Annonce
Sydjylland

Syd- og Sønderjylland som ferieparadis: Rekordår for dansk udlejning af sommerhuse

I Danmark sætter sommerhusudlejningen rekord for fjerde år i træk. Foto: Home/Palle Peter Skov
I Syd-og Sønderjylland er antallet af gæsteovernatninger i sommerhuse steget. Det er en tendens i hele Danmark, der for fjerde år i træk sætter rekord i antallet af overnatninger.

Turisme: Der er rift om sommerhusene i det syd- og sønderjyske. Fra 2018 til 2019 er antallet af gæsteovernatninger steget med fire procent.

Det stigende gæstetal repræsenterer en landsdækkende tendes. Sommerhusferie i Danmark er nemlig mere populært end nogensinde før. I løbet af de seneste år er antallet af overnatninger i landets sommerhuse steget markant, og nu viser nye tal fra Danmarks Statistisk, at 2019 bliver fjerde rekord-år i træk for hele Danmark.

- Efterspørgslen på sommerhusudlejning har de seneste år været vildt imponerende. Det kan vi kun være stolte af. Udviklingen bærer præg af, at flere danskere og tyskere vælger at holde ferie i Danmark, fortæller Carlos Villaro Lassen, der er administrerende direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening.

Annonce

Sommerhuse er popolære som aldrig før

  • Tal fra Danmarks Statistik viser, at 2019 bliver 4. rekordår i træk med hele 691.845 udlejede uger hvilket er en stigning på 6 procent i forhold til den hidtidige rekord fra 2018 på i alt 651.028 uger.
  • Af de 20,8 mio. overnatninger var 13,3 millioner fra Tyskland og 5,3 millioner fra Danmark.
  • Lægger man de øvrige overnatningsformer (hoteller, feriecentre, vandrerhjem, campingpladser og lystbådehavne) oveni, var der ved udgangen af december i alt 56,0 mio. overnatninger i 2019. Dermed bliver rekorden fra 2018 på 53,8 mio. overnatninger slået med 2,2 mio. overnatninger

Mange tomme huse

At Danmark er blevet mere populært som feriemål kan allerede ses på fremtidige overnatninger.

I december var der allerede booket overnatninger i danske sommerhuse svarende til 274.000 uger i løbet af 2020.

Det høje antal af forudbestillinger er en stigning på 19 procent i forhold til samme tidspunkt sidste år. Derfor forventer Dansk Kyst- og Naturturisme, og Feriehusudlejernes Brancheforening, at rekorden bliver slået for femte år i træk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce