Annonce
Erhverv

Svinepest rykker 300 kilometer nærmere Danmark

Morten Juhl/Ritzau Scanpix
Et vildsvin med svinepest er fundet i det vestlige Polen. Sygdommen løber dansk landbrug koldt ned ad ryggen.

De polske myndigheder har torsdag i sidste uge testet et vildsvin, der er blevet dræbt i trafikken, positiv for svinepest. Det skriver netmediet Pigprogress.

Svinepest har hidtil været holdt i skak i det østlige Polen, men dette vildsvin blev fundet i det vestlige Polen.

Dermed er sygdommen kommet 300 kilometer tættere på Danmark ifølge erhvervsmediet Finans.

Nu sætter dyrlæger, myndigheder og landbruget sin lid til, at floden Oder, der løber som en fysisk grænse mellem Polen og Tyskland, kan forhindre yderligere spredning mod vest.

Det polske vildsvin havde afrikansk svinepest, og sygdommen får det til at løbe koldt ned ad ryggen hos danske svineavlere, forklarer Jens Munk Ebbesen, der er veterinærdirektør i Landbrug & Fødevarer.

Svinepesten kan nemlig komme til at gøre ondt i pengepungen hos danske svinebønder på mange forskellige måder. En af dem er, hvis sygdommen spreder sig til Tyskland, forklarer Jens Munk Ebbesen.

- Ingen tvivl om, at tyskerne er nervøse nu. Hvis det kan springe 300 kilometer i Polen, så kan det også springe 300 kilometer i Tyskland.

Den store smittefare er faktisk mennesker. Sygdommen er ikke farlig for mennesker, men de kan meget vel transportere smittede fødevarer og eksempelvis smide det i skoven.

Her kan et sultent vildsvin samle det op, og så er smitten pludselig spredt til det område.

- Den dag, det bliver fundet i Tyskland, stopper al eksporten fra Tyskland til tredjelande uden for EU. Tyskland er den største eksportør ud af EU. Det får indflydelse på svineprisen, fordi store mængder skal blive i EU, siger han.

Et andet og mere voldsomt scenarie for de danske svinekødsproducenter er, hvis svinepesten konstateres i Danmark.

- Der bliver lavet en zone rundt om det område, hvor dyret er fundet, siger Jens Munk Ebbesen.

Han siger, at der formentlig også vil blive gennemført en suspendering af flytning af dyr i Danmark, indtil man har styr på, om man har fundet alle de steder, hvor smitten er:

- Inden for to-tre dage vil man så åbne igen.

Efter de første hektiske dage kommer de økonomiske konsekvenser.

- Ligesom med Tyskland vil tredjelande uden for EU lukke for handel. Det vil være en katastrofe, siger Jens Munk Ebbesen.

- Der er beregninger, der viser, at ét tilfælde umiddelbart - altså bare her og nu - vil koste tre til fire milliarder kroner.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce