Annonce
Sydjylland

Svinepest rykker 300 kilometer nærmere Danmark

Et polsk vildsvin er fundet smittet med afrikansk svinepest, hvilket har fået sved på panden i tysk og dansk svineproduktion. Vildsvinet på billedet er fra Danmark. Arkivfoto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix
Et vildsvin med svinepest er fundet i det vestlige Polen. Sygdommen løber dansk landbrug koldt ned ad ryggen.

De polske myndigheder har torsdag i sidste uge testet et vildsvin, der er blevet dræbt i trafikken, positiv for svinepest. Det skriver netmediet Pigprogress.

Svinepest har hidtil været holdt i skak i det østlige Polen, men dette vildsvin blev fundet i det vestlige Polen. Dermed er sygdommen kommet 300 kilometer tættere på Danmark ifølge erhvervsmediet Finans.

Nu sætter dyrlæger, myndigheder og landbruget sin lid til, at floden Oder, der løber som en fysisk grænse mellem Polen og Tyskland, kan forhindre yderligere spredning mod vest.

- Det polske vildsvin havde afrikansk svinepest, og sygdommen får det til at løbe koldt ned ad ryggen hos danske svineavlere, forklarer Jens Munk Ebbesen, der er veterinærdirektør i Landbrug & Fødevarer.

Svinepesten kan nemlig komme til at gøre ondt i pengepungen hos danske svinebønder på mange forskellige måder. En af dem er, hvis sygdommen spreder sig til Tyskland, forklarer Jens Munk Ebbesen.

- Ingen tvivl om, at tyskerne er nervøse nu. Hvis det kan springe 300 kilometer i Polen, så kan det også springe 300 kilometer i Tyskland.

Den store smittefare er faktisk mennesker. Sygdommen er ikke farlig for mennesker, men de kan meget vel transportere smittede fødevarer og eksempelvis smide det i skoven. Her kan et sultent vildsvin samle det op, og så er smitten pludselig spredt til det område.

- Den dag, det bliver fundet i Tyskland, stopper al eksporten fra Tyskland til tredjelande uden for EU. Tyskland er den største eksportør ud af EU. Det får indflydelse på svineprisen, fordi store mængder skal blive i EU, siger han.

Annonce

Økonomiske konsekvenser

Et andet og mere voldsomt scenarie for de danske svinekødsproducenter er, hvis svinepesten konstateres i Danmark.

- Der bliver lavet en zone rundt om det område, hvor dyret er fundet, siger Jens Munk Ebbesen.

Han siger, at der formentlig også vil blive gennemført en suspendering af flytning af dyr i Danmark, indtil man har styr på, om man har fundet alle de steder, hvor smitten er:

- Inden for to-tre dage vil man så åbne igen.

Efter de første hektiske dage kommer de økonomiske konsekvenser.

- Ligesom med Tyskland vil tredjelande uden for EU lukke for handel. Det vil være en katastrofe. Der er beregninger, der viser, at ét tilfælde umiddelbart - altså bare her og nu - vil koste tre til fire milliarder kroner, siger Jens Munk Ebbesen. /Ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Nordtyskland

Turistbranche har fremgang

Erhverv For abonnenter

Fællestillidsmand er chokeret over nedlukning: Det er noget rigtig skidt

Annonce