Annonce
Sønderborg

Sværdskede fra havbund er ingen oldsag

Sådan så den ud - sværdskeden - da den var fundet på havbunden nær Helved på Als. Privatfoto
Museumsfolk har nu undersøgt den sværdskede med sværd, som blev fundet på havbunden ud for Als for nogle uger siden.
Annonce

Als: Det var lidt af et anderledes fund Tom Strange Beck og hans søn Timothy fra Silkeborg gjorde, da de for nogle uger siden undervandsfiskede med harpun i farvandet ud for Helved på Als.

For nogle meter nede dukkede et tilgroet sværd med metalskede op. Det lignede ikke noget nordisk med sine ornamenter, og nu er det så blevet undersøgt på Langelands Museum, der har skrevet til Tom Beck.

I brevet står blandt andet:

"Vi har nu kigget på sværdet. Sammen med vores konservatorer blev det analyseret med såkaldt XRF, hvor man får et resultat der viser hvilke grundstoffer en genstand består af. Skeden var overvejende af kobber med et stort indhold af zink, hvilket vil sige, den er lavet af messing. Vi analyserede også en af ”stenene” som mest bestod af silicium, så det er formodentlig glas. Jeg har undersøgt formgivningen, som helt klart ikke er dansk. Den ligner en persisk shamshir eller en arabisk scimitar. Originalerne har skede af læder med den samme type ophæng, hvor to ringe er fæstet til beslag som omslutter skeden. Derfor vil jeg vurdere, at sværdet er en moderne kopi i messing beregnet til salg som souvenir".

Brevet er skrevet af museumsinspektør Otto Christian Uldum, som samtidig takker for, at de anmeldte fundet og for den gode måde, de har behandlet det på.

- Vi havde jo en mistanke, men så fik vi det da opklaret. Men oplevelsen med at finde det, var rigtig sjov, tilføjer Tom Strange Beck, som netop har været i nordjyske farvande på jagt - dog stadig mest efter fisk til aftensmad på stranden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Kristian og Tina investerede millioner i topmoderne minkfarm: Nu drømmer børnene om at forvandle den til kæmpe legeland

Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce