Annonce
Sydjylland

Svinepesten rykker frem mod Tyskland

Mennesker skræmmer ikke de polske vildsvin. Billedet af en gruppe vildsvin, der krydser togskinner, er taget den 14. september 2019 i byen Olsztyn i det nordøstlige Polen. Foto: Agencja Gazeta/Reuters
Svinepest, der hærger Polens bestand af vildsvin, kommer tættere på grænsen til Tyskland. Et vildsvin med sygdommen er fundet død 12 kilometer fra Sachsen.
Annonce

Alarmklokkerne har ringet hos de tyske myndigheder og ikke mindst hos de tyske svineproducenter i nogen tid.

De frygter, at den smitsomme sygdom afrikansk svinepest, der kan lægge et lands svineeksport ned, kommer til Tyskland. Blot et enkelt tilfælde vil betyde, at mange lande - herunder storimportøren Kina - lukker for import fra Tyskland.

De tyske svineproducenter har tilsammen omkring 26 millioner svin, det dobbelte af det antal svin, der går i de danske grisestier. Så det er med bekymring, at tyskerne følger udviklingen i Polen, hvor der er svinepest i udbrud i den store bestand af vildsvin.

I december blev der fundet omkring 50 vildsvin i Polen med svinepest. Sygdommen blev fundet 30 kilometer fra den tyske grænse. I begyndelsen af januar blev der fundet et sygt vildsvinekadaver 21 kilometer fra grænsen til Tyskland. Onsdag blev der fundet et dødt vildsvin blot 12 kilometer fra grænsen til den tyske delstat Sachsen, skriver Der Spiegel.

Svinepest er dødelig for svin, også dem i grisestierne, men sygdommen er ikke farlig for mennesker.

Afrikansk svinepest

Afrikansk svinepest er en smitsom og dødelig virussygdom hos svin.

Over 80 procent af de svin, der får sygdommen dør efter få dage.

Der findes ikke nogen behandling eller vaccine mod afrikansk svinepest.

Der har aldrig været konstateret afrikansk svinepest i Danmark.

Den findes hos både tam- og vildsvin i andre lande i Europa og i Asien. Kina er hårdt ramt.

Hvis der konstateres afrikansk svinepest på dansk grund, uanset om det er hos et tamt svin eller et vildsvin, vil den danske eksport af svinekød til lande uden for EU øjeblikkeligt lukke.

Danmark har opført et 70 kilometer langt hegn i Sønderjylland langs grænsen til Tyskland for at holde vildsvin ude.

Kilder: Fødevarer & Landbrug, Fødevarestyrelsen, Ritzau

Annonce

Hegn sættes op flere steder

Det vildsvinehegn, som Danmark har rejst ved grænsen til Tyskland i Sønderjylland, skal netop holde vildsvin ude. Der er frygt for, at sygdommen kommer til Tyskland fra Polen og derfra videre til Danmark, hvilket vil lukke den danske svineeksport.

Efter onsdagens fund af vildsvinet har landbrugsministeriet i Dresden i Sachsen meddelt, at trusselsniveauet er uforandret.

Beskyttelsestiltagene testes regelmæssigt, der er tæt kontakt til myndighederne i Polen, men de tyske myndigheder har netop besluttet at skærpe forholdsreglerne. I forvejen har delstaten Brandenburg rejst et 120 kilometer langt hegn for at holde vildsvin ude. Flere andre steder i grænseområderne er der lignende planer.

Julia Klöckner, Tysklands landbrugsminister, har aftalt med sin polske kollega, Jan Krzysztof Ardanowski, at der skal opføres en korridor med hegn på hver side i områder med vildsvin. Tirsdag meddelte det tyske landbrugsministerium, at det i øjeblikket overvejes, om Tysklands civilforsvar skal sættes ind for at bygge hegn. Ministrene drøftede også, om der skal skrues op for jægernes jagt på vildsvin.

Nyhedsbureauet Bloomberg skrev i december, at Tyskland er i gang med at træne hunde i at snuse sig frem til døde vildsvin. Det skrev også, at Tyskland oplagrer elektriske hegn i grænseområdet.

Annonce

180.000 vildsvin skudt

Svinepest kom til Polen i 2018, formentlig fra Ukraine. De områder i det østlige Polen, hvor der blev fundet svinepest, blev hurtigt indhegnet. Det var dog for sent. Sygdommen bredte sig hurtigt blandt vildsvin, der er særdeles frugtbare. Myndighederne tog derfor mere drastiske metoder i brug. Jægere blev sat ind. I 2018/2019 blev der skudt omkring 180.000. Hvor stor bestanden er, vides ikke. I januar 2019 blev der ifølge det franske nyhedsbureau AFP gættet på alt mellem 200.000 og en million.

Vildsvin trives i skove og på marker. Bloomberg skriver, at det varmere og mildere klima er guf for vildsvin. Det er lettere at finde noget at spise, og flere smågrise overlever vintrene.

Ritzau Grafik
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce