Annonce
Sydjylland

Svinepest rykker 300 kilometer nærmere Danmark

Et polsk vildsvin er fundet smittet med afrikansk svinepest, hvilket har fået sved på panden i tysk og dansk svineproduktion. Vildsvinet på billedet er fra Danmark. Arkivfoto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix
Et vildsvin med svinepest er fundet i det vestlige Polen. Sygdommen løber dansk landbrug koldt ned ad ryggen.

De polske myndigheder har torsdag i sidste uge testet et vildsvin, der er blevet dræbt i trafikken, positiv for svinepest. Det skriver netmediet Pigprogress.

Svinepest har hidtil været holdt i skak i det østlige Polen, men dette vildsvin blev fundet i det vestlige Polen. Dermed er sygdommen kommet 300 kilometer tættere på Danmark ifølge erhvervsmediet Finans.

Nu sætter dyrlæger, myndigheder og landbruget sin lid til, at floden Oder, der løber som en fysisk grænse mellem Polen og Tyskland, kan forhindre yderligere spredning mod vest.

- Det polske vildsvin havde afrikansk svinepest, og sygdommen får det til at løbe koldt ned ad ryggen hos danske svineavlere, forklarer Jens Munk Ebbesen, der er veterinærdirektør i Landbrug & Fødevarer.

Svinepesten kan nemlig komme til at gøre ondt i pengepungen hos danske svinebønder på mange forskellige måder. En af dem er, hvis sygdommen spreder sig til Tyskland, forklarer Jens Munk Ebbesen.

- Ingen tvivl om, at tyskerne er nervøse nu. Hvis det kan springe 300 kilometer i Polen, så kan det også springe 300 kilometer i Tyskland.

Den store smittefare er faktisk mennesker. Sygdommen er ikke farlig for mennesker, men de kan meget vel transportere smittede fødevarer og eksempelvis smide det i skoven. Her kan et sultent vildsvin samle det op, og så er smitten pludselig spredt til det område.

- Den dag, det bliver fundet i Tyskland, stopper al eksporten fra Tyskland til tredjelande uden for EU. Tyskland er den største eksportør ud af EU. Det får indflydelse på svineprisen, fordi store mængder skal blive i EU, siger han.

Annonce

Økonomiske konsekvenser

Et andet og mere voldsomt scenarie for de danske svinekødsproducenter er, hvis svinepesten konstateres i Danmark.

- Der bliver lavet en zone rundt om det område, hvor dyret er fundet, siger Jens Munk Ebbesen.

Han siger, at der formentlig også vil blive gennemført en suspendering af flytning af dyr i Danmark, indtil man har styr på, om man har fundet alle de steder, hvor smitten er:

- Inden for to-tre dage vil man så åbne igen.

Efter de første hektiske dage kommer de økonomiske konsekvenser.

- Ligesom med Tyskland vil tredjelande uden for EU lukke for handel. Det vil være en katastrofe. Der er beregninger, der viser, at ét tilfælde umiddelbart - altså bare her og nu - vil koste tre til fire milliarder kroner, siger Jens Munk Ebbesen. /Ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding For abonnenter

Efter forligsbrud: SF og Enhedslisten på vej ud i det politiske mørke

Annonce