Annonce
Danmark

Svært at sætte foden rigtigt - og sådan må det være nu

Annonce

Lige nu føles alt forkert. Det er umuligt at gøre det rigtige.

Racismedebatten, som har bredt sig hertil fra George Floyd-demonstrationerne i USA, betyder, at selv helt små hverdagssituationer bliver komplicerede. Eksempel fra noget så harmløst som en damebladsredaktion: Under redigeringen af en boligreportage opdager redaktionssekretæren, at der i den pågældende lejlighed hænger en farverig kunstplakat. Den forestiller en tegnet udgave af Josephine Baker. Teksten er ”Au Bal Nègre” og henviser til cabareten, hvor Baker optrådte som en af de mest succesfulde afrikansk-amerikanske kunstnere i fransk historie. En platform, hun brugte til at gøre en forskel i modstandskampen mod Hitlers nazi-regime.

Plakaten er formentlig lavet som en hyldest og med de bedste intentioner. Og hængt op, fordi den er pæn.


Plakaten er formentlig lavet som en hyldest og med de bedste intentioner. Og hængt op, fordi den er pæn.Men det forestiller en sort kvinde. I bananskørt. Og med N-ordet påtrykt.Tag lige et øjeblik til at tænke over, hvad ville du gøre?

Rikke Dal Støttrup


Men det forestiller en sort kvinde. I bananskørt. Og med N-ordet påtrykt.

Tag lige et øjeblik til at tænke over, hvad ville du gøre?

Bringe boligreportagen og lade plakaten hænge dér over sofaen, fordi sådan er virkeligheden?

Eller ville du droppe den del af billedserien, hvor man kan se plakaten?

Rikke Dal Støttrup På Kant Danmark Debat

Vi gjorde efter en længere diskussion det sidste. Uden at vide, om det var det rigtige facit. Overreagerede vi? Var det censur? Selvcensur? Og for hvis skyld?

Men sådan bliver det nødt til at være lige nu: Debatten har sat pendulet i sving og måske bliver det nødt til at være yderposition i en periode, indtil vores normer har rykket sig lidt. Til et sted hvor vi, der uden at tænke nærmere over det, udøver hyggeracisme i hverdagen, er blevet bedre til at sætte os i modtagerens sted og ikke blot slå det hen med ”jeg mente jo ikke noget ondt med det”. Modtageren bestemmer, og lige nu er beskeden til alle os hvide privilegerede mennesker, at vi skal tænke os om.

Så det gør vi – også selv om det for en stund gør det indviklet at sætte en fod rigtigt. Målet må være, at vi på et tidspunkt finder en ny fælles grund at stå på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Friture satte ild i køkken

Danmark

Messerschmidt bliver forfremmet: Afløser Espersen som næstformand i DF

Annonce