Annonce
Kultur

Svindel med gratis billetter til udsatte: 3.000 fribilletter udleveret - en familie fik 88 gratis billetter

Sport & Eventpark Danmark, der blandt andet driver Svømmestadion Danmark, er en af de blot fire kulturaktører under Det Kulturelle Klippekort, som brugerne har indløst billetter til. Personerne på billedet har ikke noget med klippekortet at gøre. Arkivfoto: Foto: Jacob Schultz
Kaos og snyd er afsløret i en status over ordning, der skal give udsatte unge og familier gratis adgang til kultur. Ordningen er blevet misbrugt. En af fortalerne for de gratis billetter, Sarah Nørris (EL), er ikke overrasket.

Esbjerg Kommune: Der er konstateret snyd med ordningen "Det Kulturelle Klippekort", der skal sikre udsatte unge og deres familier gratis kulturoplevelser.

En gruppe unge har har fået udleveret usædvanligt mange billetter: 16 unge har de første tre måneder hver fået udleveret mellem 20 og 40 billetter, og i en enkelt familie har tre unge fået udleveret samlet 88 billetter.

Dermed har en lille gruppe personer fået alarmerende mange fribilletter udleveret.

Annonce

Samtidig har en meget lille gruppe frontpersonale, blandt andet pædagoger og lærere uddelt en meget stor del af de samlede fribilletter, som samtidig kun er blevet brugt hos fire af de 36 tilmeldte kulturaktører.

Ordningen begyndte den 1. juni, og den første status viser nu svindel og snyd med de gratis billetter - på kommunens regning. Indtil nu er der modtaget regninger for 76.000 kroner, men udleverede billettere gælder i tre måneder, så beløbet kan vokse betydeligt.

Forvaltningen frygter, at de unge har solgt billetterne videre eller givet dem videre til andre.

Status viser, at der fra biblioteker er udleveret cirka 700 fribilletter, der hver kan gælde for en til  fire personer. Kommunen vurderer, at der er udleveret billetter til cirka 1.000 personer om måneden i tre måneder - altså 3.000 fribilletter.

Kun fire ud af de 36 kultursteder, som fribilletterne kan bruges hos, er blevet brugt.

Det drejer sig om Bowl n' Fun, hvor 60 procent har indløst billet, SEPE med adgang til svømmehal, håndbold eller fodbold med 28 procent, 9 procent har besøgt Escape Zone, mens 3 procent har indløst billet til Ribe Vikingecenter.

Skæv fordeling

Fordelingen af billetter er "ekstremt skæv", som forvaltningen selv udtrykker det.

Enkelte fra frontpersonalet på skoler og institutioner har været rigeligt rundhåndede med at udlevere formularer/klippekort, der veksles til fribilletter.

Tre personer har tilsammen udleveret omkring 200 formularer - som kan give op til 800 personer adgang gratis - og en enkelt person har alene udleveret 425 formularer - med adgang til op til 1.700 ture i svømmehallen eller andet.

I juli blev der også konstateret dokumentfalsk ved, at nogen havde en tom formular, der flere gange er blevet indløst til billetter med falsk navn på både den unge og frontpersonale.

Der er blevet taget hånd om problemerne og indført løbenumre på formularerne for at undgå gentagelser. Der er afsat to millioner kroner over to år til Det Kulturelle Klippekort. Indtil nu er der udbetalt 76.000 kroner

Annonce

Begyndervanskeligheder

En af de varmeste fortalere for ordningen i sin tid var Sarah Nørris (Enhedslisten), og hun tager den første status med ophøjet ro.

Jeg erkender, at formularer og billetter kan blive misbrugt og være en "salgsvare" blandt de unge, men nu er vi opmærksomme på det og har lavet tiltag og påtalt det overfor frontpersonalet.

Sarah Nørris

- Jeg synes egentlig ikke, det er så overraskende eller alarmerende. Et af formålene med ordningen var, at det skulle være lettilgængeligt, og at der ikke skulle være en masse kontrol og bureaukrati, for så ville pengene hurtigt blive ædt op på den måde i stedet for at komme de unge og deres familier til gode, siger Sarah Nørris og fortsætter:

-  Jeg erkender, at formularer og billetter kan blive misbrugt og være en "salgsvare" blandt de unge, men nu er vi opmærksomme på det og har lavet tiltag og påtalt det overfor frontpersonalet. Alting har startvanskeligheder, og klippekortet skal også lige løbes i gang og udbredes til et større publikum. Jeg er sikker på, at det bliver en succes, siger Sarah Nørris.

Politikerne i Kultur- & Fritidsudvalget fik status på Det Kulturelle Klippekort på tirsdagens møde.

Klippekort

  • I forbindelse med budgetforliget for 2021 til 2024 blev der afsat to millioner kroner til et Kulturelt Klippekort i 2021 og 2022.
  • Ordningen skal sikre udsatte unge og deres familier adgang til kulturoplevelser.
  • Det er frontpersonale, blandt andre pædagoger, lærere, rådgivere, vejledere og behandlere, der kan udlevere en formular.
  • Formularen kan den unge på bibliotekerne ombytte til en fribillet gældende for op til fire personer til en af de 36 kulturaktører, der er med i ordningen.
  • Kulturaktøren sender så en regning til forvaltningen, når fribilletteten er indløst. Regningen for juni-juli-august lyder 76.000 kroner - for de de billetter, der indtil videre er brugt.
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Professor svævede mellem liv og død under ti timer lang operation: To nye lunger bragte ham tilbage til livet, der for altid er forandret

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

Ligeglad med dagbøder på en million: Tre mands kamp om et elkabel går nu ind i sit tredje år

Esbjerg For abonnenter

Eksperter anbefalede specialklasse til Wibekes søn - alligevel endte han i en almindelig folkeskoleklasse: - De kunne ligeså godt have sat ham i et bur

Haderslev

Far tiltalt for psykisk vold mod søn: 'For sjov' gav han også jævnligt sine drenge og deres mor lammere på skulderen og trælår

Esbjerg

Coop ruster sig inden ny konkurrent kommer: Vil jævne moderne Fakta-butik og bygge ny discount-spydspids

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nej tak til fjernvarmepligt

Navne

Phønix-direktør fylder 60: Paul Erik er ivrig helårsbader

Billund For abonnenter

Jens fylder 100 år: - Jeg har aldrig bekymret mig om ting, jeg ikke kan lave om på

Enkelte ansatte er blevet fyret efter krav om coronapas på job

Haderslev

Is hele året på Torvet: John ismand dropper efterlønnen

Kolding For abonnenter

Helle har ikke set sin nu afdøde biologiske far, siden hun var fem år gammel: Et opslag på Facebook bragte hende tættere på ham end nogensinde før

Esbjerg

Kommunen får Ribe Biogas til at justere produktionen: - Godt at borgere reagerer på gener

Annonce