Annonce
Udland

Svensk muhammedtegners træskulptur er brændt ned

Niels Hjerrild/Ritzau Scanpix
Politiet mistænker, at en påsat brand har ødelagt den svenske kunstner Lars Vilks' kunstværk "Waaaall".

En træskulptur af den svenske kunstner Lars Vilks er natten til tirsdag brændt ned til jorden. Det oplyser Sveriges Radios kanal P4 Örebro.

Politiet mistænker, at det er en påsat brand, der har ødelagt kunstværket. Det skriver den svenske avis Aftonbladet. De tekniske undersøgelser af hændelsen er tirsdag formiddag i gang.

Den 72-årige kunstprofessor Lars Vilks er især kendt for i 2007 at publicere en tegning, hvor profeten Muhammed har skikkelse af en hund.

Han var et af hovednavnene ved et arrangement på Krudttønden i København i 14. februar 2015 om kunst, blasfemi og ytringsfrihed. En ung straffet mand med radikal islamistisk overbevisning, Omar El-Hussein, gik til angreb og forsøgte at dræbe flere. Filmmanden Finn Nørgaard mistede livet.

Det brændte kunstværk ved navn "Waaaall" var en del af en permanent kunstudstilling, der hedder Konst på Hög.

Den består af en række skulpturer, der er placeret i et bakket landskab i Kumla lidt uden for Örebro i det centrale Sverige.

Politiet fik anmeldelsen om branden omkring klokken 01.30 natten til tirsdag. Da politiet kom frem, var skulpturen brændt ned, skriver P4 Örebro.

Det er ikke første gang, at et af Lars Vilks' værker brænder.

I 2016 brændte hans kunstværk "Nimis" delvist ned. Det står ved kysten i naturreservatet Kullaberg i Skåne.

Værket er cirka 150 meter langt og op til 15 meter højt. Konstruktionen er lavet af adskillige ton drivtømmer, som Vilks har samlet siden 1980.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

Annonce