Annonce
Udland

Svensk-dansk front på EU-møde: Hold jer fra vores model

- Vi er drevet af den samme ambition: Alle skal kunne leve af deres løn og leve godt af den. Men hvordan når man dertil? Fra svensk side og fra danske side tror vi, at det bedst gøres efter hvert lands kultur og tradition. For os er det kollektive aftaler, der er afgørende, siger Sveriges statsminister, Stefan Löfven, til nyhedsbureauet TT på vej til mødet. Foto: Pool/Reuters
Mette Frederiksen mærker i Portugal "stor bevidsthed" om det danske krav, at EU ikke skal røre dansk model.

Sverige og Danmark står sammen under et socialt EU-topmøde fredag i forsvaret af de arbejdsmarkedsmodeller, som er unikke for de to nordiske EU-lande. Presset fra de andre EU-lande er betydeligt.

Det er kampen mellem på den ene side kollektive aftaler, som er velfungerende i Danmark, Sverige og et par andre EU-lande, og på den anden side en lovbestemt mindsteløn.

- Vi er drevet af den samme ambition: Alle skal kunne leve af deres løn og leve godt af den. Men hvordan når man dertil? Fra svensk side og fra danske side tror vi, at det bedst gøres efter hvert lands kultur og tradition. For os er det kollektive aftaler, der er afgørende, siger Sveriges statsminister, Stefan Löfven, til nyhedsbureauet TT på vej ind til mødet.

Med andre ord: Hold fingrene fra vores model. Arbejdsmarkedspolitik skal ikke være et anliggende for EU.

Der har de seneste uger været et tovtrækkeri mellem EU-diplomaterne om, hvad der skal stå om social- og arbejdsmarkedspolitikken i en erklæring fra topmødet i Porto.

Det står aktuelt til at blive en tekst, som de to nordiske lande fint kan leve med, da man ikke lover noget, eller anviser en vej imod deres ønske.

Den danske regering har stædigt bekæmpet tiltag, der kan snige EU ind ad hoved- eller bagdør i arbejdsmarkedspolitikken.

Statsminister Mette Frederiksen (S) erklærer sig tryg ved, at den danske og svenske model ikke, som det står nu, er truet.

- Det er jeg på den måde, og nu hilste jeg lige på den ansvarlige EU-kommissær, at jeg kan mærke en stor bevidsthed om, og det er i særdeleshed Danmark og Sverige, at vi har meget stærke arbejdsmarkedsmodeller, som EU ikke må have lov til at underminere, siger Frederiksen.

Hun deltager fredag i en arbejdssession om sociale forhold sammen med andre stats- og regeringschefer og repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter.

- Jeg er meget obs på det her, og beskæftigelsesministeren er meget obs på det, så vi ikke pludselig får sagt ja til noget, der ad åre kan underminere vores danske arbejdsmarkedsmodel. For den er i verdensklasse. Den skal vi have lov til at beholde, siger statsministeren.

Landene i EU kan arbejde godt sammen på det sociale område, understreger hun, men når det gælder arbejdsmarkedspolitik, skal det forblive et nationalt anliggende.

/ritzau/

Annonce
Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Barejer oplever flere stoffer i nattelivet: Nu efterlyser han samarbejde med andre barer

Haderslev For abonnenter

Efterskolen satte hjerterne i brand: Ti år efter skal Laura og Frederik giftes

Tønder

Skiftedag: Kendt Tønder-kok i spidsen for nyåbnet restaurant i Skærbæk

Vejen

Bilentusiaster skynder sig langsomt: Lokal gruppe vil vise lir og lækre detaljer ved træf på Assersbølgård

Kolding For abonnenter

Han er firmaets mand og en "uddødende race": Nu kan revisor fejre 50-års jubilæum i samme virksomhed

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark For abonnenter

Ekspert: Verdens to store atommagter vil undgå endnu et kostbart våbenkapløb

Esbjerg

Jan vil boykotte hjerteklubben EfB efter træner-ballade: - Så længe ledelsen støtter en voldskultur, lægger jeg ikke en eneste krone i kassen

Danmark

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Aabenraa

16-årige pige fundet: Politiet var bekymret for hende

Aabenraa For abonnenter

Der er 51 år imellem dem: Biavl førte til venskab mellem Alexandra og Egon

EfB

Paul Conway holdt sit løfte til avisen: Nu er der kontakt mellem EfB og van der Vaart

Annonce