Annonce
Indland

Svært at bryde med druk i gymnasiet

Rasmus Baaner/Ritzau Scanpix

Gymnasier har fælles regler for alkohol, men kun halvdelen oplever, at de virker. Forældre bør bakke mere op.

I disse dage begynder elever på landets gymnasier i skole efter sommerferien.

Det er ikke bare lig med nye lærere og kammerater, men også med introfester og alkohol.

33 gymnasier forsøger med et fælles kodeks at dæmme op for indtaget af alkohol ved skolernes sociale arrangementer.

Men det er lettere sagt end gjort.

En ny undersøgelse fra interesseorganisationen Alkohol & Samfund viser, at det kun er halvdelen af de medvirkende gymnasier, der mærker en tydelig forskel.

Direktør i Alkohol & Samfund Peter Konow forklarer, at det især skyldes, at gymnasierne kun kan kontrollere, hvor meget der bliver drukket på skolen.

- Derimod kan det være svært for gymnasierne at få hånd om det store alkoholindtag til forfesterne, siger han.

Alligevel er han optimist på de unges vegne.

- Gymnasierne har virkelig flyttet sig og tager ansvar for, hvordan alkohol skal indgå i skolernes arrangementer ved at nedskrive deres alkoholpolitik, siger Peter Konow.

Gymnasierne i Aalborg var i 2013 de første, der indførte et fælles kodeks.

På Aalborghus Gymnasium betyder det, at eleverne kun kan købe øl og cider til festerne.

Og det har en effekt.

- Det er meget få, der kommer berusede, og blandt 1. g’erne er det stort set ingen.

- Tidligere var der mange, som fik deres alkoholdebut til en fest på gymnasiet, siger Torben Poulsen, rektor på Aalborghus Gymnasium.

Gymnasiet forsøger allerede i optagelsesbrevet at få forældrene til at tage ansvar for forfesterne.

På Københavns Universitet er lektor og forsker i unges alkoholvaner Jakob Demant sikker på, at danske unges alkoholforbrug kan nedbringes med fælles regler.

- Der er ingen tvivl om, at fælles kodeks er en del af løsningen, men det løser ikke det hele.

- Hvis forældrene ikke bakker op, så underminerer forældrene kodekset, siger han.

For nylig viste en rapport fra Vidensrådet for Forebyggelse, at unges forbrug af alkohol for alvor tager fart, når de skifter fra grundskolen til en ungdomsuddannelse.

De drikker i langt større mængder og med det formål at blive fulde.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vores naboers mismod tiltager konstant

Allerede før første stolpe var sat, skabte det danske vildsvinehegn tysk mismod . Her er det en udbredt opfattelse, at der er tale om en camoufleret grænsemur. Anlægget bliver kædet sammen med den danske indrejsekontrol og skaber hos vores naboer billedet af et land, der ønsker at isolere sig. Nu er hegnet færdig, og alt er meget værre. Det viser sig, at hegnet er en dødsfælde for vildtet. Billeder af kvæstede og dræbte dyr fylder tyske, sociale platforme og traditionelle medier. Selv landsdækkende tv har haft indslag. Med tysk logik er hegnet ubegribeligt. Naboerne påpeger ganske korrekt, at afspærringen ikke er nogen garanti for, at den afrikanske svinepest ikke når vores breddegrader. Vildsvin kan snige sig over i de passager, der er skyldes veje og vandløb. Samtidig er dyrene fremragende svømmere, der let kan krydse Flensborg Fjord. Endelig udgår den største smittefare ikke nødvendigvis fra vildsvin, men fra mennesker. Hvis en inficeret, polsk kødpølse på en eller anden vis havner i danske dyrs fødekæde, er skaden sket. Alle disse indvendinger er ubestrideligt rigtige. Og så må der vel stikke noget andet under, konkluderer førnævnte, tyske logik. Vi er hidtil ikke lykkedes med at forklare, at der i høj grad er tale om en mentalhygiejnisk foranstaltning. Danske landmænd og fødevaresektorens mange ansatte kan sove lidt roligere, fordi der trods alt er rejst en barriere mod smitten. Samtidig sender vi et signal til de udenlandske markeder om, at vi bekymrer os om fødevaresikkerheden. Da dette budskab tilsyneladende er usælgeligt hos vores naboer, kan vi i det mindste begrænse skaden. Derfor er det fint, at der nu træffes foranstaltninger, som skal begrænse faren for yderligere skader på vildt. Men samtidig må det være tilladt at undre sig over, at ingen havde forudset problemet. Så var vi nok stadig blevet stemplet som nationalister. Men vi var i det mindste sluppet for beskyldningen om, at vi slog Bambis mor ihjel.

Annonce