Annonce
forside

Svar på Tove Elbæk og Aage Bräuners læserbrev

Læserbrev: Jeg vil gerne indlede med, at jeg godt forstår de bekymringer, som Tove Elbæk og Aage Bräuner fremstiller omkring danske og tyske vindmøller omkring Bølå. Jeg er klar over forholdene i området, og jeg er opmærksom på sagens historik.

I løbet af de sidste fire år har jeg været i kontakt med ministre og folketingspolitikere om vindmøllerne. Jeg har ligeledes rejst emnet i Region Sønderjylland-Slesvig, ligesom jeg også har drøftet sagen med ministerpræsidenten i Schleswig-Holstein, Daniel Günther. Siden årsskiftet har jeg siddet i bestyrelsen for Miljø og Forsyning i Kommunernes Landsforening, og her har jeg også taget emnet op.

Det er vigtigt for mig at gøre klart, at myndigheden til at træffe beslutninger om vindmøller i området på den tyske side af grænsen ligger hos de tyske politikere og embedsmænd. Danmarks indflydelse på denne planlægning varetages af Miljø- og Fødevareministeriet. Vi kan kun tilkendegive vores anliggende over for ministeriet, som bærer det videre.

Alligevel har jeg arbejdet intenst for at få udfordringerne løst, hvilket jeg agter at fortsætte med. Jeg vil derfor gerne opfordre Tove Elbæk og Aage Bräuner til at samarbejde med mig for at finde en løsning på udfordringerne. Fra min stol er den direkte dialog mere hensigtsmæssig, da jeg derved har mulighed for at få alle synspunkter med videre til beslutningstagerne, så de bedre kan forstå borgernes bekymringer i sagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Indland

Henriette Zobel er død 

Annonce