Annonce
Regionalt

Svinepest-smitten stiger i Tyskland: Nu skal lastbiler kontrolleres ved grænsen

Sent onsdag aften den 9. september bekræftede det tyske landbrugsministerium, at der var fundet et dødt vildsvin smittet med afrikansk svinepest i det sydøstlige Tyskland nær grænsen til Polen. Dyret på billedet her er et tilfældigt vildsvin. Foto: Jørgen Kirk/Ritzau Scanpix
Siden der tidligere i september for første gang blev fundet et dødt vildsvin smittet med afrikansk svinepest i Tyskland, er antallet af smittetilfælde steget nærmest dagligt. Seneste opdatering fra det tyske landbrugsministerium lyder, at der nu er fundet 36 tilfælde i alt. Udbruddet får nu Fødevarestyrelsen til at kontrollere lastbiler ved grænsen.
Annonce

Landbrug: Det fik hurtigt økonomiske konsekvenser for de danske svinebønder, da der tidligere i september for første gang blev fundet et dødt vildsvin smittet med afrikansk svinepest i Tyskland.

For eksempel har avisen tidligere fortalt om en svineproducent fra Vejen, som på grund af prisfald mister 100.000 kroner om ugen i omsætning på de smågrise, han eksporterer til hovedsageligt Polen og Tyskland.


Efter der i september blev konstateret svinepest i Tyskland, er det blevet endnu mere afgørende, at alle vognmænd, der transporterer dyr, er bevidste om deres ansvar for ikke at slæbe afrikansk svinepest ind i landet, og derfor sørger for, at deres biler bliver rengjort ordentligt.

Camilla Brasch Andersen, kontorchef i Fødevarestyrelsen


Siden det første fund af svinepest har det tyske landbrugsministerium løbende opdateret om nye tilfælde. Den seneste pressemeddelelse blev udsendt mandag eftermiddag, hvori der stod, at der nu i alt er fundet 36 døde vildsvin smittet med afrikansk svinepest i landet.

De 36 døde vildsvin er alle fundet i delstaten Brandenburg, som grænser op til Polen, hvor der også har været et udbrud af sygdommen.

Annonce

Ny grænsekontrol

Udbruddet i nabolandet har mandag fået Fødevarestyrelsen herhjemme til at melde ud, at den i det næste halve år vil kontrollere lastbiler ved grænsen.

Fra torsdag vil styrelsen oprette en stikprøvekontrol, som skal kontrollere, at lastbiler og vogntog, som transporterer dyr, er rengjort og desinficeret ordentligt efter reglerne.

- Efter der i september blev konstateret svinepest i Tyskland, er det blevet endnu mere afgørende, at alle vognmænd, der transporterer dyr, er bevidste om deres ansvar for ikke at slæbe afrikansk svinepest ind i landet, og derfor sørger for, at deres biler bliver rengjort ordentligt, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen, Camilla Brasch Andersen i en pressemeddelelse.

Hvis Fødevarestyrelsen i sine kontroller finder overtrædelser af reglerne, risikerer vognmanden en bøde.

Annonce

Asiatiske lande lukkede for import

Kort efter det første fund af svinepest i Tyskland lukkede Sydkorea, Japan og Kina ned for importen af tysk svinekød. Hvis sygdommen kommer til Danmark, vil den på samme måde lukke for Danmarks eksport ud af EU. Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet kan et dansk udbrud komme til at koste op mod 11 milliarder kroner.

Det er frygten for dette, der i 2018 fik den daværende VLAK-regering til sammen med Dansk Folkeparti at beslutte, at der skulle opføres et grænsehegn mellem Danmark og Tyskland for at holde vildsvin ude af landet.

På JydskeVestkystens hjemmeside kan du lige nu se en video af vildsvin, der stormer et grænsehegn mellem Polen og Tyskland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Mundbindskrav i den kollektive trafik vil gælde året ud

Varde For abonnenter

Joan er formand for landsbyens sidste livsnerve: Forsamlingshuset overlever kun på tidligere års overskud

Annonce