Esbjerg: 2020 var udset til et jubelår for Svømmestadion Danmark, men året endte i stedet med en økonomisk lussing. Der mangler næsten fem millioner kroner i entreindtægter i forhold til budgettet.
To nye vandrutsjebaner til at supplere den eksisterende skulle give det efterhånden 24-årige etablissement en tiltrængt revitalisering og styrke svømmestadion i konkurrencen med nyere badelande og tilbud til familier med vandhunde.
Men så ramte coronaen midt i marts og kastede Svømmestadion Danmark ud i et sandt stormvejr, hvor dønningerne stadig ikke har lagt sig.
Fra dag til dag blev stedet lukket, og i tre måneder var der ikke andre i svømmestadion end de håndværkere, der arbejdede med at etablere de nye vandrutsjebaner, der i øvrigt også blev forsinkede på grund af coronasituationen.
Coronarestriktioner
12. juni fik Svømmestadion Danmark lov at åbne igen under restriktioner for antal gæster og med øget fokus på hygiejne, og de restriktioner er fortsat gældende.
Og det har kunnet mærkes ved billetlugen.
- I de første 11 måneder af året har vi haft 93.792 færre gæster sammenlignet med samme periode sidste år, og vi har entreindtægter for 4,9 millioner kroner mindre, end vi havde budgetteret med, oplyser Niels Bækgård, der er direktør i Sport- og Eventpark Esbjerg, SEPE, der driver Svømmestadion Danmark.
Budgettet for 2020 lød på en forventet stigning i entreindtægterne på 800.000 kroner til 13,4 millioner kroner med baggrund i formodningen om flere gæster og en lille prisstigning på entrebilletterne, men sådan kom det ikke til at gå.
Niels BækgårdDer var slet ikke den mængde turister i sommermånederne, som vi ellers oplever.
- Det er ikke kun de tre lukkemåneder, der gør ondt, flere afledte effekter af corona spiller ind. Der var slet ikke den mængde turister i sommermånederne, som vi ellers oplever, og så må vi også bare konstatere, at folk er tilbageholdende på grund af corona, siger Niels Bækgård.
Sikkerheden i orden
Der har været to tilfælde, hvor en person er testet positiv for corona efter blandt andet at have været i svømmestadion, men sikkerheden er i orden, understreger Niels Bækgård.
- Intet tyder op, at de er blevet smittet hos os, og der har efterfølgende ikke været konstateret andre smittede gæster. Vi hører det samme fra andre svømmehaller og badelande, klor i vandet dræber bakterier, og vi undgår for mange mennesker i bassinerne på samme tid. Folk skal ikke være nervøse for at besøge svømmehaller, men man skal selvfølgelig have fornuften med, siger Bækgård.
Han ser den største udfordring i den tid, der venter.
- Vi håber selvfølgelig på, at coronavaccinerne snart kommer, men vi forventer, at der vil gå et halvt til et helt år efter vaccinen, før folks adfærd vil være ”normal” igen. Vi bliver i år reddet af den kompensation vi har fået i hjælpepakker fra Erhvervsministeriet, men det siger sig selv, at vi ikke kan leve med at ligge i index 75 i forhold til budgetterne. Derfor har vi af forsigtighed i budgettet for 2021 udskudt al vedligehold, der ikke er direkte nødvendig, siger Niels Bækgård.
Vandrutsjebaner
De to nye vandrutsjebaner skulle have været klar til indvielse op til skolebørnenes sommerferie.
På grund af corona blev projektet forsinket. De udenlandske montører måtte ikke rejse ind i Danmark, og senere opstod der ventetid.
Det betød, at Svømmestadion Danmark først kunne klippe snorene til de to nye rutsjebaner den 21. august.
Prisen var omkring fem millioner kroner.