tam og kedelig oplevelse - og hvor i alverden var mangosaucen?

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Nej til nedrivning af 150 år gammel gård: Ejer må sætte nedslidte bygninger i stand

Sydjylland For abonnenter

Julestemningen blev knust i det syd- og sønderjyske: Plantage fælder ingen juletræer og siger farvel til stort set alle medarbejdere

Kolding

Ældre mand kørt på sygehuset efter færdselsuheld: - Bilen er totalsmadret

Varde

Sådan klarer Anni fra kroen mangel på arbejdskraft: Udskudte selskaber fortsætter langt ind i januar

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

Erhverv For abonnenter

For varm laks og for gammel røget makrel gav en sur smiley og bøder på i alt 30.000 kroner: - Vi har strammet op

Kolding

Flere dropper corona-køen og køber hjemmetest: - De er røget op som nummer et bedst sælgende vare i hele kæden

Varde

Den mærkelige dag, da lille bys damer mødte sig selv i 3. division: Klasseforskel på det gamle og det nye hold

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Aabenraa

Villabrand i Rødekro: Beboer behandlet for mulig røgforgiftning

Esbjerg For abonnenter

Efter avisomtale af legendarisk værtshus: Nu står køberne på nakken af hinanden

Erhverv For abonnenter

Et opkald nytårsaften blev startskuddet: Bilnørder giver den gas som iværksættere

Annonce