Annonce
Læserbrev

Svar til Carl Erik Rasmussen

Læserbrev: Under overskriften "Hvor uansvarlig har man lov til at opføre sig" fremkommer Carl Erik Rasmussen med en voldsom kritik af Danfoss i forbindelse med en konstateret og kendt forurening ved Himmark Strand.

Igennem mange år havde Danfoss fra Miljømyndigheden - Sønderjyllands Amt - tilladelse til afbrænding/dumpning af farligt affald i gruber ved Himmark Strand på landsiden. Afskærmet af en naturlig strandvold mod Lillebælt.

På tidspunktet for deponeringen af affaldet var kendskabet for området ikke på niveau med nutidens. Derfor blev tilladelsen givet på det tidspunkt.

Med nutidens målemetoder og kendskab til affaldets påvirkning af miljøet vil der i dag ikke blive givet tilladelse til noget tilsvarende.

Tiden kan ikke rulles tilbage, hvis det kunne ske, ville mange beslutninger ikke være truffet.

Danfoss og firmaets miljøafdeling har alle årene samarbejdet med myndighederne. Det tør jeg sige, idet jeg gennem mange år havde samarbejde som myndighedsperson (1979-2002 som stationsleder ved politiet og fra 1993 til 2007 som formand for Udvalget for Teknik og Miljø i Nordborg Kommune) med Danfoss' miljøafdeling.

Allerede på daværende tidspunkt var såvel Sønderjyllands Amt som Danfoss klar over, at der var en forurening på stedet.

I et samarbejde blev der på det da kendte grundlag truffet beslutning om, at der skulle foretages foranstaltninger til sikring mod udbredelse af en forurening. De foranstaltninger blev foretaget.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce