Annonce
Sydjylland

Svindlere udnyttede højskoles grundlosvmøde: 72-årige Vibeke fik franarret sine kontooplysninger

Vibeke Dich Hermann er taknemmelig over, at Rødding Højskole med røde krydser og versaler gjorde deltagerne til deres grundlovsmøde opmærksomme på svindlen. Det betød, at hun hurtigt fik spærret begge sine kort. Privatfoto
Rødding Højskole fik Grundlovsdag udnyttet sit virtuelle grundlovsmøde af svindlere. Falske links til arrangement blev delt på højskolens Facebookside, hvor de opkrævede kontooplysninger. 72-årige Vibeke Dich Hermann fra Rødovre var en af de deltagere, der nåede at hoppe i fælden og oplyse oplysninger på hele to konti.
Annonce

Rødding Højskole: Klokken 14.44 fredag tikkede en bekræftelse ind fra Vibeke Dich Hermanns bank. De havde netop spærret hendes to dankort, efter den 72-årige kvinde fra Rødovre faldt i en digital fælde, da hun deltog i Rødding Højskoles digitale grundlovsmøde.

Vibeke Dich Hermansen havde længe set frem til, at hun og nogle veninder hver for sig skulle se højskolens virtuelle grundlovsmøde den 5. juni. Men da hun, 10 minutter før arrangementet startede, ville klikke sig ind på et link, der skulle føre hende ind til det virtuelle møde, blev hun i stedet mødt af en anden side under navnet "signup.bonymedia".

- Jeg har før deltaget i virtuelle arrangementer, hvor folk er søde til at hjælpe hinanden ved at dele et link til arrangementet, så det virkede tilforladeligt, da jeg fandt et link på Facebooksiden for begivenheden, siger Vibeke Dich Hermann.

Men da hun kom ind på siden, fik hun besked på at oplyse sine kontooplysninger, før hun kunne komme videre ind til siden, hvor hun kunne se grundlovsmødet.

- Jeg burde jo have lugtet lunten, når jeg tænker efter, men jeg har før oprettet mig til en måneds gratis oprettelse, siger Vibeke Dich Hermann.

Det var denne tekst, Rødding Højskole publicerede på alle sine kanaler, da de blev opmærksomme på svindlen. Selv var Diana Hofer Østergaard, kommunikationsmedarbejder ved Rødding Højskole, ikke opmærksom på, at denne type svindel var en mulig risiko. Skærmbillede: Ditte Irene Knudsen
Annonce

Som en fisk i et net

Før hun fik tænkt sig om havde Vibeke Dich Hermann trykket oplysninger ind i de små hvide felter for ikke bare ét dankort men to.

- Da jeg havde udfyldt felterne, stod der, at de behandlede mine oplysninger, men der skete ingenting. Så jeg tog mit andet kort og gentog spøgen, for jeg ville bare så gerne deltage, griner hun.

Derfor forsøgte Vibeke Dich Hermann sig med sit kort til den fælles konto, hun har med sin mand. Men pludselig studsede hun over, at der efter hun havde valgt kortets udløbsmåned dukkede et "siden" op ved siden af måneden. Hun tænkte, at det var en fejl, men hun kunne ikke få lov til at rette i oplysningerne.

- Der stod, at jeg havde opbrugt alle mine forsøg, så jeg gik tilbage til Facebook Røddings Facebookside og sendte dem en besked på Facebook. De sendte et link mødet, og pludselig virkede det, siger hun.

Opslugt af grundlovsmødet og de mange taler glemte hun alt om de kontooplysninger, hun få minutter inden havde indtastet. Det var først, da hun efter grundlovsmødet vendte tilbage til højskolens Facebookside, der havde delt en advarsel mod svindlen. Hurtigt skyndte hun sig at spærre begge sine kort samt flytte pengene fra den ene konto.

-Jeg tager det ikke så tungt. Jeg synes godt nok, at jeg har været en idiot, og det har jeg lært noget af, og jeg synes, det er synd for højskolen, at de skulle opleve, at nogen ville udnytte dem. Jeg blev fanget som en fisk i nettet, men forhåbentlig kom jeg hurtigt ud af det igen, siger hun med tanknemmelighed over højskolens hurtige reaktion.

Annonce

Fremtidens arrangementer

Vibeke Dich Hermann var dog ikke den eneste, der kontaktede højskolen, fordi de blev bedt om at oplyse deres kontooplysninger. Til en start forklarede højskolen, at det skulle man selvfølgelig ikke, hvorfor de blot sendte det rigtige link til mødet. Kort tid efter skyndte de sig dog at sprede budskabet om svindlen på sine mange kanaler.

- Det er virkelig ærgerligt, at der er nogen, der har udnyttet vores arrangement. Det er vi selvfølgelig kede af, siger Diana Hofer Østergaard, der er kommunikationsmedarbejder ved Rødding Højskole, og tilføjer:

- Mit indtryk er, at de fleste har afstået fra at gøre det, men der er desværre nogen, der er faldet i fælden. De fleste har skrevet, at de ikke ville være med i arrangementet, når de skulle opgive kontooplysninger. Vi har forsøgt at undersøge linket, men vi kan desværre ikke se, hvor det kommer fra.

Diana Hofer Østergaard oplyser, at højskolen i fremtiden vil være opmærksomme på, at deres arrangementer kan blive udnyttet til svindel.

Det var denne hjemmeside, Vibeke Dich Hermann blev ledt ind på af svindlerne. Her oplyste hun sine kontooplysninger for to dankort, som efterfølgende er blevet spærret. Det var særligt teksten, der gjorde, at hun til en start ikke var skeptisk. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

100 år siden Genforeningen: En stor dag for Sønderjylland, Danmark og Verden

Annonce