Annonce
Sydjylland

Koster mange penge hos danske svineproducenter: Flere eksport-ture er nu blevet aflyst

Noteringen på smågrise forventes at falde torsdag på grund af de nye smitteudbrud i Polen. Foto: DTL/Simon Meyer Fotografi
Et udbrud af afrikansk svinepest i Polen har aflyst flere danske eksporter af smågrise til det østeuropæiske land, som hvert år modtager millioner af danske svin. Situationen vil få konsekvenser for prissætningen af smågrise.

Eksport: Polen er lige nu ramt af et stort udbrud af den frygtede sygdom afrikansk svinepest i et centralt område. Og det har lynhurtigt fået konsekvenser også i Danmark.

Hvert år eksporteres millioner af danske smågrise til det østeuropæiske land, men grundet smitteudbruddet er flere eksport-ture fra Danmark nu blevet aflyst.

Ifølge formanden for Danske Svineproducenter, Vejen-landmanden Jeppe Bloch Nielsen, har udbruddet skabt en masse røre.

Annonce

- Det kan jo få store konsekvenser, hvis man lukker et helt område i Polen, og der så ikke kan komme grise ind i det. Det vil betyde, at nogle grise skal finde et andet marked, og det vil sætte sig i prisen, siger han.

Prisfald torsdag

Det er det polske medie farmer.pl, som skriver om smitteudbruddet, som har ramt Lodz-regionen i Polen. Her er der på få dage fundet tre udbrud i tamsvinbesætninger, og netop dette område har en stor svineproduktion.

Jeppe Bloch Nielsen eksporterer også selv smågrise til det ramte område, men foreløbig er han ikke blevet ramt af aflysningerne.

Jeppe Bloch Nielsen blev for nylig valgt som ny formand for Danske Svineproducenter. Til daglig er han svineproducent i Vejen Kommune. Arkivfoto: Jonas Kristensen

- Dem, jeg har snakket med, har sagt, at vi skal forvente et kraftigt prisfald torsdag på den puljenotering, som vi afsætter grise til, siger han.

- Det ligger ved de polske veterinærmyndigheder nu, hvordan de vil få smitten ud af området. Det er jo sandsynligvis et område, hvor de vil lukke ned for svineproduktion i en periode.

Annonce

Uro i nogle uger

Sker det, må danske svineproducenter forsøge selv at finde ekstra plads i staldene til de grise, som skulle have været en tur til Polen, eller håbe på, at grisene kan blive afsat andre steder. Og det er faktisk allerede lykkedes Padborg-virksomheden DTL, som netop eksporterer danske svin.

Ifølge selskabets direktør, Thorsten Simonsen, er "en håndfuld" af deres eksporter helt blevet aflyst eller skubbet til næste uge, mens det i nogle tilfælde har været muligt at finde andre steder at køre grisene hen.

- Det vil da få en påvirkning på prissætningen. Når der kommer impulser som disse ind i et marked, skaber det uro i nogle uger. Vi vil se, at der vil blive solgt lidt færre dyr, og det vil prismæssigt være lidt tungere at sælge dem. Normalt går der nogle uger, før markedet finder sit niveau igen, siger han.

Annonce

Op mod 4000 skal slås ned

Polen har i flere år haft udbrud af afrikansk svinepest, men det nye udbrud blandt tamsvinbesætningerne i Lodz-området er bemærkelsesværdigt, fordi der netop her ikke er rapporteret smitte blandt vildsvin. Derfor formodes det ifølge farmer.pl, at smitten er bragt ind i besætningerne via mennesker.

Ifølge det polske medie vil det lige nu få den betydning, at op mod 4000 polske svin skal slås ned. Sygdommen har aldrig været konstateret i Danmark, men kommer smitten til landet, har det tidligere Miljø- og Fødevareministerium vurderet, at det vil koste op mod 11 milliarder kroner, fordi det vil stoppe al dansk transport uden for EU.

Som forebyggende indsats har Danmark opført et hegn på grænsen til Tyskland, ligesom danske vildsvin er blevet jaget i flere år, så der nu ikke længere er flere i det fri. Afrikansk svinepest er ikke farlig for mennesker, men den har høj dødelighed blandt svin.


Det vil da få en påvirkning på prissætningen. Når der kommer impulser som disse ind i et marked, skaber det uro i nogle uger. Vi vil se, at der vil blive solgt lidt færre dyr, og det vil prismæssigt være lidt tungere at sælge dem.

Thorsten Simonsen, direktør i DTL


Annonce
Haderslev For abonnenter

Efterskolen satte hjerterne i brand: Ti år efter skal Laura og Frederik giftes

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Barejer oplever flere stoffer i nattelivet: Nu efterlyser han samarbejde med andre barer

Kolding For abonnenter

Han er firmaets mand og en "uddødende race": Nu kan revisor fejre 50-års jubilæum i samme virksomhed

Tønder

Skiftedag: Kendt Tønder-kok i spidsen for nyåbnet restaurant i Skærbæk

Vejen

Bilentusiaster skynder sig langsomt: Lokal gruppe vil vise lir og lækre detaljer ved træf på Assersbølgård

Aabenraa For abonnenter

Der er 51 år imellem dem: Biavl førte til venskab mellem Alexandra og Egon

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Varde For abonnenter

Kaj lød forkert – nu hedder han Prada

Esbjerg

Jan vil boykotte hjerteklubben EfB efter træner-ballade: - Så længe ledelsen støtter en voldskultur, lægger jeg ikke en eneste krone i kassen

Danmark

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Aabenraa

16-årige pige fundet: Politiet var bekymret for hende

Kolding For abonnenter

Sommerserie: Benny Dall drømmer om Cuba, er vild med russisk 70'er-film og ser op til amerikansk forretningsmand

EfB

Paul Conway holdt sit løfte til avisen: Nu er der kontakt mellem EfB og van der Vaart

Annonce