Annonce
Sydjylland

Svinehegn øger faren for vildtulykker

En voksen kronhjort kan veje helt op til 170 kg. Bliver dyret ramt af et køretøj, kan følgerne være fatale ikke kun for dyret, men også for personerne i bilen. Arkivfoto.

Kronvildt og rådyr vil vandre langs det kommende vildsvinehegn på jagt efter åbninger og risikerer undervejs at krydse trafikerede veje.

Tyskland: Syd for grænsen frygter man, at det planlagte vildsvinehegn kommer til at true trafiksikkerheden. For når vildt ikke længere på naturlig vis kan passere hen over de åbne arealer, vil dyrene i stedet gå langs hegnet på jagt efter en åbning. Og i den forbindelse vil de i højere grad også krydse vejene, så risikoen for farlige sammenstød mellem vildt og trafikanter øges.

- Risikoen for at påkøre vildt bliver større ved grænseovergangene. Specielt kronhjorte tilbagelægger ret lange strækninger. I grænselandet er der relativt mange dyr undervejs specielt fra nord til syd, fordi bestanden af kronvildt er vokset i Danmark, forklarer det slesvig-holstenske jægerforbunds direktør Marcus Börner til mediehuset, SHZ.

Han forventer, at der også vil være mange rådyr undervejs langs hegnet. For dem er hegnet med en højde på halvanden meter nemlig en ægte udfordring.

Marcus Börner bakkes op af biolog Michael Carlsen fra Dyrenes Beskyttelse.

- Alle større og mellemstore pattedyr vil bevæge sig langs med hegnet, indtil de finder en åbning. Konsekvensen bliver, at mere vildt krydser vejene ved grænseovergangene, siger han til det tyske mediehus.

Annonce

Helt meningsløst

På den knap 70 kilometer lange strækning efterlades i alt 15 åbninger i hegnet, som skal sikre færdslen mellem Danmark og Tyskland i overensstemmelse med Schengen-samarbejdet i EU, så mennesker kan passere landegrænsen. Dertil kommer 4-5 steder hvor vandløb krydser hegnet, og hvor der ikke hegnes over vandløbet. De steder vil større pattedyr også kunne passere. Og dermed er der ikke kun etableret en smutvej for kronvildt eller rådyr. Vildsvin kan lige såvel finde vej over grænsen via hegnets huller, mener Michael Carlsen.

- Vildsvinehegnets effekt svarer til, at man borer hul i en båd, fordi der løber vand ind over rælingen, siger han.

Desuden vil der blive etableret flere mindre huller på 20 gange 20 centimeter i hegnet, som er beregnet til mindre pattedyr.

Huller ved vandløb

Afstanden mellem hegn og veje bliver ganske stor. For eksempel stopper hegnet på begge sider mindst 20 meter fra motorvejen ved overgangen i Frøslev. Tilsvarende planer er der med hensyn til de øvrige, store overgange i Kruså og Padborg samt ved Sæd.

Desuden må vildsvinehegnet ikke blokere for dyrenes færden ved vandløbene. Her bliver der derfor en afstand mellem hegn og bredder på to meter.

Præciseret 7. august 15:10: I artiklen fremgik det, at der i vildsvinehegnet vil være 20 åbninger, dyr kan passere. Det kunne derfor opfattes sådan, at der er etableret 20 åbninger til dyr, samt åbninger ved grænseovergange til mennesker. Det er dog ikke korrekt. Der efterlades i alt 15 åbninger i hegnet, som skal sikre færdslen mellem Danmark og Tyskland i overensstemmelse med Schengen-samarbejdet i EU. Dertil kommer 4-5 steder, hvor vandløb krydser hegnet, og hvor der ikke hegnes over vandløbet. De steder vil større pattedyr i et vist omfang også kunne passere, men der etableres ikke andre åbninger med det formål, at større dyr som kronhjorte eller rådyr skal kunne passere hegnet. Der etableres desuden flere mindre huller i hegnet, så mindre dyr kan passere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];